Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Στρατούλης: Δεν εντάσσεται στον προσανατολισμό της κυβέρνησης η κατάργηση κοινωνικών πόρων
  • [02] «Αστική, με αριστερό φιλολαϊκό περιτύλιγμα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Δημ. Κουτσούμπας
  • [03] Γ. Σακελλαρίδης: Όνειρα εαρινής νυκτός τα σενάρια περί κυβέρνησης μνημονιακής ενότητας
  • [04] «Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά ο αγώνας αυτός θα πετύχει»
  • [05] Ο Εμμ. Κορωνιωτάκης προτείνεται για αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
  • [06] Νέα διαμαρτυρία μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
  • [07] Ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ
  • [08] Τέσσερις συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη
  • [09] Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη
  • [10] Δύο συλλήψεις για συνεργασία με τους «Πυρήνες της Φωτιάς»
  • [11] Μετεπιβίβαση επιβατών Προαστιακού στο τμήμα μεταξύ Ασπροπύργου και Μεταμόρφωσης λόγω τεχνικού προβλήματος
  • [12] Στόχος, πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% - 1,5% του ΑΕΠ. Δεν έγινε από την κυβέρνηση η διαρροή
  • [13] Ν. Βαλαβάνη: Δεν θα φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια - Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
  • [14] Οι Χούτι κατέλαβαν κεντρική συνοικία του Άντεν
  • [15] Ενεργοί μικροοργανισμοί, το «θαύμα της φύσης»

  • [01] Δ. Στρατούλης: Δεν εντάσσεται στον προσανατολισμό της κυβέρνησης η κατάργηση κοινωνικών πόρων

    «Δεν πρόκειται να βάλουμε σε διακινδύνευση έστω και ένα ευρώ από τις συντάξεις» επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης όταν σήμερα στη Βουλή, ο προκάτοχός του, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, είπε πως για πρώτη φορά υπάρχει αβεβαιότητα καταβολής των συντάξεων.

    Αποκατάσταση κοινωνικών πόρων

    Ο υπουργός είπε ότι δεν εντάσσεται στον προσανατολισμό της κυβέρνησης η κατάργηση κοινωνικών πόρων και γι' αυτό κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει. Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι «οι πιέσεις των δανειστών αναφέρονται στο Ταμείο Νομικών και στο αγγελιόσημο», αλλά «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν αυτοί οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι». Μάλιστα, επικαλέστηκε στο σημείο αυτό μελέτη που δείχνει ότι η κατάργηση, την περίοδο των Μνημονίων, 42 λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», κυρίως από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, «έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία με αποκορύφωμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο αν δεν αποκατασταθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός πόρος», το 3% επί των προμηθειών του δημοσίου, θα οδηγηθούν οι δικαιούχοι σε μειώσεις 60% έως 80%». «Γι' αυτό, όχι απλώς δεν θα καταργήσουμε, αλλά είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης των κοινωνικών πόρων που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Ενοποιήσεις Ταμείων

    Για το ζήτημα της ενοποίησης Ταμείων, ο κ. Στρατούλης ενημέρωσε ότι θα συγκροτηθεί μια αξιόπιστη και φερέγγυα επιτροπή που θα μελετήσει κατ' αρχάς αν και τι απέδωσαν οι ενοποιήσεις που έγιναν. Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενοποιήσεις, θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, θα προηγηθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν με κατεδάφιση, με ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

    Όσον αφορά στο ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Στρατούλης μίλησε για νεοφιλελεύθερη εμμονή της ευρωζώνης και των εταίρων με το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο σημείο αυτό ωστόσο, υπενθύμισε ότι με βάση τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ», μόνο το 11% των συντάξεων γήρατος είναι πρόωρες. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε και δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα δικαιώματα εργαζομένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευτικών και όσων είχαν μπει στη σύνταξη πριν από το 1983. Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι, ακραίες καταστάσεις όπως ήταν αυτές που δημιουργήθηκαν από τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ με εθελούσιες εξόδους, οι οποίες οδήγησαν σε μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές τις περιπτώσεις και τις πρακτικές θα τις κόψουμε μαχαίρι» είπε ο κ. Στρατούλης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις που από φέτος θα οδηγούσαν σε μείωση των κύριων συντάξεων, δεν θα περιοριστούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ενώ με συνέπεια θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης την οποία θα πάρουν οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου.

    [02] «Αστική, με αριστερό φιλολαϊκό περιτύλιγμα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Δημ. Κουτσούμπας

    «Θεωρούμε ότι η σκληρή κριτική απέναντι σε κάθε εξουσία, ιδιαίτερα σε μια κυβέρνηση που εκτιμάμε -και γι' αυτό κρινόμαστε- ότι είναι επίσης μια αστική κυβέρνηση, αντεργατική κυβέρνηση, η οποία έχει αριστερό, φιλολαϊκό περιτύλιγμα, θα κάνει και νέες δεσμεύσεις, νέες συμφωνίες, νέα μνημόνια όπως κι αν ονομαστούν, θα πρέπει να είναι και αντικειμενική. Και κριτική στάση να κρατάμε και να κάνουμε σκληρή κριτική» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ Alpha.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη το ΚΚΕ να εκσυγχρονίσει τον λόγο του, είπε ότι αυτό προσπαθεί να κάνει καθημερινά το κόμμα, τονίζοντας ότι «για εμάς εκσυγχρονισμός - ανανέωση είναι να ανταποκρίνεσαι κάθε φορά απέναντι στα συγκεκριμένα δεδομένα που φέρνει η ίδια η εξέλιξη της κοινωνίας, η οποία ποτέ δεν είναι στάσιμη».

    Αναφορικά με το αν το ΚΚΕ δεν βλέπει καμία αλλαγή στην ακολουθούμενη μετά την 25η Ιανουαρίου πολιτική, είπε ότι «έχουμε μια νέα κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να δώσει ένα αριστερό φιλολαϊκό περιτύλιγμα, για να μπορέσει να περάσει αυτά τα μέτρα, όμως αυτά τα μέτρα είναι δεσμεύσεις που δεν είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

    [03] Γ. Σακελλαρίδης: Όνειρα εαρινής νυκτός τα σενάρια περί κυβέρνησης μνημονιακής ενότητας

    «Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συνεχίσει το ημιτελές έργο του. Αυτό, ευτυχώς, έμεινε ανολοκλήρωτο στις 25 Γενάρη. Σήμερα, ο ελληνικός λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική του θητεία και να στηρίζει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ψήφο του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στο Bloomberg.

    «Για αυτό και συνεχίζουμε βάζοντας τα μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης, καταλήγοντας: «Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός».

    [04] «Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά ο αγώνας αυτός θα πετύχει»

    Τον δραματικό χαρακτήρα που έχουν προσλάβει οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αποτυπώνουν όσα δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών. «Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός θα πετύχει» είναι μερικές από τις φράσεις τού κ. Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους θεσμούς.

    Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε κατηγορηματικός σε δύο πράγματα. Είπε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά του αφορολόγητου στα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις να τελειώσει και η έκτακτη εισφορά, μια εισφορά που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και «εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης».

    Έκτακτη εισφορά

    «Ο κ. Βενιζέλος εισήγαγε το 2011 την έκτακτη εισφορά και την ονόμασε εισφορά αλληλεγγύης. Κάπως έτσι στον καιρό του Μνημονίου εξευτελίστηκε η έννοια της αλληλεγγύης. Εντυπωσιάζομαι που βλέπω εσάς κύριε Κρεμαστινέ (σ.σ. ήταν ο ερωτών βουλευτής), που σας εκτιμώ ιδιαίτερα προσωπικά, άλλωστε είναι γνωστό ότι έχουμε και καταβολές από την ίδια ιδεολογική παράταξη, εκπροσωπώντας το κόμμα που εισήγαγε την έκτακτη εισφορά, σκεφτήκατε ότι αυτήν τη στιγμή πρέπει να αντιπολιτευτείτε αυτή την κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να μην γίνονται αυτές οι έκτακτες εισφορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Να σας θυμίσω ότι λόγω του κυρίου Βενιζέλου και του νόμου της έκτακτης εισφοράς, το 2011 οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν 1.161 εκατομμύρια, το 2012 κατέβαλαν 1.536 εκατομμύρια, το 2013 κατέβαλαν 1.073, κοκ. Και αυτό επεκτάθηκε και φέτος γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όσο για τις δικές μας προθέσεις, η έκτακτη εισφορά που είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και που εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης, τελειώνει με εμάς. Όταν λήξει αυτή η μεγάλη σκληρή διαπραγμάτευση, θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να είναι σταθερό, πρέπει ο κόσμος της αγοράς οι πολίτες να γνωρίζουν για πολλούς μήνες και χρόνια μπροστά τι τους περιμένει, όσον αφορά τη φορολόγηση, να είναι προοδευτικό, να είναι πραγματικά αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας, να εμπεριέχει το αφορολόγητο, και να μην εξευτελίζει την έννοια της αλληλεγγύης».

    Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

    Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα υπό δύσκολες συνθήκες. «Αλλά πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας αυτός να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιέσεις, το ξέρετε είναι ασφυκτικές. Είναι ιδεολογήματα αυτά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση. Ότι έχουμε προβλήματα, στον ΦΠΑ στα νησιά, έχουμε. Να σας πω ένα στοιχείο που νομίζω είναι λόγος να ντρεπόμαστε όλοι μας. Πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε ο τουρισμός στη Μύκονο. Και ξέρετε ότι τα έσοδα του ΦΠΑ μειώθηκαν; Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάπου δεν πάμε καλά. Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε τον συντελεστή. Η λύση είναι να εισπράττουμε αυτά που πρέπει να εισπράττουμε. Οι κατέχοντες είναι αυτοί που πλουτίζουν με αυτό τον βάναυσο τρόπο και πρέπει να πληρώσουν. Το θέμα είναι πώς θα το μεθοδεύσουμε με τις κατεστραμμένες υπηρεσίες που έχουμε, με τις υπηρεσίες που έχουν αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντα ήταν στραβό το κλίμα, αλλά ήρθε και ο γάιδαρος των τελευταίων πέντε ετών και καταλαβαίνετε ποια είναι η κατάσταση», είπε ο υπουργός.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλους ιδίως σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο». «Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή. Εμείς βιαζόμαστε πραγματικά να το επαναφέρουμε το αφορολόγητο και ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψει το αφορολόγητο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το φορολογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. «Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό θα πράξουμε», είπε ο υπουργός.

    [05] Ο Εμμ. Κορωνιωτάκης προτείνεται για αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

    Ο Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης προτείνεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη θέση του αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.

    Ο κ. Κορωνιωτάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Μέχρι το 1987 εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1987 εργάζεται ως στέλεχος στον όμιλο της ΔΕΗ με κύριο αντικείμενο τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως προϊστάμενος του τομέα μεγάλων διασυνδέσεων, όπως επίσης και στη μελέτη και εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ ΑΕ.

    Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής CIGRE και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιστημονική επιτροπή (Β1) της Διεθνούς Επιτροπής CIGRE.

    [06] Νέα διαμαρτυρία μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

    Συνεχίζονται και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι καταλήψεις από αντιεξουσιαστές.

    Συγκέντρωση στον χώρο μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, πραγματοποίησαν το πρωί, συγγενείς και φίλοι των κρατούμενων απεργών πείνας, αναρτώντας πανό με το μήνυμα συμπαράστασης «Νίκη στους απεργούς πείνας - κρατούμενους αγωνιστές».

    Επίσης, ένταση επικρατεί το τελευταίο ημίωρο έξω από την ΑΣΟΕΕ, στην οδό Πατησίων. Νεαροί έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων, στη συμβολή με την οδό Δεριγνύ, χωρίς άλλη εξέλιξη. Δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στο σημείο σε επιφυλακή.

    Ομάδες αντιεξουσιαστών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στην Πάτρα. Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 12.00 σήμερα, περίπου 30 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου απέκλεισαν την είσοδο του διοικητικού Εφετείου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

    Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό και φωνάζουν συνθήματα υπέρ των κρατουμένων απεργών πείνας, ενώ μοιράζουν φυλλάδια στους περαστικούς. Από την πλευρά της, η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις τους.

    Δήλωση Αντ. Σαμαρά για τις καταλήψεις

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα θέματα της ασφάλειας εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για «χώρα που βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη». Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει χάσει τον έλεγχο στα πανεπιστήμια από τον «πολύ διάλογο με τους κουκουλοφόρους» ότι ανέχεται επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα ενώ, όπως επισήμανε δεν μπορεί να προστατέψει τη χώρα από τα κύματα λαθρομεταναστών που πολλαπλασιάζονται.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τη Βουλή, επισημαίνοντας πως «δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αν η εισβολή αναρχικών στη Βουλή είναι «πρόκληση για τη Δημοκρατία» ή «ειρηνική διαμαρτυρία». Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη σημερινή διαδήλωση στον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Τώρα βεβηλώνεται και ο χώρος στον Άγνωστο Στρατιώτη! Αν είναι δυνατόν! Τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους, επανέφεραν την ανασφάλεια, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον απλό πολίτη» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    [07] Ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ

    Ένταση επικρατεί το τελευταίο ημίωρο έξω από την ΑΣΟΕΕ, στην οδό Πατησίων.

    Νεαροί έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων, στη συμβολή με την οδό Δεριγνύ, χωρίς άλλη εξέλιξη.

    Δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στο σημείο σε επιφυλακή.

    Αυτή τη στιγμή στην είσοδο του πανεπιστημίου βρίσκονται περί τα 15 άτομα.

    [08] Τέσσερις συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη

    Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο συνελήφθησαν από την Ασφάλεια δυτικής Αττικής που διενεργεί την προανάκριση για την απόδραση στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία, για απελευθέρωση κρατουμένου.

    Με τη δικογραφία αυτή θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, πιθανότατα σήμερα.

    Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που εκτελούσαν τις δύο από τις τρεις βάρδιες φύλαξης της κρατούμενης.

    Σημειώνεται ότι η απόδραση έγινε πιθανότατα μεταξύ 1.30 και 5 το πρωί, από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου, όπου βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο, το λουκέτο. Η Βίκυ Σταμάτη έφυγε παίρνοντας όλα της τα πράγματα.

    Οι έρευνες της ασφάλειας είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό της καθώς και για τη διευκρίνιση των συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασε.

    Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυ Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου.

    Επίσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες απόδρασης.

    Με έγγραφό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών (στο οποίο επισυνάπτονται δημοσιεύματα του διαδικτύου), η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητάει να αναλάβει εισαγγελέας εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξή της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

    Ακόμα, η εισαγγελέας ζητάει να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.

    Να επιστρέψει στο νοσοκομείο και «στη φροντίδα των γιατρών και νοσηλευτών» καλεί τη Βίκυ Σταμάτη, ο σύζυγός της Άκης Τσοχατζόπουλος, με δήλωσή του που διανεμήθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Παγορόπουλου. «Όπου να είσαι, σου λέω, χωρίς να αγνοώ τις ευθύνες αυτών που σε οδήγησαν εχθές εδώ, ότι ο καλός δρόμος για να σμίξεις άμεσα με το παιδί μας και την οικογένειά σου, είναι να βρεθείς σύντομα στην φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών, εκείνων που τον τελευταίο χρόνο στο ίδρυμα σε στήριξαν και σε αγάπησαν» αναφέρει και ζητά από «το κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη, τη σωτηρία και την επιστροφή της, υγιής, στο παιδί της».

    [09] Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη

    Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυ Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αφού αναφέρει ότι «κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία», επισημαίνει ότι ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία θα διενεργηθεί από εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης.

    Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας.

    Επίσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες απόδρασης.

    Με έγγραφό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών (στο οποίο επισυνάπτονται δημοσιεύματα του διαδικτύου), η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητάει να αναλάβει εισαγγελέας εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξή της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

    Ακόμα, η εισαγγελέας ζητάει να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.

    [10] Δύο συλλήψεις για συνεργασία με τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

    Ζευγάρι Αλβανών συνελήφθη τα ξημερώματα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα, με την κατηγορία ότι προμήθευαν όπλα στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

    Πρόκειται για έναν 27χρονο και μια 24χρονη στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ, το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, επρόκειτο να δοθεί σε

    μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Αυτή την ώρα γίνεται έρευνα στο σπίτι τους στην Αθήνα.

    Οπως διευκρινίστηκε από την αστυνομία, το όπλο δεν βρέθηκε στην κατοχή του 27χρονου και της 24χρονης από την Αλβανία, αλλά όπως προέκυψε από την ανάκριση το είχαν προμηθεύσει στην οργάνωση γι αυτό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, με βάση τα οποία συνελήφθησαν.

    Το ζευγάρι θα οδηγηθεί πιθανότατα το απόγευμα στην Εισαγγελία Εφετών.

    [11] Μετεπιβίβαση επιβατών Προαστιακού στο τμήμα μεταξύ Ασπροπύργου και Μεταμόρφωσης λόγω τεχνικού προβλήματος

    Λόγω τεχνικού προβλήματος στην ηλεκτροκίνηση στο ύψος του σταθμού ΣΚΑ-Αχαρναί, από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, η κυκλοφορία σε τμήμα της γραμμής του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, Κιάτο- Αεροδρόμιο θα εκτελείται με ντιζελοκίνητους συρμούς τύπου RAILBUS.

    Ως εκ τούτου οι επιβάτες που μετακινούνται με τον Προαστιακό στο τμήμα Κιάτο- Αεροδρόμιο και αντίστροφα, θα πραγματοποιούν δύο μετεπιβιβάσεις, από ηλεκτροκίνητους σε ντιζελοκίνητους συρμούς, στους σταθμούς Ασπροπύργου και Μεταμόρφωσης.

    [12] Στόχος, πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% - 1,5% του ΑΕΠ. Δεν έγινε από την κυβέρνηση η διαρροή

    Η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση, επισήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία. Πρόσθεσαν πως η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016, τονίζοντας ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: Τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η λίστα του υπουργείου Οικονομικών είναι «κείμενο εργασίας», οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Σημειώνοντας ότι ποτέ, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, πρόσθεσαν ότι αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση (1,2% έως 1,5%) πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ) ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

    Συνοψίζοντας, τονίζουν πως το βασικό σενάριο είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις και υπενθυμίζουν σχετική αναφορά επίσης κυβερνητικών κύκλων στις 27 Μαρτίου 2015 σύμφωνα με την οποία «Το Πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ», και «προβλέπονται έσοδα 3 δισ. ευρώ που δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ».

    Σημειώνουν ακόμα πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.

    [13] Ν. Βαλαβάνη: Δεν θα φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια - Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

    Την άρση της διάταξης για τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, θα προβλέπει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά. Η Νάντια Βαλαβάνη αναφερόμενη στη συγκεκριμένη διάταξη, που προβλέπει τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, έκανε λόγο για «καταφανή αδικία» η οποία θα αρθεί με την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος όπου τα ανείσπρακτα ενοίκια μπορούσαν να εκχωρηθούν το δημόσιο.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (που προέβλεπε την επαναφορά της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων) βρίσκεται εντός του πλαισίου εφαρμογής της νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως είπε, πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση η οποία πρέπει να διορθωθεί.

    Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο, αφού προηγουμένως αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως τον Ιούνιο. Όπως διευκρίνισε, με τον νέο φόρο οι μικροί και ένα μέρος της μεσαίας ακίνητης περιουσίας θα απαλλάσσεται. Θα προβλέπεται, συγκεκριμένα, κάποιο αφορολόγητο όριο κατοχής ακίνητης περιουσίας ανά φορολογούμενο που δεν θα αφορά αποκλειστικά την πρώτη κατοικία.

    [14] Οι Χούτι κατέλαβαν κεντρική συνοικία του Άντεν

    Οι μαχητές Χούτι της Υεμένης και οι σύμμαχοί της κατέλαβαν σήμερα μια κεντρική συνοικία του Άντεν, έγινε γνωστό από κατοίκους, καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει εδώ και μία εβδομάδα αεροπορικές επιδρομές προσπαθώντας να αναχαιτίσει την προέλαση της σιιτικής αυτής οργάνωσης που είναι σύμμαχος του Ιράν.

    Το νότιο λιμάνι του Άντεν ήταν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των μαχητών που είναι πιστοί στον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε πριν από μία εβδομάδα από το Άντεν και παρακολουθεί από το Ριάντ την κατάρρευση της εξουσίας του.

    Οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν πριν από έξι μήνες την πρωτεύουσα Σαναά μαζί με οπαδούς του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, άντεξαν οκτώ ημέρες αεροπορικών επιδρομών από τον περιφερειακό συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ο οποίος έχει στόχο την επιστροφή του Χάντι στην εξουσία.

    [15] Ενεργοί μικροοργανισμοί, το «θαύμα της φύσης»

    Έχουν μέγεθος 0,1 mm, βρίσκονται παντού και δεν είναι ορατοί με το μάτι, αλλά με μικροσκόπιο, όμως τους αποκαλούν «θαύμα της φύσης», που βρίσκει εφαρμογή από τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέχρι τις δουλειές του σπιτιού.

    Ο λόγος για τους ενεργούς μικροοργανισμούς, η χρήση των οποίων διαδίδεται στην ελληνική αγορά και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, καθώς οι εφαρμογές τους έχουν «χειροπιαστά» αποτελέσματα.

    «Σε διάστημα περίπου ενός έτους ενημερώσαμε πάνω από εκατό άτομα για τη φιλοσοφία και τη χρήση των ενεργών μικροοργανισμών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Σπείρα Γης» Γιώργος Μπουκιστιάνος.

    Πρόσθεσε δε, ότι όσοι χρησιμοποίησαν ενεργούς μικροοργανισμούς (εφαρμογές σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και στο νοικοκυριό) έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.

    Οι ενεργοί μικροοργανισμοί ανακαλύφθηκαν το 1968 από τον Ιάπωνα καθηγητή Γεωργίας Τερούο Χίγκα (Teruo Higa), ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και αξιοποιούνται-με επιτυχία- και σε άλλες χρήσεις.

    Πρόσφατα, πρόσθεσε ο κ. Μπουκιστιάνος, έγιναν εφαρμογές ενεργών μικροοργανισμών σε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης για την εξάλειψη της δυσοσμίας που προέρχεται από τους κάδους απορριμμάτων.

    Ορισμένοι τομείς εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η καθαριότητα και ο καθαρισμός των οικοσυστημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 April 2015 - 12:30:27 UTC