Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο»
  • [02] «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»
  • [03] Ανοικτά τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω αντιδράσεων
  • [04] Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» οι εργασίες της «Ομάδας των Βρυξελλών»
  • [05] Ντε Γκίντος: Η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις
  • [06] Νεπάλ: Βρέθηκε επιζήσας του σεισμού 101 ετών
  • [07] Ιταλία: Επιχείρηση διάσωσης σχεδόν 3.700 προσφύγων που επέβαιναν σε αλιευτικά

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο»

    Την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε μια εναλλακτική στα μνημόνια, στη λιτότητα και στον νεοφιλελευθερισμό, προοδευτική και ανεξάρτητη πορεία με ορίζοντα ένα νέο σοσιαλισμό πέρα από τις αποτυχημένες συνταγές του «υπαρκτού», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με καταστροφικά δόγματα ούτε με την κινδυνολογία και την τρομοκρατία του μονοδρόμου και της δήθεν προστασίας που της προσφέρουν ξένες κηδεμονεύσεις, κάτω από τις οποίες συχνά γνώρισε εθνικές και οικονομικές τραγωδίες».

    Ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει πως «αυτή την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο και αν αυτό είναι αναγκαίο», αλλά χρειάζεται «επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο, το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό».

    [02] «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»

    «Δίνουμε ένα σκληρό αγώνα για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια κάποιων να ακυρώσουν τα συμφωνημένα» και για «ανεντιμότητα ορισμένων δηλώσεων και δημοσιευμάτων που τις πολιτικές διαφωνίες τις παρουσιάζουν ως έλλειψη προετοιμασίας και σαφήνειας από την ελληνική κυβέρνηση», και σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία».

    Μάλιστα, αναφέρει πως «αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς». Ο κ. Φλαμπουράρης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος χωρίς όμως, όπως λέει, να το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε άδεια ταμεία.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι 100 ημερών αλλά τετραετίας και επισημαίνει πως η κυβέρνηση ήδη άρχισε να το εφαρμόζει από τον πρώτο μήνα. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το e-mail Χαρδουβελη, τονίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα των καταστροφικών μνημονίων.

    [03] Ανοικτά τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω αντιδράσεων

    Ανοιχτά είναι σήμερα, Κυριακή, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας παρά την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία κάλεσε τους εργαζομένους σε κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος.

    Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν γύρω στις 12 το μεσημέρι, την ώρα που ολοκληρωνόταν ο ημιμαραθώνιος, από τον οποίο στη συνέχεια, ο κόσμος κατέκλεισε την περιοχή του εμπορικού κέντρου, χωρίς όμως να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για αγορές.

    Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, ανά δεκάδες σε σημεία κατά μήκος της Ερμού, του εμπορικότερου δρόμου της πρωτεύουσας, με πανό και συνθήματα, διαδήλωναν ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΙΥΕ. Επίσης, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι εμπρός από πολυκαταστήματα παρεμπόδισαν την προσέλευση των πελατών αλλά χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.

    Στο πλευρό των εργαζομένων συντάσσεται και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία σε σημερινή συνέντευξη της στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» τονίζει ότι στόχος της είναι «η διασφάλιση της διατήρησης της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζομένους, μέσα από εντατικούς ελέγχους». Στην κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζει, «αποσκοπεί και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα εξασφαλιστεί από συγκεκριμένα κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, για το οποίο μας έδωσε ήδη το "πράσινο φως" η Κομισιόν».

    [04] Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» οι εργασίες της «Ομάδας των Βρυξελλών»

    Από αύριο, Δευτέρα, θα επαναληφθούν οι εργασίες της «Ομάδας των Βρυξελλών» (Brussels Group), μετά τη διακοπή μίας ημέρας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επταμελούς ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα. «Οι συνομιλίες στην ανανεωμένη "Ομάδα των Βρυξελλών" είναι εποικοδομητικές» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία, «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».

    [05] Ντε Γκίντος: Η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις

    Στόχος του Eurogroup είναι «η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» και η Αθήνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία «τεράστια προσπάθεια», θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

    «Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Αυτό περιλαμβάνει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε με ευελιξία. Αλλά, ο στόχος του Eurogroup είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» είπε ο ντε Γκίντος.

    «Η Ελλάδα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, αλλά αυτό που απομένει να πραγματοποιήσει είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική, δεν είναι ανταγωνιστική και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, εξαιτίας των κινήτρων που υιοθετήθηκαν». «Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος» πρόσθεσε ο ντε Γκίντος.

    [06] Νεπάλ: Βρέθηκε επιζήσας του σεισμού 101 ετών

    Ένας άνδρας 101 ετών εντοπίστηκε ζωντανός από τα σωστικά συνεργεία οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του σπιτιού τους.

    Οι διασώστες εντόπισαν περίπου 50 πτώματα σε μία δημοφιλή περιοχή πεζοπόρων, η οποία επλήγη από χιονοστιβάδα.

    Ο απολογισμός των νεκρών έχει φθάσει τους 7.056.

    [07] Ιταλία: Επιχείρηση διάσωσης σχεδόν 3.700 προσφύγων που επέβαιναν σε αλιευτικά

    Σχεδόν 3.700 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αλιευτικά διασώθηκαν χθες Σάββατο και νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στις ακτές της Λιβύης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης καθώς οι διακινητές ανθρώπων επωφελήθηκαν των καλών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

    Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, και ορισμένοι έφθασαν στη διάρκεια της νύχτας στη Λαμπεντούζα, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας. Δεν έχουν διακριβωθεί οι εθνικότητες των διασωθέντων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η Ιταλία είχε τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, στην οποία μετείχαν 13 πλοία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 May 2015 - 12:30:23 UTC