Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει κάποιο μνημόνιο
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
  • [03] Επέστρεψε η τρόικα στην Κύπρο
  • [04] Η ηρεμία επιστρέφει σταδιακά στη Βαλτιμόρη
  • [05] H Σκύρος τιμά τη μνήμη του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει κάποιο μνημόνιο

    «Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία» επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Σε αυτήν τη φάση πηγαίνουμε σε μίνιμουμ συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα της ρευστότητας και η μεγάλη συμφωνία θα κλείσει από τον Ιούνιο και μετά» σημείωσε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει κάποιο μνημόνιο».

    Για το δημοψήφισμα, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής. Θα γίνει μόνο αν η συμφωνία δεν κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων... δεν θα χρειαστεί προσφυγή αν είναι έντιμη».

    Υπογράμμισε, πάντως, πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία που δεν θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής για πραγματική ανάσα. «Όσο αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται θα κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία. Είμαστε κοντά σε συμφωνία με χαρακτηριστικά αξιοπρέπειας που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία σε σειρά από ζητήματα δικής της επιλογής» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε πως «δεν θα είναι επιβλαβής η συμφωνία με τους εταίρους».

    [02] Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

    Ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» έχει καθιερωθεί η 28η Απριλίου, από το 2001, ενώ η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών, ανά τον κόσμο, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ).

    Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Αντώνης Χριστοδούλου, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην ημέρα και στο μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλους, ενώ παρουσίασε και κάποια στοιχεία που αφορούν τα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο και τις πολλαπλές συνέπειες τους που σίγουρα γεννούν ανησυχία και προβληματισμό.

    Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία έχει καθιερωθεί από το 2001 με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Συγκεκριμένα η μη πρόληψη κοστίζει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το 4% του ΑΕΠ παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει να κάνει και με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Από εργατικά ατυχήματα θρηνούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το χρόνο σχεδόν 5000 ανθρώπινες ζωές και σχεδόν 160.000 επαγγελματικές ασθένειες κυρίως καρκίνους».

    Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία έχει προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Ημέρα που θα συμβάλλουν κυρίως στην ευαισθητοποίηση για το ευρύ κοινό στο ζήτημα,αλλά και την ευρύτερη γνωστοποίηση της Ημέρας.

    [03] Επέστρεψε η τρόικα στην Κύπρο

    Κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου ξεκίνησαν οι επαφές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο είχε ανασταλεί για εννέα μήνες, λόγω της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές. Το πλαίσιο, όπως τελικά ψηφίστηκε, στις 18 Απριλίου, από την κυπριακή Βουλή θα εξεταστεί διεξοδικά από τους διεθνείς πιστωτές της Κύπρου.

    Κατά τις επαφές στην Λευκωσία το κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει, επίσης, θέματα που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητήματα εποπτείας, ενώ το κλιμάκιο των πιστωτών θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των τραπεζών. Ακόμη, θα αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα δημοσιονομική προσαρμογή και η πορεία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

    Η Κύπρος έχει λάβει ήδη δόση 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Δεκέμβριο, πριν η βουλή αναστείλει την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων. Εκκρεμεί η δόση 87 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ.

    [04] Η ηρεμία επιστρέφει σταδιακά στη Βαλτιμόρη

    Η ηρεμία επιστρέφει σταδιακά στη Βαλτιμόρη, καθώς σποραδικά επεισόδια κλείνουν μία ημέρα ταραχών που ξέσπασαν μετά την κηδεία του νεαρού μαύρου Φρέντι Γκρέι που πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. «Η ηρεμία επιστρέφει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με εξαίρεση λίγες φωτιές σε αυτοκίνητα και σε δρόμους», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βλατιμόρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Λίγη ώρα μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, ομάδες νεαρών, αποτελούμενες κυρίως από μαθητές λυκείων που σχολούσαν επετέθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, τούβλα, μπουκάλια ... Σουπερμάρκετ λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, μαζί με ιδιωτικά αυτοκίνητα και περιπολικά. Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να καλέσουν ενισχύσεις και χιλιάδες αστυνομικοί της περιοχής καθώς και μέλη της Εθνοφρουράς του Μέριλαντ αναπτύχθηκαν στη Βαλτιμόρη. Η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για μία εβδομάδα.

    Οι σοβαρότερες ταραχές επικεντρώθηκαν στον βορειο-δυτικό τομέα της πόλης. Δεκαπέντε αστυνονομικοί τραυματίσθηκαν, έξι από τους οποίους σοβαρά. Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και καταγγέλθηκαν κλοπές δημοσιογραφικού εξοπλισμού. Είκοσι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει μέσα από τις κάμερες ασφαλείας τους δράστες των επιθέσεων. Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στη Βαλτιμόρη.

    [05] H Σκύρος τιμά τη μνήμη του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ

    Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού Άγγλου ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο, στις 23 Απριλίου 2015, η βρετανική πρεσβεία, σε συνεργασία με τον δήμο Σκύρου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τίμησαν τη μνήμη του με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο νησί.

    Την 23η Απριλίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Ρούπερτ Μπρούκ από τον Εφημέριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα Μάλκομ Μπράντσο. Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου φίλων του Ρούπερτ Μπρουκ Neil Maybin διάβασε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του, το «The Fragment».

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια οπτικοακουστικής έκθεσης με τίτλο «Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου», που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του θεάτρου στο Δημοτικό Σχολείο της Σκύρου έως 1 Σεπτεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 April 2015 - 8:30:23 UTC