Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ιστορικό επίτευγμα» η ανάπλαση της ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Λαφαζάνης.
  • [02] Σκουρλέτης: Δρομολογημένες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις
  • [03] Βρυξέλλες: Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές
  • [04] Ο Standard & Poor's «προεξοφλεί» συμφωνία στη διαπραγμάτευση
  • [05] «Η Τσεχία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη με τη σημερινή κυβέρνηση»
  • [06] «Θερμό» επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας
  • [07] To Φόρειν Όφις διαψεύδει τη Daily Telegraph για δήθεν ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα
  • [08] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Διεθνής οργάνωση επισήμανε πριν από 15 μέρες πόσο απροετοίμαστο ήταν το Νεπάλ

  • [01] «Ιστορικό επίτευγμα» η ανάπλαση της ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Λαφαζάνης.

    Ο κ Λαφαζάνης επισημαίνει τη σημασία της συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τις προοπτικές που δημιουργούνται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

    «Οι πολίτες των πιο υποβαθμισμένων, ίσως, περιοχών του Λεκανοπεδίου αποκτούν πραγματική πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο και «ανακτούν» μια εξαιρετικού κάλλους παραθαλάσσια περιοχή 640 στρεμμάτων, ως χώρο πρασίνου, κοινωφελών έργων, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής», επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «ο Πειραιάς και οι υποβαθμισμένες περιοχές του, με μια έννοια, αλλάζουν σελίδα».

    «Μια ιστορική ευκαιρία και ελπίδα ζωής βρίσκεται μπροστά μας, που καλούμαστε να την αξιοποιήσουμε πλήρως για να βελτιώσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας» τονίζει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

    Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης η Περιφέρεια Αττικής θα προκηρύξει άμεσα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου στο παλαιό εργοστάσιο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Στόχος μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας να μετατραπεί η παραλιακή περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο της Δραπετσώνας σε χώρο πρασίνου και αναψυχής προς τη θάλασσα.

    [02] Σκουρλέτης: Δρομολογημένες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις

    Τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις θα υλοποιηθούν έδωσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε ομιλία που έκανε σε εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια.

    «Πέρα από την ασφάλεια και την υγεία υπάρχει ανασφάλεια σε όσους εργάζονται και απελπισία σε όσους έχασαν την δουλειά τους. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο και διεξάγουμε μία δύσκολη και πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

    «Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα χάσουμε τον δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με το πραγματικό τους περιεχόμενο ώστε να δοθεί φωνή και όπλα στους εργαζόμενους, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας, όσα καθορίσαμε σαν βασικές μας προτεραιότητες είναι δρομολογημένα και θα προχωρήσουν» συμπλήρωσε.

    [03] Βρυξέλλες: Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές

    Υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωναν ικανοποιημένες με την αναμόρφωση της δομής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

    Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει την αναδιοργάνωση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι σημασία έχει τα πρόσωπα που μετέχουν στην ομάδα να έχουν εντολή να διαπραγματευτούν. «Εφόσον έχουν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν θα αλλάξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το ισχύον σχήμα ανάμεσα σε Brussels Group και Athens Group, η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι γίνονται συζητήσεις για το πώς θα γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές οι διαβουλεύσεις.

    Η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι μετά το Eurogroup στη Ρίγα οι επαφές έχουν ενταθεί προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. Όπως ανέφερε, οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ όσον αφορά το Brussels Group θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με φυσική παρουσία.

    Τέλος, η Α. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυριανή συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. Πάντως, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι αύριο συγκαλείται η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group.

    [04] Ο Standard & Poor's «προεξοφλεί» συμφωνία στη διαπραγμάτευση

    Οι επενδυτές ομολόγων στην Ευρώπη «πιστεύουν περισσότερο» ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία, με την οποία θα αποφευχθεί μία αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας σε δάνεια από το εξωτερικό, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

    Όπως σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, ο οίκος S&P καταγράφει τις κινήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μέσω του δικού του δείκτη ελληνικών κρατικών τίτλων, ο οποίος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,72% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Eurogroup της Ρίγας την Παρασκευή.

    Η απόδοση των 2ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο 21,9% σήμερα, ακολουθώντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε χθες, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας.

    [05] «Η Τσεχία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη με τη σημερινή κυβέρνηση»

    Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς απέκλεισε κάθε σχέδιο για την ένταξή της χώρας στο ευρώ, τουλάχιστον έως το 2018, χαράσσοντας μία σαφή διαχωριστική γραμμή στο θέμα αυτό από τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.

    Ο Μπάμπιτς, που είναι επίσης Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέρριψε τη στήριξη της ένταξης στο ευρώ από πολιτικούς της Πράγας, αναφέροντας ως λόγους το υψηλό κόστος εισαγωγής του ευρώ, την αρνητική επίπτωση στους εξαγωγείς και την απειλή μίας ελληνικής χρεοκοπίας. «Δεν είμαι υπέρ», δήλωσε ο Μπάμπιτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας: «Το ευρώ δεν είναι για αυτή την περίοδο. Μπορούμε να συζητήσουμε ποια είναι τα αρνητικά, ποια είναι τα θετικά, αλλά ένα σχέδιο εισαγωγής δεν θα υπάρξει σίγουρα με αυτή την κυβέρνηση».

    Όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, έτσι και η Τσεχία διατήρησε το νόμισμά της κατά την ένταξη στην ΕΕ το 2004, αλλά είναι δεσμευμένη από τη συνθήκη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον.

    [06] «Θερμό» επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας

    Το Πολεμικό Ναυτικό της Φινλανδίας έκανε σήμερα χρήση προειδοποιητικών πυρών εναντίον ενός στόχου που μπορεί να ήταν ένα υποβρύχιο στα χωρικά της ύδατα κοντά στο Ελσίνκι.Η Φινλανδία, η οποία έχει κοινά σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσία, ανησυχεί όλο και περισσότερο για τον ισχυρό γείτονά της έπειτα από έναν χρόνο εξόδων ρωσικών αεροσκαφών και στρατιωτικών ασκήσεων στη μεθόριο.

    Ο υπουργός Άμυνας Καρλ Χάγκλουντ δεν είπε κατά πόσον στο περιστατικό εμπλεκόταν η Ρωσία. Δήλωσε σε φινλανδικά μέσα ενημέρωσης πως ο στόχος θα μπορούσε να είναι ένα υποβρύχιο, και πως είναι πιθανόν να έφυγε από την περιοχή, προσθέτοντας πως η Φινλανδία δεν κάνει συχνά χρήση προειδοποιητικών πυρών.

    Οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα έπειτα από μία χωρίς προηγούμενο σκληρή κοινή δήλωση των σκανδιναβικών χωρών στην οποία γινόταν λόγος για ρωσική «πρόκληση» προκειμένου να δικαιολογηθεί η αύξηση της αμυντικής συνεργασίας.

    Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως, λέγοντας ότι οι κινήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία».

    [07] To Φόρειν Όφις διαψεύδει τη Daily Telegraph για δήθεν ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

    Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε, έπειτα από ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες που δίνει το υπουργείο σε όσους Βρετανούς θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

    «Η τελευταία αναθεώρηση που κάναμε ήταν το Δεκέμβριο του 2012 και αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

    Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις επισήμανε μάλιστα πως η επίμαχη φράση ότι «οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις», που τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αποτελεί πάγια συμβουλή του Βρετανικού ΥΠΕΞ

    [08] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Διεθνής οργάνωση επισήμανε πριν από 15 μέρες πόσο απροετοίμαστο ήταν το Νεπάλ

    Το Νεπάλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού. Στις 12 Απριλίου, η οργάνωση Geohazards International που ειδικεύεται στους κινδύνους από τους σεισμούς επισήμανε την έλλειψη προετοιμασίας του Νεπάλ για μια μεγάλη καταστροφή.

    «Με μια αύξηση των κατοίκων του κατά 6,5% τον χρόνο και μια πυκνότητα της πρωτεύουσας μεταξύ των μεγαλυτέρων στον κόσμο, τα 1,5 εκατομμύρια των κατοίκων του Κατμαντού αντιμετωπίζουν έναν σημαντικό και αυξανόμενο κίνδυνο σεισμού», ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης. «Είναι βέβαιο ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους, ζημιές και οικονομικά προβλήματα από τους προηγούμενους».

    Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες από το ερειπωμένο Κόμπε και το ακόμη πιο ερειπωμένο Πορτ-ο-Πρενς, γράφει η Αλεξάντρα Σβάρτζμπροντ στη Liberation. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο ξαναστάθηκε στα πόδια του, ενώ το δεύτερο όχι.

    Η Ιαπωνία κινητοποίησε όλους τους πόρους της για να ανοικοδομηθεί, ενώ η Αϊτή εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Στο Νεπάλ, το πιθανότερο είναι ότι οι τουριστικές περιοχές όπως το Κατμαντού θα συνέλθουν γρήγορα, έστω κι αν έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές στην πολιτισμική κληρονομιά. Οι απομονωμένες πόλεις και χωριά, πάλι, θα δυσκολευτούν πολύ να ξεπεράσουν το σοκ και το χάος. Όπως συμβαίνει συχνά, το μέγεθος και η ταχύτητα της διεθνούς βοήθειας εντυπωσιάζουν και καθησυχάζουν. Το μεγάλο ερώτημα αφορά τη διάρκειά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 April 2015 - 12:30:25 UTC