Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μαδρίτη επιδιώκει ο Λουίς ντε Γκίντος να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: Να απεγκλωβιστούν από τη στείρα προσήλωση στην αποτυχημένη μνημονιακή "λογική" οι εταίροι
  • [03] Χιλή: Η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε ως τη Βραζιλία, πτήσεις συνεχίζουν να ακυρώνονται
  • [04] Ανάλαφρη ατμόσφαιρα και «καρφιά» σε φίλους και αντιπάλους από τον πρόεδρο Ομπάμα στο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
  • [05] Χώρες στέλνουν βοήθεια στο Νεπάλ που συνεχίζει να μετρά θύματα του καταστροφικού σεισμού

  • [01] Η Μαδρίτη επιδιώκει ο Λουίς ντε Γκίντος να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

    Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να της ανατεθεί η προεδρία του Eurogroup, δήλωσε χθες Σάββατο ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει ένα αξίωμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ευρωζώνης.

    Στον θώκο αυτό, τον οποίο εποφθαλμιά επί μακρόν η κυβέρνηση στη Μαδρίτη για να ανακτήσει την απώλεια επιρροής που έχει υποστεί, όπως λέει, στην ΕΕ, βρίσκεται σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Η θητεία του Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο.

    Ο Ολλανδός έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση.

    «Είναι πολύ απλό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα... διαθέτουμε υποστήριξη» επισήμανε ο Ντε Γκίντος στη Ρίγα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin.

    Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012. Πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πέρυσι δημόσια τον Ντε Γκίντος, έναν «εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές».

    [02] Γ. Βαρουφάκης: Να απεγκλωβιστούν από τη στείρα προσήλωση στην αποτυχημένη μνημονιακή "λογική" οι εταίροι

    Mήνυμα προς τους πιστωτές στέλνει, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στηRealnews.

    «Καθήκον μας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πασχίζουμε για πραγματικές τομές, βαθιές μεταρρυθμίσεις και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Καθήκον τους είναι να απεγκλωβιστούν από τη στείρα προσήλωση στην αποτυχημένη μνημονιακή "λογική"» αναφέρει στη δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών.

    [03] Χιλή: Η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε ως τη Βραζιλία, πτήσεις συνεχίζουν να ακυρώνονται

    Η τέφρα που εκλύθηκε από το ηφαίστειο Καλμπούκο της Χιλής, το οποίο εξερράγη χωρίς προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα, έφθασε ως τη νότια Βραζιλία χθες Σάββατο, αναγκάζοντας αεροπορικές εταιρείες να αναβάλουν πτήσεις από και προς τις πρωτεύουσες της Χιλής, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης.

    Το Καλμπούκο, που θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα από τα συνολικά 2.000 ηφαίστεια στην επικράτεια της Χιλής, εξερράγη δύο φορές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκτοξεύοντας ένα εντυπωσιακό νέφος τέφρας και διάπυρων υλικών σε ύψος 17 χιλιομέτρων και σκεπάζοντας κοντινές πόλεις κάτω ένα παχύ χαλί γκρίζας στάχτης.

    Οι Αρχές της Χιλής όρισαν μια περίμετρο ασφαλείας σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του Καλμπούκο, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, κι απομάκρυναν από τις εστίες τους πάνω από 6.500 κατοίκους της περιοχής.

    Οι Αρχές επέτρεψαν στους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους να επιστρέψουν για μερικές ώρες για να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα ζώα τους και να πάρουν ό,τι τους είναι απολύτως απαραίτητο. Ορισμένα σπίτια και σχολεία που βρίσκονταν κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου κατέρρευσαν υπό το βάρος της ηφαιστειακής τέφρας.

    Η τέφρα αυτή αποτελεί απειλή για τις πτήσεις, καθώς τα σωματίδια που περιέχει μπορούν να καταστρέψουν τις μηχανές και τις ατράκτους αεροσκαφών. Με τους ανέμους να ωθούν τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας βορειοανατολικά, στην Αργεντινή, η κίνηση των αεροσκαφών έχει πληγεί περισσότερο σε αυτή τη χώρα μέχρι τώρα.

    Πάντως ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής δήλωσε ότι χθες Σάββατο η κατάσταση ήταν «πολύ καλύτερη» από ό,τι προχθές.

    [04] Ανάλαφρη ατμόσφαιρα και «καρφιά» σε φίλους και αντιπάλους από τον πρόεδρο Ομπάμα στο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

    Σε μια βραδιά κατά την οποία "η Ουάσινγκτον εξυμνεί τον εαυτό της", όπως την αποκάλεσε χαριτολογώντας ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεδίπλωσε το χιούμορ του βάζοντας στο στόχαστρο φίλους και εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των επίδοξων διαδόχων του στον Λευκό Οίκο.

    Στην ανάλαφρη ομιλία του στο ετήσιο Δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα δεν δίστασε να ρίξει το καρφί του και στη Χίλαρι Κλίντον, την επικρατέστερη υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016. Αφού παρατήρησε αρχικά ότι ορισμένοι Αμερικανοί ζουν σε μια εποχή αβεβαιότητας, ο πρόεδρος πρόσθεσε:" Για παράδειγμα, έχω μια φίλη που πριν από λίγες εβδομάδες έβγαζε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και τώρα ζει σε ένα βανάκι στην Αϊόβα". Η Χίλαρι, η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις αρχές του μήνα πραγματοποίησε μια χαμηλού κόστους περιοδεία με ένα βαν στην Αϊόβα, ενόψει των προκριματικών που θα διεξαχθούν στην Πολιτεία αυτή για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστο ούτε τον ίδιο τον εαυτό του. Διαπιστώνοντας ότι η θητεία του στην προεδρία τον έχει γεράσει, είπε: "Δείχνω τόσο γέρος που ο Τζον Μπένερ προσκάλεσε ήδη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφωνήσει ομιλία στην κηδεία μου". Ο Ομπάμα είχε εκνευριστεί όταν ο Μπένερ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να μιλήσει στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, την ίδια περίοδο που η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Η ηθοποιός και συμπαρουσιάστρια του σόου Saturday Night Live Σέσιλι Στρονγκ που ανέλαβε να ψυχαγωγήσει τους καλεσμένους, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις γυναίκες πολιτικούς. Έβαλε μάλιστα τους παρόντες δημοσιογράφους να... ορκιστούν ότι "δεν θα μιλούν για την εμφάνιση της Χίλαρι, γιατί αυτό δεν είναι δημοσιογραφία". Στο στόχαστρο της Στρονγκ μπήκε και η Μυστική Υπηρεσία, η σωματοφυλακή του προέδρου Ομπάμα που το τελευταίο διάστημα έχει κατηγορηθεί για σωρεία λαθών. Παραπέμποντας στις αλλεπάλληλες δολοφονίες μαύρων από λευκούς αστυνομικούς τους τελευταίους μήνες, είπε: "Μόνο μία υπηρεσία επιβολής του νόμου θα βρει τον μπελά της αν πυροβοληθεί ένας μαύρος".

    Στο σοβαρό μέρος της ομιλίας του, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο που φυλακίζονται άδικα και επισήμανε ιδιαίτερα την περίπτωση του Τζέισον Ρεζάιαν, του Αμερικανοϊρανού δημοσιογράφου της Washington Post που κρατείται σε φυλακή του Ιράν. "Επί εννέα μήνες ο Τζέισον είναι φυλακισμένος στην Τεχεράνη απλώς και μόνο επειδή έγραψε για τις ελπίδες και τους φόβους του ιρανικού λαού" είπε, τονίζοντας ότι έχει πει στον αδελφό του Ρεζάιαν, τον Αλί, ότι ο ίδιος δεν θα ησυχάσει "μέχρι να τον φέρουμε πίσω στην οικογένειά του, σώο και αβλαβή".

    [05] Χώρες στέλνουν βοήθεια στο Νεπάλ που συνεχίζει να μετρά θύματα του καταστροφικού σεισμού

    Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού ο οποίος έπληξε χθες Σάββατο το Νεπάλ αυξήθηκε αλματωδώς στους 1.805 νεκρούς, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών στο Μπανγκλαντές.

    Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ, οι τραυματίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι 4.718.

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι ο θεσμός είναι έτοιμος να εκτιμήσει το ταχύτερο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Νεπάλ μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα. Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο συντονίζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και άλλους οργανισμούς «για να αποτιμηθούν οι συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής στη χώρα και να καθοριστεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

    Εν τω μεταξύ, όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

    Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

    Τέλος, οΝταν Φρέντινμπεργκ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σκοτώθηκε από τηχιονοστιβάδα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

    Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 April 2015 - 6:30:26 UTC