Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «H κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους αλλά δεν αποκλείεται ατύχημα»
  • [02] «Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος αν δεν υπάρξει συμβιβασμός»
  • [03] Γ. Σακελλαρίδης: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα για μια αμοιβαία λύση
  • [04] Ημέρα «ανακεφαλαίωσης» των συγκλίσεων, η σημερινή, για την «Ομάδα των Βρυξελλών»
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Το ελληνικό ζήτημα χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση
  • [06] «Λείπουν 350 - 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους»
  • [07] Σχέδιο για την ανέλκυση του Sewol ανακοίνωσε η Ν. Κορέα
  • [08] «Ημέρα της Γης» σήμερα

  • [01] «H κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους αλλά δεν αποκλείεται ατύχημα»

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega αν και δεν απέκλεισε ενδεχόμενο ατυχήματος. Ο κ. Κουτσούμας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων όπως "το κούρεμα του χρέους" ενώ διευκρίνησε ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και σε ενδεχόμενο ρήξης και εξόδου από το ευρώ αφού αυτό δεν θα συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνική οικονομία. Είτε σε συμφωνία με τους εταίρους είτε σε ρήξη και έξοδο από το ευρώ η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τις λαικές τάξεις εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας. Αναφερόμεμος στο μεταναστευτικό κάλεσε την κυβέρνηση να απειθαρχήσει στην συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ προκειμένου να πάψουν οι μετανάστες να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους δημάρχους να αρνηθούν την διάθεση των αποθεματικών τους που ζητά η κυβέρνηση.

    [02] «Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος αν δεν υπάρξει συμβιβασμός»

    Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

    Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και ανέφερε ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικές εάν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν δώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Πάντως για τις διαπραγματεύσεις καταλόγισε στην πλευρά των δανειστών ακαμψία ιδεολογικού χαρακτήρα.

    «Η συζήτηση για τα νούμερα και την προσαρμογή, έχουν σχετική σημασία. Για κάποιους, ο πυρήνας είναι ιδεολογικός και πολιτικός. Ο μεγαλύτερος εχθρός για την Ευρώπη είναι οι ακραίες φιλελεύθερες απόψεις. Μπορεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει το καθεστώς με τον εργαζόμενο να ζει στην ανασφάλεια; Δεν γίνεται δεκτή η κριτική περί μονομερών ενεργειών. Είμαστε ειλικρινής κυβέρνηση. Δεν προσπαθούμε να συγκαλύψουμε κάτι, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή. Ο λαός μάς ψήφισε για μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος, εξαντλείται. Το πρόγραμμα - γέφυρα τελειώνει, βρίσκεται προς το τέλος του. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός, θα έχει στοιχεία που λέγαμε προεκλογικά» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

    Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι αποκαθίσταται σταδιακά το περιβάλλον στο οποίο θα διαπραγματευθούν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες, ενώ χαρακτήρισε τα εργασιακά κεκτημένα, σημείο πολιτισμού. Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι οι συλλογικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υποστήριξε πως αρκετοί έχουν ζητήσει την επίσπευση της αύξησης, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη του κόσμου.

    [03] Γ. Σακελλαρίδης: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα για μια αμοιβαία λύση

    Η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόςωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στην απόφαση για τα διαθέσιμα των ταμείων. «Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν χρήματα» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σε σχόλιό του για τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών είπε ότι « πρέπει να καταλάβουν την κατάσταση».

    Ο κ. Σακελλαρίδης, επισήμανε ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών δεν έχουν βάση, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα για μια αμοιβαία λύση και τώρα αναμένεται η στάση της άλλης πλευράς. Παντως , εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία, ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν στην ουσία δημοψήφισμα.

    [04] Ημέρα «ανακεφαλαίωσης» των συγκλίσεων, η σημερινή, για την «Ομάδα των Βρυξελλών»

    Στις 11 με 12 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) συνέρχεται εκ νέου η «Ομάδα των Βρυξελλών» στο Παρίσι. Πρόκειται για μια συνάντηση «wrap up» (ανακεφαλαίωσης) με την ομάδα των Ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων, πριν από την προβλεπόμενη σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Aπό το περασμένο Σάββατο -και κατά τη διάρκεια του τετραήμερου που προηγήθηκε- έγινε μια εξονυχιστική εξέταση όλων των θεμάτων (δημοσιονομικών, μακροοικονομικών, εργασιακών, ιδιωτικοποιήσεων, διοικητικής μεταρρύθμισης κ.α.) προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στην οποία θα μπορούσε να βασισθεί μια συμφωνία.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν από το περασμένο Σάββατο, o νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης, ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Το ελληνικό ζήτημα χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση

    Χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών επισήμανε από το βήμα του τραπεζικού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι στο Παρίσι συζητείται το θέμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

    Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank και υπέρ της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το EFSF χωρίς αργοπορία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας. Ο κ.Βαρουφάκης αναφερόμενος στους στόχους της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών μας στο διηνεκές, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος.

    Μιλώντας για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηριχθούν τα ταμεία.

    Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Γ. Βαρουφάκη, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

    [06] «Λείπουν 350 - 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους»

    Υπάρχει έλλειμμα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί έως τις 27 Απριλίου ώστε να πληρωθούν ανάγκες του κράτους μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις, εκτίμησε ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. «Έχουμε μια απόκλιση στα έσοδα μέχρι τώρα, 350 με 400 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις - τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν» ανέφερε και -στέλνοντας μήνυμα και προς τους δημάρχους- πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».

    Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό. Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

    Διαβάστε επίσης: Εισάγεται στη Βουλή το ν/σ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων

    [07] Σχέδιο για την ανέλκυση του Sewol ανακοίνωσε η Ν. Κορέα

    Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι θα ανελκύσει το οχηματαγωγό πλοίο Sewol το οποίο βυθίστηκε πριν από έναν χρόνο, παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ανήλικοι, υπoχωρώντας στις πιέσεις των οικογενειών των θυμάτων που έχουν καλέσει για μία περισσότερο σε βάθος διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το δυστύχημα.

    Το Sewol, το οποίο είχε υποστεί μετατροπές που είχαν επηρεάσει την ευστάθειά του, ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε με υπερβολική ταχύτητα σε στενό, ανατράπηκε και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του. Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 44 μέτρων ανοικτά του νησιού Τζίντο.

    [08] «Ημέρα της Γης» σήμερα

    Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα της Γης» με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του πλανήτη.

    Η Google αφιερώνει και το σημερινό της doodle, όπως κάνει κάθε χρόνο, σε αυτή την παγκόσμια ημέρα. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να κάνουν και ένα κουίζ για να διαπιστώσουν ποιό ζώο, πτηνό, ερπετό ή ψάρι αντιστοιχεί σε αυτούς. Σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκστρατείες για την προστασία της Γης.

    Οι εκδηλώσεις της «Ημέρα της Γης» συντονίζονται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και η ημέρα γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης», μόλις το 2009, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας Ιβο Μοράλες. Η έμπνευση του θεσμού, ωστόσο, αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ το 1969 σε ένα Συνέδριο της Ουνέσκο στο Σαν Φρανσίσκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 April 2015 - 8:30:30 UTC