Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Βλ. Πούτιν, αύριο, στο Κρεμλίνο
  • [02] Ν. Παππάς: Να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τηλεόραση
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη μετανάστευση
  • [04] Χειμώνα θυμίζει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα
  • [05] Στον ανακριτή Διαφθοράς έδωσε κατάθεση ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ
  • [06] Δ. Αρβανιτάκης: Οι παλιοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν το αποτέλεσμα της γλωσσικής ανορθογραφίας του Κάλβου

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Βλ. Πούτιν, αύριο, στο Κρεμλίνο

    Σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα θα έχει στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αύριο το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί στις 16:00 για τη Μόσχα. Το πρόγραμμα των επαφών του αρχίζει αύριο στις 10 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 13:00 θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσει μία ώρα. Αμέσως μετά θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.

    Την Πέμπτη 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO). Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (Sergey Naryshkin) τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

    [02] Ν. Παππάς: Να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τηλεόραση

    Έκκληση προς τα κόμματα να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. «Εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας αξιόπιστης, δημόσιας τηλεόρασης είναι προς το συμφέρον των πάντων. Τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος είναι πως όποιες και αν είναι προθέσεις τής μιας ή της άλλης πλευράς, εάν το τηλεοπτικό προϊόν είναι προϊόν μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης τραυματίζεται εν τη γενέσει του. Και αυτό το απευθύνω και προς τους βουλευτές της ΝΔ και προς τους βουλευτές των άλλων παρατάξεων και της παράταξης στην οποία και εγώ ανήκω» άνοιξε τη συζήτηση ο υπουργός Επικρατείας. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με όρους διεκπεραίωσης, έρχεται για να γίνει ουσιαστική συζήτηση, να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις και συνθέσεις, και σε καμία περίπτωση με όρους μιας ιστορικής ρεβάνς. Και νομίζω ότι η συμπεριφορά μας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους κάτι τέτοιο το αποδεικνύει».

    Κεντρικός στόχος μας δεν είναι να αποκαταστήσουμε απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα. Ο κεντρικός στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τηλεόραση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είπε ο κ. Παππάς και προσέθεσε: «Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούμε να βάλουμε μπροστά ένα νέο νομικό πλαίσιο με σεβασμό στις συνταγματικές αρχές, να οικοδομήσουμε μια νέα και ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση, να επιστρέψουν, βεβαίως, οι εργαζόμενοι, αλλά και να έχουμε έναν φορέα πραγματικά ανεξάρτητο».

    Η έναρξη της συνεδρίασης επισκιάστηκε από τις αντιδράσεις βουλευτών, επειδή Μεγάλη Εβδομάδα η Βουλή καλείται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή τρία νομοσχέδια, ένα για την κατάργηση των Φυλακών Γ΄ τύπου, το δεύτερο για την ΕΡΤ και το τρίτο για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης και την αποκατάσταση αδικιών.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη μετανάστευση

    Σύμπτωση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καταγράφηκε στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες μετά τη σημερινή συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βασικό θέμα είναι η αναδιανομή των μεταναστών και στο πλαίσιο αυτό, η αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ και Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ κοινή ήταν και η θέση για την επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που δέχονται τα περισσότερα μεταναστευτικά κύματα. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προσαρμογής στην πολιτική της στο θέμα αυτό.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι η "λυδία λίθος" της πολιτικής της ΕΕ, καθώς είναι και ζήτημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία της σημερινής πολιτικής της ΕΕ, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα λόγω πολιτικών επιλογών και αποφάσεων του παρελθόντος μετατράπηκε σε αρνητικό παράδειγμα και αποθήκη ψυχών.

    Ο κ. Αβραμόπουλος στη δήλωσή του, είπε ότι το θέμα της μετανάστευσης έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα καθώς αγγίζει και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Ο Επίτροπος συμμερίστηκε τον προβληματισμό του πρωθυπουργού για αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, σημειώνοντας ότι έχει συνείδηση και στην ΕΕ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από το Ευρωπαικό Συμβούλιο. Συμφώνησε επίσης στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, ενώ ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

    [04] Χειμώνα θυμίζει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα

    Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το κρύο είναι αισθητό, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το πρωί σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

    Συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία το μεσημέρι είναι στους 10 βαθμούς Κελσίου, έχοντας το πρωί υποχωρήσει στην ελάχιστη τιμή του στους 7 βαθμούς.

    Ανάλογες θερμοκρασίες καταγράφονται στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει αυτήν την ώρα τους 10 βαθμούς Κελσίου.

    Βροχερός είναι ο καιρός στην Ανατολική Μακεδονία, όπου η θερμοκρασία στις 12 το μεσημέρι κυμαινόταν στους 8-9 βαθμούς Κελσίου, ενώ νεφώσεις με μονοψήφιες τιμές θερμοκρασίας καταγράφονται στις περισσότερες περιοχές της Θράκης.

    Εξάλλου, τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά για τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων, τις περισσότερες μέρες του Πάσχα, κάποια εκ των οποίων σχεδιάζουν να συνδυάσουν σκι με ...σούβλισμα αρνιών.

    [05] Στον ανακριτή Διαφθοράς έδωσε κατάθεση ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

    Κατάθεση για την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από τη γερμανική εταιρεία ATLAS, έδωσε στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

    Ο κατηγορούμενος σε τέσσερις υποθέσεις διακίνησης και νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, φέρεται να αρνείται πως γνωρίζει κάτι για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις υποστηρίζοντας ότι η μόνη εμπλοκή του αφορά έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει στο παρελθόν για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα. Ο κ. Όσβαλντ τονίζει ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν γνώριζε ότι τα χρήματα του κ. Κάντα προέρχονταν από δωροδοκία. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Κάντας, κατηγορούμενος σε πολλές από τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, έχει υποστηρίξει πως ο συγκατηγορούμενος του πλέον Ελβετός υπήκοος ήταν αυτός που αναλάμβανε την «τακτοποίηση μαύρων χρημάτων».

    [06] Δ. Αρβανιτάκης: Οι παλιοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν το αποτέλεσμα της γλωσσικής ανορθογραφίας του Κάλβου

    Ήταν ο Κάλβος μια σκοτεινή φυσιογνωμία, όπως μας άφησε να πιστέψουμε ο Παλαμάς; «Από την αλληλογραφία του προκύπτει «ένας άνθρωπος, δραστήριος, που, ναι, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, ένας άνθρωπος που ανοίγεται σε φιλίες, που είναι σε πολλούς αγαπητός, ένας άνθρωπος που μιλάει και του μιλούν με χιούμορ. Αλλά και ένας άνθρωπος αυστηρός με τον εαυτό του, που παίρνει τη ζωή του "στα σοβαρά"» λέει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης, με αφορμή τη δίτομη έκδοση της αλληλογραφίας του Κάλβου από το Μουσείο Μπενάκη. Ο Δ. Αρβανιτάκης παρατηρεί επιπλέον πως ο Κάλβος μόνο από τα χρόνια του Σεφέρη και μετά, είναι ο Κάλβος που ξέρουμε: όχι ένας εθνικός βάρδος, αλλά ένας ποιητής που μας γοητεύει με τη γλώσσα του. Στα δικά του χρόνια, αντίθετα, κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει το αποτέλεσμα της γλωσσικής του ανορθογραφίας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 April 2015 - 12:30:24 UTC