Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ΤτΕ μεταφέρεται τμήμα των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής
  • [02] Ο Κάμερον νικητής στην πρώτη τηλεοπτική του μονομαχία με τον Μίλιμπαντ
  • [03] Η χειρόγραφη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό
  • [04] Ο Αλ. Τσίπρας, προλογίζει το βιβλίο του Π. Ιγκλέσιας «Διεκδικώντας τη Δημοκρατία»

  • [01] Στην ΤτΕ μεταφέρεται τμήμα των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής

    Την κατάθεση τμήματος (δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό) των αποθεμάτων της Περιφέρειας Αττικής, που ανέρχονται σε 343 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε, αργά χθες το βράδυ, η παράταξη της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Το θέμα είχε τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Περιφερειακή Αρχή. Αλλά ύστερα από εντονότατες διαμαρτυρίες των περιφερειακών συμβούλων συζητήθηκε όταν ολοκληρώθηκαν τα άλλα θέματα σε μια πολύωρη, όπως εξελίχθηκε, συζήτηση.

    Λευκό από την πλειοψηφούσα παράταξη ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, 'Αννα Βασιλάκη, Φλωρεντία Νικολιδάκη, Ασημάκης Μαντάς. Επίσης, λευκό ψήφισε η παράταξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κατά της μεταφοράς των αποθεμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ψήφισε η παράταξη «Αττική» του Γιάννη Σγουρού, η «Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» του Γιώργου Κουμουτσάκου, η «Ελληνική Αυγή», η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Δέσποινα Κουτσούπα από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

    Η αρχική επιχειρηματολογία της περιφερειακής Αρχής, δια στόματος περιφερειάρχη Οικονομικών Χρήστου Καραμάνου, ήταν ότι τα χρήματα θα μεταφερθούν για λίγες ημέρες στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει διαγωνισμός με κλειστές προσφορές μεταξύ των «συστημικών» -όπως ειπώθηκε- τραπεζών για την καλύτερη προσφορά επιτοκίου.

    «Ζητάμε το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού σε μια τράπεζα που δεν έχει παίξει τον ρόλο που έχουν παίξει άλλες τράπεζες» σημείωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παίρνοντας τον λόγο, η οποία πρόσθεσε ότι «ο λογιαριασμός ανοίγει σε μια σοβαρή τράπεζα για να πάψει να είναι πλεόνασμα απραξίας». Κατηγόρησε τους παριστάμενους ότι μέσω κινητών τηλεφώνων διαδίδουν τη συζήτηση που γίνεται εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου,ενώ αναφερόμενη σε όσους πήραν τον λόγο και είπαν ότι η Περιφέρεια θέλει να δώσει τα χρήματα για να ικανοποιήσει κυβερνητικές επιταγές, είπε: «Θέλω να μου ζητήσουν συγγνώμη». «Θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή. Αλλά επειδή έχουμε διαφορετικό ήθος, φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο» υποστήριξε η κ. Δούρου.

    [02] Ο Κάμερον νικητής στην πρώτη τηλεοπτική του μονομαχία με τον Μίλιμπαντ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον επικράτησε του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση (debate) πριν από τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Guardian / ICM το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας επικράτησε στην αναμέτρηση. Το 46^% θεωρούν νικητή τον Εντ Μίλιμπαντ. Στην τηλεοπτική συζήτηση οι δυο πολιτικοί απάντησαν σε ερωτήσεις μπροστά σε κοινό.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη κατά τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να του δώσουν μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο της ανοικοδόμησης της οικονομίας. Ο Μίλιμπαντ από την πλευρά του προέβλεψε ότι θα κερδίσει με πλήρη πλειοψηφία τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί του Κάμερον προηγούνται των Εργατικών.

    [03] Η χειρόγραφη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό

    Η χειρόγραφη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα της ιστορίας της Σουηδίας χάρη στο οποίο γεννήθηκαν τα βραβεία με το ίδιο όνομα, εκτίθεται για το κοινό για πρώτη φορά στη Στοκχόλμη.Έως τώρα ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν μπορέσει να δουν το πρωτότυπο έγγραφο του 1895, το οποίο κοιμόταν σε ένα χρηματοκιβώτιο του Ιδρύματος Νόμπελ.

    Η χειρόγραφη διαθήκη εκτίθεται πλέον στο κοινό στο μουσείο Νόμπελ, στο πλαίσιο μιας έκθεσης για την κληρονομιά του.

    Το έγγραφο της διαθήκης είναι τέσσερις κιτρινισμένες σελίδες χαρτί, με πυκνή γραφή και σημειώσεις σε όλες τις γωνιές. Σε μια παράγραφο, ο Άλφρεντ Νόμπελ, εφευρέτης της δυναμίτιδας, δίνει αυστηρές οδηγίες. Διαθέτει ένα τμήμα της περιουσίας του (περίπου 31,5 εκατ. σουηδικές κορώνες της εποχής, δηλαδή πάνω από 200 εκατ. σημερινά ευρώ) σε ένα ταμείο, οι τόκοι από το οποίο θα διανέμονται "σε αυτούς που στη διάρκεια του παρελθόντος έτους θα έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα τις μεγαλύτερες υπηρεσίες" σε πέντε τομείς: στη φυσική, τη χημεία, την ιατρική, τη λογοτεχνία και την ειρήνη.

    Τέσσερις επιτροπές, τρεις στη Στοκχόλμη και μία στο Όσλο (η Νορβηγία ήταν την εποχή εκείνη ενωμένη με το βασίλειο της Σουηδίας), είναι αρμόδιες για την απονομή των βραβείων.

    [04] Ο Αλ. Τσίπρας, προλογίζει το βιβλίο του Π. Ιγκλέσιας «Διεκδικώντας τη Δημοκρατία»

    Με πρόλογο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο του γενικού γραμματέα του ισπανικού κόμματος PODEMOS («Μπορούμε») Πάμπλο Ιγκλέσιας Τουριόν με τίτλο «Διεκδικώντας τη δημοκρατία». Πρόκειται για ένα πολιτικό δοκίμιο διεκδίκησης της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής με σκοπό μια πιο δίκαιη κοινωνία. Είναι μια εναλλακτική «εργαλειοθήκη» που περιλαμβάνει τρόπους αγώνα , στοχασμούς και διαδικασίες για μια άλλου είδους αριστερά. Αποτελεί μια μελέτη του χθες για μια πολιτική του σήμερα που - κατά τον συγγραφέα- συνιστά μια πολιτική του αύριο για έξοδο από την κρίση.

    «Δεν έχει νόημα να αναζητάμε μια ιδεολογία που μας τοποθετεί πάντα αριστερότερα από τους υπόλοιπους, αλλά μια ιδεολογία που θα επιτρέψει να γίνουμε σημείο αναφοράς και υπέρμαχοι της δημοκρατίας» υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός και επικεφαλής του νέου κινήματος, ο οποίος είναι λέκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και ευρωβουλευτής από το 2014.

    Ο πρωθυπουργός στον, υπό ημερομηνία 3 Μαρτίου 2015, πρόλογό του με τίτλο «Έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε τον κόσμο» και υπότιτλο «Επιταχύνοντας την Ιστορία» , μεταξύ άλλων, τονίζει: «Κοντεύει να κλείσει σχεδόν μια δεκαετία από την ιστορική κατάρρευση του 2008 , και ένα πράγμα είναι σαφές: η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση. Το βασικό της εργαλείο, η σκληρή λιτότητα, δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα- εκτός αν ο βασικός στόχος είναι η μεγαλύτερη ανισότητα, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, οι μισθοί πείνας, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση».

    Συνεχίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για τα κινήματα κατά των εξοντωτικών πολιτικών : «Οι φωνές που ξεσηκώθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στη στρατηγική λιτότητας, μέρα με τη μέρα πυκνώνουν και δυναμώνουν. Σήμερα ακούγονται σαν μια δυνατή φωνή , που εκφράζει την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, το 99 %,και ζητά αλλαγή, επιτέλους, στην Ευρώπη. Αυτό το μεγάλο και πολύμορφο κίνημα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μια μοναδική δυναμική, που πριν από την κρίση θα ήταν αδιανόητο. Στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Στην Ισπανία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».

    Ο δοκιμιογράφος Ιγκλέσιας στις 255 σελίδες ξεκινάει το πόνημά του επισκοπώντας την έννοια της δημοκρατίας από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την αποκαλούμενη «δικτατορία του λαού», που - όπως λέει- «μετατράπηκε σε κυβέρνηση ενός κόμματος και τελικά σε κυβέρνηση των ελίτ του κόμματος, διατεθειμένες να παραδοθούν στον καλύτερο αγοραστή, όπως απέδειξε μεγάλο μέρος των βιογραφικών των γραφειοκρατών της Ανατολής που μετατράπηκαν σε κραταιούς επιχειρηματίες οι οποίοι ηγήθηκαν πρόθυμα της μετάβασης σε υπερφιλελεύθερα συστήματα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 March 2015 - 8:30:23 UTC