Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Π. Παυλόπουλου με τον Ν. Ξυδάκη
  • [02] Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχος
  • [03] Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση
  • [04] Γ. Σακελλαρίδης: Ο Γ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση
  • [05] Στις 18 Μαΐου αρχίζουν οι πανελλαδικές
  • [06] Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group
  • [07] Α. Μέρκελ: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια στις συνομιλίες με την Ελλάδα
  • [08] Ουκρανία: Παραχωρήθηκε ειδικό καθεστώς στις ανατολικές επαρχίες

  • [01] Συνάντηση Π. Παυλόπουλου με τον Ν. Ξυδάκη

    Ενημερωτική συνάντηση είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, μετά από αίτημα του Νίκου Ξυδάκη.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και την συνεισφορά της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος ανέφερε σε συνομιλητές του ότι έχει ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη της αξίας του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, με την έννοια, όμως, όχι της επανάπαυσης στην κληρονομιά των προγόνων, αλλά του χρέους και της έμπνευσης για τον σύγχρονο Έλληνα και τις μελλοντικές γενιές.

    Όπως έγινε γνωστό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, εκ μέρους του Προέδρου, στην επανεκκίνηση των ανασκαφών σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης ιστορικής σημασίας, που έχουν μείνει ως τώρα στο περιθώριο.

    [02] Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχος

    Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος, και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας.

    Η επίσκεψη του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο κ. Ήσυχος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας και υπουργό Μεταφορών της ρωσικής Ομοσπονδίας Μ. Σοκόλοφ, την πολιτική ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και με τον υπεύθυνο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Ντούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.

    Η επίσκεψη του ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου.

    [03] Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση

    Σε υψηλούς τόνους και με αφορμή διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης.

    Την ένταση προκάλεσε η απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που επικαλούμενη τον κανονισμό, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει η μέχρι τώρα διαδικασία συζήτησης των νομοσχεδίων και αντί των εισηγητών των κομμάτων, όπως είχε καθιερωθεί, θα ξεκινήσει με ομιλία του αρμόδιου υπουργού ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να έχουν πλήρη εικόνα για το νομοθέτημα.

    Κάθετα αντίθετοι εμφανίστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε η συζήτηση να διεξαχθεί με τον ίδιο τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα ώστε να μην αδικηθούν οι βουλευτές. Τόνισε δε, ότι τη λύση στο θέμα που προέκυψε, πρέπει να την δώσει η κυβέρνηση και οι υπουργοί να πάρουν το λόγο μετά τους εισηγητές.

    Πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή από την πρόεδρο της Βουλής, ενώ τη λύση έδωσε τελικά ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, που εισηγήθηκε να μιλήσει πριν τους εισηγητές μόνο η αρμόδια υπουργός.

    Έτσι την συζήτηση άνοιξε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

    [04] Γ. Σακελλαρίδης: Ο Γ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση

    «Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δήλωσή του σχετικά με σημερινή συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει: «Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας».

    «Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα, τότε υπάρχουν άλλα πιθανά σενάρια, δήλωσε, νωρίτερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζοντας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP, τα μέτρα που λήφθηκαν για να βοηθηθεί η Κύπρος, όπως η θέσπιση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών.

    [05] Στις 18 Μαΐου αρχίζουν οι πανελλαδικές

    Τη Δευτέρα 18 Μαΐου και με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα του σχολικού έτους 2014-2015 θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαΐου, ενώ για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') οι εξετάσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    [06] Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6:15 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι θεσμικοί σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις συζητήσεις της Ελλάδας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

    Η διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν περίπου 45 λεπτά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πήγε καλά και ότι δεν προγραμματίστηκε Eurogroup.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από το υπουργείο στις 18.20 και μαζί του έφυγαν ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλός του Έλενα Παναρίτη.

    Από το υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε ενημέρωση για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και συνεχίζουν το έργο τους προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

    [07] Α. Μέρκελ: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια στις συνομιλίες με την Ελλάδα

    «Η Γερμανία πρέπει να είναι πάντα μια χώρα που δεν αφήνει τίποτα που να μην το προσπαθήσει» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), αναφερόμενη στις συνομιλίες με την Αθήνα, τις οποίες περιέγραψε ως «δύσκολες» και το αποτέλεσμά τους ως «ανοιχτό».

    Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η κυρία Μέρκελ φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες από την συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η προγραμματισμένη συνάντηση «δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων και των μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή τρόικα». Πρόσθεσε δε ότι ως τώρα η πρόοδος στην Αθήνα είναι περιορισμένη.

    Σχετικά με την ίδια συνεδρίαση, το dpa μεταδίδει ακόμη ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ τόνισε ότι δεν θέλει μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

    [08] Ουκρανία: Παραχωρήθηκε ειδικό καθεστώς στις ανατολικές επαρχίες

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου με το οποίο παραχωρείται ειδικό καθεστώς και περιορισμένης κλίμακας αυτονομία στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές αντάρτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν εκεί περιφερειακές εκλογές, υπό τη δικαιοδοσία του Κιέβου.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέβαλε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο σημειώνοντας ότι περιλαμβάνεται στους όρους της τετραμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο μήνα.

    Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης το κάλεσμα που απηύθυνε ο Ποροσένκο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ζητά να στηρίξει την αποστολή μιας ειρηνευτικής δύναμης στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Στις περιοχές αυτές της ανατολικής Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι από πέρσι τον Απρίλιο, σε συγκρούσεις μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 2015 - 18:30:29 UTC