Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Στο γραφείο μου στο υπουργείο, δεν βρήκα το αίτημα της δίμηνης παράτασης
  • [02] I. Δραγασάκης: Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα
  • [03] Bloomberg: Η Άγγελα Μέρκελ θα επιδιώξει συμβιβασμό στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα
  • [04] Το ελληνικό ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση της Bundestag
  • [05] Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Στο γραφείο μου στο υπουργείο, δεν βρήκα το αίτημα της δίμηνης παράτασης

    Δεν βρήκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης το αίτημα της δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. Δεν βρήκε ούτε τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και χρειάστηκε να την αναζητήσει ο ίδιος από την Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Βαρουφάκης είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη, με την οποία ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα (επί κυβερνήσεως Σαμαρά) το οποίο υπεβλήθη από το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΣ του ΤΧΣ προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηταςγια την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που προερχόταν από το αρχικό ποσό της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

    Όπως ωστόσο αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν έλαβε την ερώτηση του βουλευτή και ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να του δώσουν αντίγραφο της επιστολής αυτής, τότε η υπηρεσία του απάντησε ότι το συγκεκριμένο αντίγραφο δεν υπάρχει, ότι βρίσκεται στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Χαρδούβελη, το οποίο το πήρε μαζί του.

    «Μου είπαν βεβαίως και πρέπει να το τονίσω -και με χαρά το κάνω- ότι η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη. Ο υπουργός, δεν το ήξερα αυτό, έχει δικαίωμα ότι εντάσσεται στο προσωπικό εμπιστευτικό του πρωτόκολλο να το παίρνει μαζί του, μετά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία του, από το υπουργείο» είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Ως νέος βουλευτής και υπουργός θέλω να πω ότι αυτή είναι μια νέα πρακτική που δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος, δεν μιλάω προσωπικά για τον κ. Χαρδούβελη» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη μια ανησυχητική πληροφορία για την ασυνέχεια του κράτους και την κακοπάθεια του ελληνικού κράτους. «Ζήτησα τη δανειακή σύμβαση. Πήρε 3,5 μέρες για να βρεθεί. Δεν υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών. Τις προάλλες ζήτησα την αρχική και τη μετέπειτα σύμβαση με το ΔΝΤ αναγκάστηκα ο ίδιος να έρθω σε επαφή με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για να την πάρω. Αυτό είναι μια εικόνα που πραγματικά θα πρέπει να μας θλίβει όλους» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι όταν εγώ θα αποχωρήσω από το υπουργείο Οικονομικών, ο επόμενος να μην βρει το απόλυτο κενό που βρήκα εγώ. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία, έγγραφα και εργαλεία δουλειάς για αρχίσει να δουλεύει».

    [02] I. Δραγασάκης: Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα

    «Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

    Για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, o αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «ένα δίλημμα στην Ευρώπη ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αν θα υπάρξει συνέχιση της υποταγής και ανεξέλεγκτες ρήξεις ή αν θα πάμε σε κάτι άλλο, κάτι θετικό μια διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας. Κλείσαμε μια συμφωνία με μεγάλη δυσκολία, αυτή όμως τη συμφωνία -όπως είπε και ο κ. Τσίπρας- την τιμούμε γιατί είναι και η βάση για να πάμε μπροστά».

    Μιλώντας για τη εξαμερή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός το βράδυ στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και πως θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας για να προχωρήσουν τα πράγματα.

    Στα σενάρια περί Grexit ο κ.Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε επιλογή της κυβέρνησης, ούτε δική μου προσωπικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες. Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα». Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τόνισε πως «κάποια πράγματα είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, όμως δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά. Πρέπει πάνω απ' όλα να παράξουμε έργο. Ένας στόχος κάποιων είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της. Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα».

    [03] Bloomberg: Η Άγγελα Μέρκελ θα επιδιώξει συμβιβασμό στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα

    Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό στις συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, για να καταλαγιάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Μέρκελ.

    Η κ. Μέρκελ είναι διατεθειμένη να κάνει πολλά βήματα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά θα πει στον κ. Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να παίξει με βάση τους κανόνες. Μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, η καγκελάριος επιδιώκει τις διαβουλεύσεις τώρα για να επαναφέρει τη συζήτηση σε τροχιά, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ότι «θα δώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι καθαρή ανοησία και προπαγανδίζεται από εκείνους που θέλουν να πυροδοτήσουν την αντιπαράθεση».

    [04] Το ελληνικό ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση της Bundestag

    Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Bundestag ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, είπε ότι για την Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

    Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

    «Θέλουμε να κρατήσουμε ενωμένες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ και τόνισε ότι στην πολιτική είναι βασικό να γνωρίζεις ότι μπορείς να βασιστείς στον άλλον. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεργασία» τόνισε ο Φόλκερ Κάουντερ αναφερόμενος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο γερμανικό Κοινοβούλιο και υπογράμμισε ότι «αν υποχωρήσουμε, κινδυνεύει η Ευρώπη».

    «Ήδη από το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος της. Τότε έπρεπε να γίνει κούρεμα» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ στην ίδια συνεδρίαση και επέρριψε την ευθύνη στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ αναφέρθηκε ακόμη στην τρόικα κάνοντας λόγο για εγκληματική δράση και τόνισε ότι τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από τις τράπεζες και όχι από τους συνταξιούχους.

    Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις, τόνισε ότι, ανεξαρτήτως της νομικής αιτιολόγησης, η Γερμανία οφείλει να επιδείξει το ελάχιστο της ευαισθησίας και πρόσθεσε ότι ντρέπεται για τις δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του προέδρου της ΚΟ του CDU Φόλκερ Κάουντερ, καθώς δείχνουν έλλειψη σεβασμού.

    Ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν τόνισε κατά την ομιλία του ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. «Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» δήλωσε και ανέφερε ότι «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της εμπιστοσύνης» με τον επιθετικό τόνο που χρησιμοποιεί και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Β. Σόιμπλε, τις οποίες χαρακτήρισε ανάρμοστες. Αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι «έχει κάνει τόσες δηλώσεις και προτείνει τόσες λύσεις που δεν ξέρω πλέον ποια δήλωση ισχύει». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι καλό που θα συνομιλήσουν η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία διένεξης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. «Τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε η γερμανική κυβέρνηση, αλλά η δράση δεκαετιών των διεφθαρμένων ελίτ» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κρίση είναι ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ. Αναφερόμενος δε στις πολεμικές επανορθώσεις, έκανε λόγο για θέμα που δεν συνδέεται με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και συντάχθηκε με τη θέση του Βερολίνου ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4. «Τα εγκλήματα των ναζί, ωστόσο, δεν έχουν ημερομηνία παραγραφής. Παραμένει η ηθική ευθύνη» πρόσθεσε και επανέφερε την πρόταση για ένα γερμανοελληνικό πρόγραμμα για νέους και εντατικοποίηση του γερμανοελληνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

    [05] Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες

    Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κλ.Γιούνκερ, σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς.

    Η στιχομυθία μεταξύ Ευρωπαίου αξιωματούχου και δημοσιογράφου είχε ως εξής:

    Καμπάς: Απόψε στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Για τον Γερμανό υπουργό Σόυμπλε, που είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος, τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα πλέον για την Ελλάδα. Και εσείς ο ίδιος δεν κρύβετε την ανησυχία σας. Θεωρείτε ότι η σημερινή (ελληνική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες; Άλλη στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο;

    Γιούνκερ: Πρώτ΄απ΄όλα να πω ότι αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται.

    Καμπάς: Είστε σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη;

    Γιούνκερ: Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε.

    Καμπάς: Βλέπετε, όμως, ότι έχουμε την αλληλεγγύη των μεν, αλλά όχι τη σταθερότητα των άλλων...

    Γιούνκερ: Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων...

    Καμπάς: Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα... Δεν υπάρχει κίνδυνος για έναν νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας;

    Γιούνκερ: Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...

    Καμπάς: Εντάξει, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τι σκοπεύετε να πείτε απόψε στον κ. Τσίπρα;

    Γιούνκερ: Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδοEurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.

    Καμπάς: Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείτε ότι είναι ένα ανοιχτό θέμα σήμερα;

    Γιούνκερ: Όχι, είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 March 2015 - 10:30:24 UTC