Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Χουντής: Οι πολεμικές επανορθώσεις είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση της Γερμανίας
  • [02] Συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για παροχή τεχνογνωσίας
  • [03] Ο Χάτσικο της Κομοτηνής περιμένει στωικά το αφεντικό του
  • [04] Κομισιόν: Θα συνεχιστούν οι τεχνικές συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές
  • [05] Η ΕΚΤ αύξησε μέσω ELA τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [06] «Ανοησίες» σχολιάζει ο Β. Σόιμπλε για την προσβολή στον Γ. Βαρουφάκη
  • [07] Υπολείμματα παρασιτοκτόνων εντοπίστηκαν σχεδόν στα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη

  • [01] Ν. Χουντής: Οι πολεμικές επανορθώσεις είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση της Γερμανίας

    «Η ελληνική κυβέρνηση πολιτικά και ηθικά θα διεκδικήσει την αποπληρωμή των γερμανικών οφειλών, έτσι όπως προσδιορίστηκε: αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποκατάσταση των ζημιών και επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

    Σημειώνει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έθεσε επισήμως το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δώσαμε στους Γερμανούς συνομιλητές μας να καταλάβουν ότι δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε μέτωπα και να το διεκδικούμε χωρίς συνεννόηση, συνεργασία, κατανόηση. Αυτό που ζητάμε από τη γερμανική πλευρά είναι να κατανοήσει ότι αυτό το θέμα είναι ηθική και πολιτική της υποχρέωση. Ότι το πρόβλημα υπάρχει.HΕλλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αναλογικά συνέπειες σε θύματα και καταστροφές και δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ σε άλλες χώρες δόθηκαν αποζημιώσεις, αν και όπως είπα δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Για τη λεηλάτηση των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας, των αρχείων της, αποκαλύπτεται επίσης ότι έχει γίνει μεγάλη ληστεία. Ως πραγματικά γεγονότα, λοιπόν, δεν μπορεί να τα αρνείται κανείς. Η αναγνώριση ότι υπάρχει αυτή η υποχρέωση είναι πολύ σημαντικό και γι αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι συζητάμε πάνω σε βάσιμα αιτήματα και όχι σε κάτι παράλογο» λέει.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι είναι έτοιμος να δώσει άδεια να εκτελεστεί η απόφαση του 2000 Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, ο κ. Χουντής απαντά: «Σημαίνει ότι είναι άμεσα διεκδικήσιμα και στην περίπτωση που υπάρξει άρνηση να μπορείς να κάνεις χρήση του δικαιώματος της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να υπάρξει αποζημίωση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ήταν μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν ενεργοποιείτο από το 2000, χωρίς καμία εξήγηση. Είναι σημαντικό που ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, πάντα υπό την αίρεση φυσικά να δούμε και την αποδοχή από την άλλη πλευρά και του γενικότερου προβλήματος. Το δίκαιό σου πρέπει να το διεκδικείς, αλλά επειδή είναι λεπτό το θέμα, καθώς κατ΄άλλους συνδέεται με μια γενικότερη όξυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, εμείς δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι ηθική, πολιτική υποχρέωση της Γερμανίας, όμως, να αντιμετωπίσει το θέμα και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να το διεκδικήσει».

    [02] Συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για παροχή τεχνογνωσίας

    Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    «Προκειμένου» όπως είπε στη σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός «να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

    Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

    Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την απόδοσή τους.

    [03] Ο Χάτσικο της Κομοτηνής περιμένει στωικά το αφεντικό του

    Είναι ο «Χάτσικο» της Κομοτηνής -το σκυλί από την Ιαπωνία που έγινε διάσημο για την αφοσίωση στον κύριό του και ήρωας ταινίας στο Χόλιγουντ. Αυτό το αφοσιωμένο σκυλί, ένα μικρό μαύρο αρσενικό, με κόκκινο λουράκι, κάθεται από την περασμένη Κυριακή, στο κέντρο της Κομοτηνής, δίπλα στο αυτοκίνητο του αφεντικού του, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, περιμένοντάς τον να γυρίσει...

    Η συμπεριφορά του έχει κινητοποιήσει κατοίκους της Κομοτηνής και φιλόζωους που σπεύδουν να το ταΐσουν και να το φροντίσουν, αναζητώντας, παράλληλα, τον ιδιοκτήτη του, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γκουδουσίδης από τη «Φιλοζωική Κομοτηνής», την περασμένη Κυριακή, επί της οδού Ορφέως στην Κομοτηνή, μεταξύ της πιάτσας των ταξί και της Πυροσβεστικής, σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και βγήκε ένας ηλικιωμένος άντρας, ο οποίος αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ταξί στο νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». Το αυτοκίνητο, όμως, ακολουθούσε και ένα σκυλί που έκτοτε παραμένει δίπλα του, περιμένοντας στωικά το αφεντικό του.

    [04] Κομισιόν: Θα συνεχιστούν οι τεχνικές συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές

    «Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών στην Αθήνα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση.

    Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του.

    Αρκέστηκε, πάντως, να δηλώσει πως οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

    Τέλος, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αύριο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι θα γίνει ένας γενικότερος απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

    [05] Η ΕΚΤ αύξησε μέσω ELA τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες

    Kατά περίπου 600 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρευστότητα που μπορεί να διαθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA (μηχανισμού άντλησης έκτακτης ρευστότητας).

    Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις διοικήσεις των υπολοίπων Κεντρικών Τραπεζών, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης βοήθειας. Το πρόσθετο ποσό που είχε αιτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονταν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ μέσω του ΕLA, έχει χορηγήσει ρευστότητα 68,8 δισ. ευρώ, επομένως μετά τη σημερινή αύξηση του πλαφόν το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα περίπου 69,4 δισ. ευρώ.

    [06] «Ανοησίες» σχολιάζει ο Β. Σόιμπλε για την προσβολή στον Γ. Βαρουφάκη

    «Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα ομόλογό μου, αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πρακτορείο Reuters, κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία της Αθήνας στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ακόμη ότι ουδέποτε αποκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη «ανόητα αφελή».

    [07] Υπολείμματα παρασιτοκτόνων εντοπίστηκαν σχεδόν στα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη

    Υπολείμματα παρασιτοκτόνων εντοπίζονται σχεδόν στα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη, όμως στην πλειονότητά τους είναι εντός των νομίμων ορίων και πιθανόν δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Λαμβάνοντας υπόψη της αναλύσεις που έγιναν το 2013 με στόχο να ελεγχθεί αν εντοπίζονται 685 είδη παρασιτοκτόνων σε ένα δείγμα 81.000 φρούτων και λαχανικών, κατεργασμένων τροφίμων και κρασιών, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 45% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων. Μόνο το 1,5% των δειγμάτων «ξεπερνούσε σημαντικά τα νόμιμα όρια», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή, από τα οποία τα περισσότερα προέρχονταν από τρίτες χώρες (5,7%) και μόλις το 1,4% από την ΕΕ. Το ποσοστό των προϊόντων στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα νόμιμα όρια παρουσίασε μείωσε σε σχέση με το 2010, οπότε η EFSA είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο έλεγχο.

    Σύμφωνα με την Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων στα τρόφιμα να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών». Επίσης «μικρός» εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να εκτεθούν βραχυπρόθεσμα σε βλαβερές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στα τρόφιμα που καταναλώνουν. «Αυτός ο ισχυρισμός είναι προφανώς εσφαλμένος και μη επιστημονικός», απάντησε από την πλευρά της σε ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση PAN (Ευρωπαϊκό δίκτυο δράσης για τα παρασιτοκτόνα).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 March 2015 - 14:30:23 UTC