Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ
  • [02] Ελεύθεροι αφέθηκαν οι προσαχθέντες αντιεξουσιαστές
  • [03] Έληξε η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ
  • [04] Π. Σκουρλέτης: Σύντομα η νομοθετική διασφάλιση της αργίας της Κυριακής
  • [05] Την ελληνική λίστα μέτρων, δημοσιεύουν οι Financial Times
  • [06] Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ
  • [07] Ο Fitch υποβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες

  • [01] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, η ανάρτηση του οποίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου επίκειται, όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Η κα Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα αν αληθεύει ότι «επέστρεψε» στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ διότι διαφώνησε σε σημεία του, διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία.

    Ενημέρωσε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να διαχωριστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη Βιομηχανία Ζάχαρης που περιείχετο σε αυτό, κάτι το οποίο και έγινε και τα νομοσχέδια κατατέθηκαν ξεχωριστά σήμερα.

    [02] Ελεύθεροι αφέθηκαν οι προσαχθέντες αντιεξουσιαστές

    Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 20 προσαχθέντες αντιεξουσιαστές που εισήλθαν το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε καμία σύλληψη καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει καταγγελία από τον υπεύθυνο του οργανισμού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για μια ειρηνική διαδήλωση.

    Επίσης, ο φρούραρχος της Βουλής, αστυνομικός διευθυντής, κατέθεσε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία διενήργησε την προανάκριση για το περιστατικό, ότι οι διαδηλωτές δεν δημιούργησαν κανένα επεισόδιο και απλώς ανήρτησαν για λίγη ώρα ένα πανό, πέταξαν φέιγ-βολάν και αφού φώναξαν συνθήματα αποχώρησαν ειρηνικά.

    [03] Έληξε η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ

    Έληξε η κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε ομάδα περίπου 50 ατόμων-μελών των "Αναρχικών Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας", που ζητούν "κατάργηση των τρομονόμων, των κουκουλονόμων, της βίαιης λήψης DNA και των φυλακών Τύπου Γ'".

    Όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος, τα άτομα αποχώρησαν, ενώ δεν προκλήθηκαν φθορές στο κτίριο.

    [04] Π. Σκουρλέτης: Σύντομα η νομοθετική διασφάλιση της αργίας της Κυριακής

    «Η κυβέρνηση εργάζεται για ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της Κυριακής Αργίας ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης και τονίζει ότι «έχει ήδη δεσμευτεί με τις προγραμματικές δηλώσεις για την κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου, του ν. 4177/2013, στο αμέσως επόμενο διάστημα».

    Στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση «παρέλαβε ένα θεσμικό πλαίσιο γενικευμένης απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που ουσιαστικά καταστρατηγεί την έννοια της Κυριακής Αργίας για τους εργαζόμενους».

    [05] Την ελληνική λίστα μέτρων, δημοσιεύουν οι Financial Times

    Μέτρα που προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015 από 4,7 δισ. ευρώ έως 6,1 δισ. ευρώ προβλέπει η νέα 26σέλιδη λίστα που έδωσε η κυβέρνηση στους πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ - κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και της αντικατάστασης του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ. Το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα - που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ - κατά 1,9% έως 2,7% και τελικά να φθάσει αυτό από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

    Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:

    - Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)

    - Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)

    - Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)

    - Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)

    - Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ)

    - Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ)

    - Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ)

    - Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)

    - Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ)

    - Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)

    - Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ)

    - Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ

    - Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη

    - Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ

    - Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ

    - Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ

    - Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πηγές ΥΠΟΙΚ: Βήματα σύγκλισης στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group

    [06] Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ

    Διευκρινίσεις για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δίνει το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «λάθος δεν υπήρξε ούτε της διοίκησης του ΤΧΣ ούτε του υπουργείου Οικονομικών».

    «Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών της αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκαν ότι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το υπουργείο Οικονομικών επέστρεψαν κατά "λάθος" στον ESM-EFSF ομόλογα αξίας 1,185 δισ. ευρώ μεγαλύτερης εκείνης που είχαν υποχρέωση να επιστρέψουν, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Ο ισχυρισμός οφείλεται είτε σε ελλειπή κατανόηση είτε σε προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

    Προσθέτει ότι λάθος δεν υπήρξε ούτε της διοίκησης του ΤΧΣ ούτε του υπουργείου Οικονομικών. Αν υπήρξε λάθος, αυτό ήταν η απαίτηση του ESM-EFSF για επιστροφή του συνόλου των ομολόγων στη βάση ασύμβατων με το δημόσιο συμφέρον συμφωνιών τις οποίες έκαναν και κύρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών ευχαριστεί τους αντιπολιτευόμενους συναδέλφους για την ευκαιρία που δίνουν στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΤΧΣ να καταδείξουν ποιοι «έσφαλαν» εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, πότε και πώς. Και τους προτείνει, τώρα που η πραγματικότητα διεφάνη, να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει για τη διόρθωση μεγάλων λαθών του πρόσφατου παρελθόντος.

    [07] Ο Fitch υποβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε CCC από B-, μετά την υποβάθμιση την προηγούμενη εβδομάδα του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της χώρας, επίσης σε CCC.

    Ο οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την πιο αδύναμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας, γεγονός που εκθέτει την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών σε περισσότερους κινδύνους.

    Ο Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 April 2015 - 18:30:23 UTC