Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Υποδειγματική η αντιμετώπιση της Αιγύπτυ στο θέμα της ΑΟΖ
  • [02] Επιτάχυνση των διαδικασιών για να ισχύσει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
  • [03] Ενας νεκρός από πυρκαγιά σε κλειστό εργοστάσιο στο Βόλο
  • [04] Σε προσωρινή αργία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αυστραλία
  • [05] Γ. Κατάινεν: Σημαντικές οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα
  • [06] Γ.Κατάινεν: Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να λυθούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό
  • [07] Φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του '60

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Υποδειγματική η αντιμετώπιση της Αιγύπτυ στο θέμα της ΑΟΖ

    «Η αντιμετώπιση της Αιγύπτου στο θέμα του ορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είναι υποδειγματική» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι. Σε αντίθεσή με τη στάση άλλων χωρών, η οποία δημιουργεί προβλήματα, πρόσθεσε, δείχνοντας την Τουρκία.

    Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης είναι η διάθεση πόρων της ΕΕ όχι μόνο στα κράτη- μέλη που αποτελούν πύλες εισόδου αλλά και σε μεσογειακές χώρες, μή μέλη, όπως η Αίγυπτος.

    Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σε δύο επίπεδα: σε διεθνή φόρα, με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφενός συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης των φαινομένων στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και πολιτική προσαρμογή της στη σημερινή συγκυρία της πολιτικής νότιας γειτονίας της Ένωσης (αφορά εννιά χώρες και την Παλαιστινή): «Η αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων προκλήσεων σστη Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο έχει ως προϋπόθεση τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εστίασε στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τον σκοπό αυτό «της οικονομικής ενίσχυσης των δύο χωρών μας». Αναφερόμενος στους «λυπηρούς», όπως τους χαρακτήρισε, πρόσφατους πνιγμούς μεταναστών στη Λαμπεντούζα και τη Ρόδο, είπε ότι στην Αίγυπτο ζουν σήμερα 5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, τους οποίους η χώρα «αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όπως τους Αιγύπτιους πολίτες». Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της νόμιμης κυβέρνησης και του νόμιμου στρατού στη Λιβύη, καθώς και τη ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της Συρίας, διατηρώντας την υπόσταση της χώρας.

    [02] Επιτάχυνση των διαδικασιών για να ισχύσει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

    Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Στη συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντηση στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

    Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για το θέμα της μετανάστευσης που απασχολεί την ατζέντα της Συνόδου των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, ειδικότερα στην πρώτη γραμμή των μεσογειακών χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [03] Ενας νεκρός από πυρκαγιά σε κλειστό εργοστάσιο στο Βόλο

    Έσβησε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Α' Βιομηχανική περιοχή Βόλου, μετά από συντονισμένες προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη τη Θεσσαλία. Ο έλεγχος καθώς και η αποκάθαρση του χώρου συνεχίζονται ώστε να διακριβωθούν τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πιθανώς και άλλα άτομα που εγκλωβίστηκαν εντός του κτιρίου, καθώς η σκεπή έχει καταρρεύσει.

    Τόσο ο νεκρός άνδρας όσο και ο πολύεγκαυματίας που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου με εγκαύματα στο 90% του σώματος του, είναι βουλγαρικής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δυο άτομα, πιθανότατα ελαφρά τραυματισμένα, βγήκαν από το κτίριο όταν εκδηλώθηκε η φωτιά και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι τα τέσσερα άτομα είχαν πάει στο παλιό εργοστάσιο προκειμένου να κόψουν σίδερα που στη συνεχεία θα πωλούσαν, αλλά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία προκλήθηκε η φωτιά, η οποία μεταδόθηκε άμεσα στα εύφλεκτα υλικά που βρισκόταν εντός του κτιρίου.

    [04] Σε προσωρινή αργία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αυστραλία

    Σε προσωρινή αργία τέθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αυστραλία, μετά τη μετάδοση δήθεν χθεσινής συνέντευξης στην εφημερίδα «The Australian» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία, ωστόσο, είχε δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα προ διετίας.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ ζητεί συγγνώμη από τους συνδρομητές του.

    Το θέμα θα απασχολήσει την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    ΑΠΕ - ΜΠΕ

    [05] Γ. Κατάινεν: Σημαντικές οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα

    Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την ένταξη της χώρας μας στο νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ (πακέτο Γιούνκερ).

    Αυτό αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατάινεν επεσήμανε ότι η ΕΕ εκτιμά πως υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και δυνατότητες χρηματοδότησης, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, στους τομείς της ενέργειας των μικρομεσαίων, στις υποδομές και τον τουρισμό.

    [06] Γ.Κατάινεν: Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να λυθούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό

    Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα να επωφεληθεί από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν.

    «Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατάινεν.

    Οαντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Απασχόλησησυναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο προγραμματίζεται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να δώσει περισσότερα δάνεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Θα συνεργαστούμε και με το κεντρικό κράτος και με την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [07] Φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του '60

    Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του '60, μέσα από τον φακό του σημαντικού Βρετανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Βόλφ Σουσίτσκι (Wolf Suschitzky) φιλοξενείται από σήμερα στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον φωτογράφο. Φωτογραφίες από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα που απεικονίζουν μια νοσταλγική Ελλάδα. Εικόνες αγροτικής ζωής, γιορτές και παραδόσεις, καθώς και πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, ζωντανεύουν στο χώρο και συνθέτουν μια έκθεση- ντοκουμέντο της ομορφιάς και της αθωότητας ενός κόσμου που χάθηκε.

    Ο Βόλφ Σουσίτσκι γεννήθηκε στη Βιέννη το 1912,μετανάστευσε στη Μεγάλη Βρετανία όπου και απεικόνισε αριστουργηματικά την κοινωνική πραγματικότητα του Λονδίνου και βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 όπου και αποτύπωσε με το φακό του τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 April 2015 - 16:30:25 UTC