Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα της ποίησης: Οι βάσεις για τη σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία μπαίνουν στο δημοτικό

  • [01] Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

    Με το βλέμμα στραμμένο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ δια του εισηγητή της κ. Βεσυρόπουλου δήλωσε πως διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο και θα το υπερψηφίσει, εφόσον όμως η κυβέρνηση λάβει υπόψη της μια σειρά ενστάσεων (κυρίως αυτές που αφορούν την ανεξαρτησία της φορολογικής δικαιοσύνης), το Ποτάμι επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δώσει αρνητική ψήφο, ή θα δηλώσει «παρών».

    Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, δίνει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, με απαλλαγή κατά ποσοστό από 30% έως 100%, από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί. Ελάχιστο ποσοστό δόσης ορίζεται αυτό των 20 ευρώ, καταργείται το πλαφόν του 1 εκ. ευρώ για τις οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση, ενώ βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5000 ευρώ, δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ή τόκους υπερημερίας από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Εξάλλου, ρυθμίζονται ασφαλιστικές οφειλές και πάλι σε 100 δόσεις, καταργείται η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., ενώ προαναγγέλλεται η συγκρότηση νέου φορέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα έσοδα του οποίου θα αφιερώνονται «κυρίως» για την χρηματοδότηση της κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Αυξάνεται επίσης στις 50.000 ευρώ το χρηματικό όριο, άνω του οποίου η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ θεσπίζεται και προληπτική φορολόγηση 26% στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών με χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά ή έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την Ελλάδα, προκειμένου να χτυπηθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές», κ.ά.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα της ποίησης: Οι βάσεις για τη σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία μπαίνουν στο δημοτικό

    Σήμερα γιορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα της Ποίησης. Πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το απόγευμα τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις.

    Πόσοι, όμως, διαβάζουν όντως ποίηση στα χρόνια μας; Αν εξαιρέσουμε κάποιες ομάδες αφοσιωμένων αναγνωστών (ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι), το ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο. Ίσως, μεταξύ άλλων, επειδή δεν υπάρχει η ενδεδειγμένη υποστήριξη από τη μεριά της εκπαίδευσης.

    Τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με την ποίηση στο δημοτικό σχολείο; Ποια ακριβώς είναι η τύχη της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των αναγνωστικών συνηθειών;

    «Στο δημοτικό μπαίνουν τα θεμέλια για τη σχέση των μαθητών με το βιβλίο και τη λογοτεχνία γενικότερα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ: «Παρόλα αυτά η λογοτεχνία δεν κατέχει περίοπτη θέση στο δημοτικό. Κάποιοι δάσκαλοι προτιμούν να μην τη διδάξουν καν, κάποιοι άλλοι αν τη διδάξουν, θα προτιμήσουν την πεζογραφία και μόνο λίγοι θα διαλέξουν την ποίηση ? κι αυτοί πάλι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραμείνουν στα κείμενα του ανθολογίου, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό να διδάσκονται για πάνω από μία φορά ανά τρεις εβδομάδες. Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποίηση, φέρνοντας μέσα στις διδακτικές αίθουσες και κείμενα εκτός ανθολογίου, ή διοργανώνοντας μια σειρά από δράσεις που μπορεί να κινητοποιήσουν την προσοχή των παιδιών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 March 2015 - 6:30:22 UTC