Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι εγγύηση για μια Ευρώπη ειρήνης, ευημερίας και ανθρωπιάς»
  • [02] Υπέρ ενός συμβιβασμού με τους εταίρους τάσσεται το 65,9% των πολιτών
  • [03] O Γκοντελιέ, ο θάνατος και η φιλοσοφία

  • [01] «Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι εγγύηση για μια Ευρώπη ειρήνης, ευημερίας και ανθρωπιάς»

    «Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στο διάλογο για τη βελτίωση και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εγγύηση για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, σε μία Ευρώπη ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και ανθρωπιάς» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μήνυμά του για τον εορτασμό, σήμερα, της Ημέρας της Ευρώπης, 65 χρόνια μετά από τον θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ιστορική Διακήρυξη του Robert Schuman.

    Ανατρέχοντας στα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι «η τωρινή συγκυρία επιβάλλει να αναλογιστούμε τη θέση και το ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας σε αυτήν, σ' έναν κόσμο που ταλανίζεται από την οικονομική αστάθεια αλλά και μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις».

    «Η Ελλάδα» όπως σημειώνει «βίωσε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία έπληξε το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, πορεύεται με ευθύνη και αξιοπρέπεια στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης που θα εξασφαλίσει την έξοδο από την οικονομική κρίση και ένα καλύτερο μέλλον στους πολίτες της».

    «Η Ελλάδα» προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών «αναπτύσσει πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, συμβάλλοντας ουσιαστικά τόσο στην αντιμετώπιση των οξύτατων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος, όσο και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας».

    [02] Υπέρ ενός συμβιβασμού με τους εταίρους τάσσεται το 65,9% των πολιτών

    Υπέρ ενός συμβιβασμού στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν γεφυρώσει τις διαφορές της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους τάσσεται το 65,9 %, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

    Ωστόσο, το 56,7% απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες («ναι») ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

    Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,2%, η ΝΔ 21%, το Ποτάμι 6,7%, η Χρυσή Αυγή 5,4%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3,1%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο κόμμα 1,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,9%.

    Στο ερώτημα πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, τον Μάιο το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά».

    Στο ερώτημα πως τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

    [03] O Γκοντελιέ, ο θάνατος και η φιλοσοφία

    H θρησκεία δεν μπορεί να «ξεριζωθεί». Αυτό υποστήριξε, μιλώντας χθες στην Αθήνα για τον «Θάνατο και τα επέκεινα του Θανάτου» ένας από τους γνωστότερους παγκοσμίως Γάλλους ανθρωπολόγους και φιλόσοφος, κατά δήλωσή του άθεος, ο Μωρίς Γκοντελιέ. «Ο επιστημονικός λόγος (raison scientifique) δεν είναι μεταδοτικός, η θρησκεία είναι» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πέραν της λογικής υπάρχει η πίστη.

    Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα όρια της ύπαρξής μας; ρώτησε ο Γάλλος φιλόσοφος που έδωσε την απάντηση: «Να κατασκευάσουμε μύθους. Αν το παιδί σας πεθαίνει και σας το πουν οι γιατροί, τι θα κάνετε; Θα σκεφθείτε ίσως ότι υπάρχουν όντα πιο δυνατά από τους γιατρούς» ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε.

    «Η λογική είναι ένα αξίωμα της ύπαρξης. Η θρησκεία δίνει μια συνολική απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα. Οι επιστήμες δίνουν μόνο μερικές απαντήσεις που θέτουν νέα ερωτήματα» υποστήριξε ο Γκοντελιέ, επιχειρώντας να ερμηνεύσει την ανθεκτικότητα του θρησκευτικού φαινομένου. Και σε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση συσχέτισης του θρησκευτικού-κοσμοθεωρητικού υποβάθρου και της επιστημονικής σκέψης, ανέφερε ότι όλοι οι Κινέζοι φυσικοί δηλώνουν πως ο κόσμος μας δεν έχει αρχή και τέλος και είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν τη «μεγάλη έκρηξη» μόνο ως ένα κοσμολογικό επεισόδιο. Οι Κινέζοι του σημερινού «καπιταλιστικού κομμουνισμού» ή «κομμουνιστικού καπιταλισμού», που βιώνουν τώρα μια εντυπωσιακή αναγέννηση του κουμφουκιανισμού και του ταοϊσμού, αντιλαμβάνονται παραδοσιακά την ύπαρξη ως διαρκή εναλλαγή δύο μορφών ενέργειας. Από την άλλη μεριά, υπογράμμισε, δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι χρειάζεται η θρησκεία για την ηθική, ότι δεν υπάρχει δηλαδή στους ανθρώπους ηθική χωρίς θρησκεία.

    Η ομιλία του Γκοντελιέ έγινε στα πλαίσια μιας «νύχτας Φιλοσοφίας» που οργάνωσαν από κοινού το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, με μια πληθώρα ταυτόχρονων εκδηλώσεων και συζητήσεων για τις πιο διαφορετικές πτυχές της φιλοσοφικής σκέψης, όχι μόνο υπό τη στενή της έννοια, αλλά σε συνδυασμό με τους πολιτικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Οι εκδηλώσεις προκάλεσαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με εκατοντάδες συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και πολλούς νέους, που έκαναν ουρές για να μπουν στους χώρους που έγιναν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 May 2015 - 10:30:28 UTC