Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Ούτε ένα σέντ δεν πρόκειται να χάσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από το δάνειο στην Ελλάδα
  • [02] ΣτΕ: Ακυρώνονται οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια
  • [03] Τι απαντά ο Δ. Μάρδας για τις εσωτερικές πληρωμές
  • [04] Φωτιά σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο
  • [05] Κρεμλίνο: Θα συζητηθούν όλα τα θέματα στη συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα
  • [06] Παραιτήθηκαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Ούτε ένα σέντ δεν πρόκειται να χάσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από το δάνειο στην Ελλάδα

    Τη διαβεβαίωση ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα σεντ από το δάνειό τους προς την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην ουγγρική εφημερίδα Nepszabadsag στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη όπου συμμετείχε σήμερα στην πενταμελή συνάντηση για ενεργειακά θέματα.

    «Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους - Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος» αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα παραθέτοντας την δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ΔΝΤ».

    «Τα περασμένα πέντε χρόνια -προσθέτει ο κ. Κοτζιάς- παρά την μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη. Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Έλληνες. Όχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μας παραχωρήσανε το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».

    [02] ΣτΕ: Ακυρώνονται οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1251/2015 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ακύρωσε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν, ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Ακόμη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι οι μεταγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%) και θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών, αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, κ.λπ.).

    [03] Τι απαντά ο Δ. Μάρδας για τις εσωτερικές πληρωμές

    Έγγραφο για την καταβολή των εσωτερικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, με αφορμή ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Δριβελέγκας και Βασίλης Κεγκέρογλου με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πώς και πότε το δημόσιο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό της χώρας ώστε να μην οδηγηθεί η κυβέρνηση σε στάση πληρωμών.

    «Ο κρατικός προϋπολογισμός σχεδιάζεται και εκτελείται με τρόπο που να διατηρείται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ εισπράξεων και πληρωμών, λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των υφιστάμενων συνθηκών ρευστότητας», αναφέρει ο κ. Μάρδας και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό οι μεταβιβάσεις προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται με γνώμονα και το ύψος των ταμειακών τους διαθεσίμων, όπως εξάλλου περιγράφεται και στην εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού έτους 2015».

    Όπως εξηγεί ο κ. Μάρδας, η καταβολή των κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων (επίδομα θέρμανσης, οικογενειακά επιδόματα κλπ) πραγματοποιείται βάσει σχετικού προγραμματισμού, καθώς και της ροής της επεξεργασίας και εκκαθάρισης των στοιχείων των δικαιούχων από τους αρμόδιους εποπτεύοντες φορείς.

    [04] Φωτιά σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο

    Φωτιά εκδηλώθηκε σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο σε ναυπηγείο στη βόρεια επαρχία Αρχάγγελσκ της Ρωσίας, μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής. Σύμφωνα με τις αναφορές, πάνω στο πλοίο δεν υπήρχαν όπλα.

    Το ρωσικό υπουργείο Έκτακτων Αναγκών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στο ναυπηγείο Zvyozdochska, όπου και είχε μεταφερθεί το μήκους 155 μέτρων υποβρύχιο Antey 949 για επισκευές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν θύματα.

    Σύμφωνα με τις αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η φωτιά προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης που γίνονταν στο υποβρύχιο.

    [05] Κρεμλίνο: Θα συζητηθούν όλα τα θέματα στη συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα

    Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις αυριανές συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα (ο οποίος αναμένεται απόψε στις 19:00 στη Μόσχα) δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν» είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

    Με τη σειρά της, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

    Νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ», ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

    Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

    [06] Παραιτήθηκαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ

    Την «οριστική» και «αμετάκλητη» παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας υπέβαλε σήμερα η Μένη Λυσσαρίδου, 65 μέρες μετά την υποβολή της «πρώτης» παραίτησής της που είχε θέσει στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, χωρίς έκτοτε να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

    Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ υπέβαλε σήμερα και ο Φίλιππος Γράψας, ο οποίος υπογραμμίζει σε σχετική επιστολή: «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δύναμαι πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου».

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΘΒΕ έχει τριετή θητεία και ο διορισμός των μελών του έγινε στις 7 Ιουνίου του 2013 (λήγει κανονικά τον Ιούνιο του 2016).

    Στο μεταξύ και οι πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές (αυτές τις μέρες λόγω των αργιών της Μ. Εβδομάδας) αλλά και από τα τέλη του περασμένου μήνα λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων (ηθοποιών και προσωπικού) που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι σκηνές θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Απριλίου (κι όχι από την Κυριακή του Πάσχα όπως συνηθιζόταν από γενέσεως του θεάτρου) αλλά... κι αυτός ο προγραμματισμός είναι επισφαλής καθώς οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 April 2015 - 16:30:30 UTC