Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «τούμπα» στο Βερολίνο, επικρίνει τον Αλ. Τσίπρα ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Επιστολή Ντάισελμπλουμ στον EFSF για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group αύριο για το θέμα
  • [03] Europolitics: «Κίνηση βοήθειας από την Ελβετία προς την Αθήνα»
  • [04] Εκατόν πενήντα οι νεκροί από την πτώση του Airbus στις Άλπεις
  • [05] Ο Μ. Πλατινί επανεξελέγη στην προεδρία της UEFA

  • [01] Για «τούμπα» στο Βερολίνο, επικρίνει τον Αλ. Τσίπρα ο Ευ. Βενιζέλος

    Κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο «για να κάνει τούμπα» ενώ «εξακολουθεί να λέει ψέματα στην Αθήνα» και πως προσπάθησε να εξευμενίσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, «δίνοντας τα πάντα» και «χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

    «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει την κ. Μέρκελ, δίνοντας τα πάντα, ακόμα και την παραίτηση από τις γερμανικές επανορθώσεις, χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

    [02] Επιστολή Ντάισελμπλουμ στον EFSF για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group αύριο για το θέμα

    Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία θα συζητηθεί το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

    Οι ίδιες κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ, χρειάζεται ομοφωνία.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος Τύπου του EFSF επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει.

    Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF.

    [03] Europolitics: «Κίνηση βοήθειας από την Ελβετία προς την Αθήνα»

    Στην επίσκεψη του Ελβετού υφυπουργού, αρμόδιου για διεθνή οικονομικά θέματα, Ζακ ντε Βατεβίλ, στην Αθήνα, με θέμα τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας, αναφέρεται το κύριο άρθρο του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, με τίτλο «Κίνηση βοήθειας από την Ελβετία προς την Αθήνα». Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ζακ ντε Βατεβίλ, θα βρεθεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για να διαπραγματευτεί μια «τακτοποίηση του παρελθόντος», καθώς η Βέρνη προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να ευαισθητοποιήσει τις ελληνικές Αρχές στο θέμα της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων.

    Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών είχε πραγματοποιηθεί επί του θέματος στις 4 Φεβρουαρίου 2014, η οποία δεν είχε συνέχεια μέχρι πρότινος (18 Μαρτίου). Η Ελβετία έχει συμφέρον για μια συμφωνία σχετικά με το θέμα και, στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με τις σχετικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ, επιδιώκει τη σύναψη του μέγιστου των συμβάσεων διπλής φορολογίας, ιδιαίτερα με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Επιπλέον, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε στις 20 Μαρτίου ότι υπάρχουν δύο δισ. ευρώ αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο και ότι η κυβέρνησή του προσδοκά να αντλήσει 800 εκατ. από το ποσό αυτό.

    Η ελβετική πλευρά επισήμως αρνείται να αναφερθεί σε οποιοδήποτε ποσό, αλλά, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης, τα αδήλωτα χρηματικά ποσά σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονται σε 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,4 δισ. ευρώ).

    [04] Εκατόν πενήντα οι νεκροί από την πτώση του Airbus στις Άλπεις

    Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη συντριβή στις νότιες γαλλικές Άλπεις ενός Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Βαρκελώνη (Ισπανία) στο Ντίσελντορφ (Γερμανία), σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές. Ο επικεφαλής της Germanwings,της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους θυγατρικής της Lufthansa, δήλωσε επίσης στην τηλεόραση πως το αεροπλάνο μετέφερε 150 ανθρώπους- 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. «Βάσει των πληροφοριών που έχουμε διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε αν υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε ο Όλιβερ Βάγκνερ.

    Η Germanwings ανακοίνωσε πως θα δοθεί συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης.

    Ωστόσο ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί δήλωσε πως «δεν υπάρχει ουδείς επιζών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροπλάνο συνετρίβη σε «μια χιονισμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Εστρόπ, μη προσβάσιμη από οχήματα, "πάνω από την οποία πέταξαν όμως ελικόπτερα"». Ο ίδιος διευκρίνισε πως «οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές» τη στιγμή του δυστυχήματος και πως το αεροπλάνο δεν ήταν ιδιαίτερα παλιό.

    «Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας που έκανε σκι κοντά στον τόπο του δυστυχήματος αφηγήθηκε πως «άκουσε έναν τρομερό θόρυβο». Το πλήρωμα ελικοπτέρου της Χωροφυλακής που εστάλη αμέσως στην περιοχή επιβεβαίωσε τη συντριβή, καθώς είδε τα συντρίμμια.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της συντριβής (...) Γίνονται τα πάντα για να καταλάβουμε τι συνέβη και να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τις οικογένειες των θυμάτων στις καλύτερες συνθήκες». Κινητοποιήθηκε αμέσως ο διυπουργικός πυρήνας για την αντιμετώπιση κρίσεων και σημαντικά σωστικά μέσα εστάλησαν επιτόπου. «Είναι μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα πρέπει να μάθουμε όλες τις αιτίες» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Γερμανοί, Ισπανοί, καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι». Πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων, «αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βέβαιο».

    Πρόκειται για την πρώτη συντριβή επιβατικού αεροπλάνου σε γαλλικό έδαφος μετά την καταστροφή του Κονκόρντ τον Ιούλιο του 2000 λίγο έξω από το Παρίσι.

    Ο πρόεδρος Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, την οποία και διέκοψε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε επίσης «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδίακαι αύριο θα μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.

    [05] Ο Μ. Πλατινί επανεξελέγη στην προεδρία της UEFA

    Ο Μισέλ Πλατινί επανεξελέγη σήμερα διά βοής στην προεδρία της UEFA, στη διάρκεια του 39ου Κογκρέσου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, το οποίο λαμβάνει χώρα στη Βιέννη. Ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής, ο οποίος κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα από το 2007, δεν είχε αντίπαλο στις αρχαιρεσίες κι έτσι οι αντιπρόσωποι των 54 ομοσπονδιών-μελών της UEFA του έδωσαν τη δυνατότητα να παραμείνει στον προεδρικό θώκο γι' ακόμη μία τετραετή θητεία, που είναι η τρίτη στην καριέρα του.

    Μετά την επανεκλογή του, ο 59χρονος Πλατινί ευχαρίστησε τις εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης για την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να του δείχνουν. «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την ευγενική υποστήριξή σας. Αυτό σημαίνει πιο πολλά για μένα απ' όσα μπορείτε να φανταστείτε. Είμαι υπερήφανος που είμαι συμπαίκτης σας, υπερήφανος που είμαι ο αρχηγός αυτής της νικήτριας ομάδας και υπερήφανος για τα επιτεύγματά μας. Και είμαι ενθουσιασμένος που θα αντιμετωπίσω τις προκλήσεις, οι οποίες μας περιμένουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο επικεφαλής της UEFA στο Κογκρέσο και υπογράμμισε στη συνέχεια:

    «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε σας. Κι εσείς ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε μένα. Είναι η εγγύτητα αυτού του δεσμού μεταξύ μας που μας κάνει δυνατούς και μας επιτρέπει να πάρουμε αυτές τις τολμηρές και γενναίες αποφάσεις -αποφάσεις που πάντα αποδίδουν. Αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη, αυτή η συμμετοχική δημοκρατία, είναι η σφραγίδα μας, το σήμα κατατεθέν μας, κι εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχετε το λόγο μου γι' αυτό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 March 2015 - 14:30:23 UTC