Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής
  • [02] Για την ανέλκυση του οχηματαγωγού Sewol δεσμεύθηκε η Πρόεδρος της Ν. Κορέας
  • [03] Η ιστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα
  • [04] Η Αλεξάνδρεια του παρελθόντος, του παρόντος και ο Καβάφης της αποικιοκρατίας
  • [05] «Ο Μασπερό επιδίωκε την ανατροπή, την επανάσταση, τη δημοκρατία»
  • [06] Κατάθλιψη και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία

  • [01] Δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει, στις 6 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

    Υπενθυμίζεται ότι και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα. Προγραμματίζουν συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

    [02] Για την ανέλκυση του οχηματαγωγού Sewol δεσμεύθηκε η Πρόεδρος της Ν. Κορέας

    Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουν-Χουέ υποσχέθηκε σήμερα ότι το οχηματαγωγό πλοίο Sewol, που βυθίστηκε πριν από έναν χρόνο παρασύροντας στον θάνατο 304 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείου σε σχολική εκδρομή, θα ανελκυσθεί "μόλις γίνει δυνατόν", ανταποκρινόμενη στα επίμονα αιτήματα των οικογενειών θυμάτων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

    «Θα λάβω τα αναγκαία μέτρα για την ανέλκυση του πλοίου μόλις γίνει δυνατόν» δήλωσε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο νησί Τζίλο σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας. Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 40 μέτρων.

    [03] Η ιστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

    Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινάει τη Δευτέρα και αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Μεγάλη, όμως, είναι και η προϊστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, που έχει ως αφετηρία της την περίοδο του Εθνικού Διχασμού. Έχει ενδιαφέρον με την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε τον φάκελο που φιλοξενεί σε πρόσφατο τεύχος του το περιοδικό «Αρχειοτάξιο» των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) το οποίο συμπλήρωσε το 2014 μια δεκαεξαετία τακτικής κυκλοφορίας. Οδεύοντας από το παρόν προς το παρελθόν, οι συνεργάτες του περιοδικού παρουσιάζουν ποικίλες όψεις του ελληνικού φασισμού και νεοναζισμού. Όπως τονίζει προεισαγωγικά ο Στρατής Μπουρνάζος, το αφιέρωμα εκκινεί «από μια βαθιά πολιτική αγωνία: γιατί βρίσκει η Χρυσή Αυγή απήχηση στις μέρες μας, τι μπορούμε να κάνουμε για να την κατανοήσουμε καλύτερα προκειμένου να ανακόψουμε την έφοδό της που απειλεί την κοινωνία και τη δημοκρατία μας;»

    Η ακροδεξιά συμπεριφορά και η πολιτική της βία θα αρχίσουν από τις οργανώσεις των Επιστράτων του 1916, όπως παρατηρεί η Δέσποινα Παπαδημητρίου στη μελέτη της «Οι Επίστρατοι στα χρόνια του πρώτου πολέμου».

    [04] Η Αλεξάνδρεια του παρελθόντος, του παρόντος και ο Καβάφης της αποικιοκρατίας

    Συζήτηση για την Αλεξάνδρεια του παρελθόντος και του παρόντος, αλλά και για τον Καβάφη της αποικιοκρατίας, με συνομιλητές δύο διακεκριμένους μελετητές της ιστορίας της πόλης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη συνεργασία του Αρχείου Καβάφη.

    Στη συζήτηση, που είχε τίτλο «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι» (από έναν καβαφικό στίχο), έλαβαν μέρος η Χάλα Χαλίμ (Hala Halim), συγγραφέας του βιβλίου «Alexandrian Cosmopolitanism: An Archive» και αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και ο Αλέξανδρος Καζαμίας, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ και ειδικός στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολλεγίου St. Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    [05] «Ο Μασπερό επιδίωκε την ανατροπή, την επανάσταση, τη δημοκρατία»

    «Σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, ο Φρανσουά Μασπερό» λέει για τον εμβληματικό Γάλλο εκδότη, μεταφραστή και συγγραφέα, που έφυγε απ' τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ανήμερα μεγάλο Σάββατο, 11 Απριλίου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς θυμάται: «Και το δικό μου το πρώτο βιβλίο, «Η ελληνική τραγωδία: Από την απελευθέρωση ως τους συνταγματάρχες» βγήκε στα γαλλικά από τον Μασπερό, που περισυνέλεγε και εξέδιδε ό,τι θεωρούσε πως εντάσσεται στην προοδευτική σκέψη».

    Και ναι, τον ρώτησαν τον Μασπερό, σε συνέντευξη, το 1990, γιατί έγινε εκδότης. «Λόγω του ανυπόφορου χαρακτήρα των αποικιακών πολέμων» απάντησε, αναφερόμενος στην Ινδοκίνα, τη Μαδαγασκάρη, τη Βόρεια Αφρική. «Και λόγω της απογοήτευσης μπροστά στον σοβιετικό κομμουνισμό» προσέθεσε.

    [06] Κατάθλιψη και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία

    Η κατάθλιψη και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για όσους ανθρώπους έχουν διαγνωστεί τόσο με κατάθλιψη, όσο και με διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιμίτρι Νταβίντοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry» ανέλυσαν στοιχεία για 2,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια γίνονται όλο και πιο συχνές στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 20% των διαβητικών έχουν και κατάθλιψη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 April 2015 - 6:30:27 UTC