Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισάγεται στη Βουλή το ν/σ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων
  • [02] Αξιωματούχος ΕΕ: Πάγιο αίτημα των «θεσμών» η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων
  • [03] Μήνυμα Γ. Βαρουφάκη, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα
  • [04] Στη Σόφια ο Π. Λαφαζάνης για τον «κάθετο» αγωγό φυσικού αερίου
  • [05] Αναστέλλεται η στάση εργασίας των εργαζομένων στο Εθνικό Θεάτρο

  • [01] Εισάγεται στη Βουλή το ν/σ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων

    Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται σήμερα, στις 18:00, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος" (Α41)».

    Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Δημήτρης Μάρδας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη θα γίνει με τους εξής όρους:

    Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

    Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για την ΠΝΠ και στους περιφερεάρχες. Στο μεταξύ, με κοινή απόφασή τους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ κάλεσαν τα μέλη τους να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ. Ήδη, τη μη εφαρμογή της ΠΝΠ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.

    [02] Αξιωματούχος ΕΕ: Πάγιο αίτημα των «θεσμών» η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων

    Παρά την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι ακόμα ορατή η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος Απριλίου, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει σε ένα κρατικό τραπεζικό λογαριασμό τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών και ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

    Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αφού διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

    Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποτελεί προθεσμία ούτε το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Ο ίδιος επισήμανε ότι μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή της 30ης Ιουνίου, όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

    [03] Μήνυμα Γ. Βαρουφάκη, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

    «Εξουθενωτικές» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς o Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε μήνυμά του, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μελβούρνη.

    Ακόμα και ένας δεκάχρονος κατανοεί πλέον πως το τεράστιο δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας έχει μειωθεί 25%, ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Βαρουφάκης. «Στο τέλος αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και την κτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της Βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα «όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών».

    «Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και ελπίζω ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» τόνισε και χαρακτήρισε «εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και τη γεφυρώνει με την Αυστραλία», τη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

    [04] Στη Σόφια ο Π. Λαφαζάνης για τον «κάθετο» αγωγό φυσικού αερίου

    Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης μεταβαίνει σήμερα στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

    [05] Αναστέλλεται η στάση εργασίας των εργαζομένων στο Εθνικό Θεάτρο

    Μετά την ανάκληση του διορισμού του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της πρώτης κρατικής σκηνής (ΣΕΕΘ) αποφάσισε -σύμφωνα με ανακοίνωση του- την αναστολή της προγραμματισμένης στάσης εργασίας για σήμερα Τετάρτη.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 April 2015 - 6:30:23 UTC