Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον
  • [02] Στις φυλακές στην Αγιά Χανίων μεταφέρθηκε ο Χρ. Ξηρός
  • [03] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο
  • [04] Λικ Κοέν: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις μεταρρυθμίσεις
  • [05] «Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο γγ του ΟΗΕ την καταστροφή των ερειπίων της αρχαίας Νιμρούντ
  • [06] Βραζιλία: Δικαστική έρευνα κατά κορυφαίων πολιτικών για το σκάνδαλο Petrobras
  • [07] Η ΕΕ δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 40% την έκπομπή αερίων ως το 2030

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον

    «Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τη διάλυσή της για ομόλογα αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Τονίζει πάντως ότι η ΕΚΤ έχει περάσει τη θηλιά στον λαιμό της Αθήνας παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να μας δοθεί αέρας να αναπνεύσουμε και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς. Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ακόμη ότι δεν έχει επισκεφθεί το Βερολίνο διότι δεν έχει δεχθεί πρόκληση από την καγκελάριο και διαβεβαιώνει ότι, εάν η Άγγελα Μέρκελ του απευθύνει πρόσκληση, θα την αποδεχθεί αμέσως.

    Το σημερινό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λυθεί αυτό το πρόβλημα. «Μέσω ενός κουρέματος, μιας αναδιάρθρωσης ή ομολόγων η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με την ανάπτυξη. Το σημαντικότερο είναι όμως να λύσουμε το σοβαρότερο πρόβλημα: Αυτό είναι η λιτότητα, η οποία οδήγησε το χρέος στα ύψη», δηλώνει ο κ. Τσίπρας. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουν να σταματήσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Ως τώρα πληρώνουν μόνο οι μικροί και όχι οι πλούσιοι. Θέλουμε όμως και να οργανώσουμε το κράτος πιο αποτελεσματικά», αναφέρει.

    Ο κ. Τσίπρας ερωτάται ακόμη αν τον Ιούνιο θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης (bail-out), για να απαντήσει ότι «δεν θα το ονόμαζε έτσι» και να εξηγήσει: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά». Αρνείται ωστόσο κατηγορηματικά την ιδέα ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί «φιλανθρωπία»: «Το θέμα είναι η κοινή ευθύνη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αυτό αφορά και τους εταίρους μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και πρέπει ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν συντομότερα, να επιστρέψουμε στις αγορές. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρόγραμμα το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με ένα που θα μας φέρει ανάπτυξη». Στην παρατήρηση μάλιστα ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε να ακούσει η γερμανική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι για τις επενδύσεις είναι προϋπόθεση η μείωση των μισθών, στην Ελλάδα, όπου μειώθηκαν ήδη κατά 40%, δεν υπάρχει σχεδόν καμία νέα επένδυση, καθώς οι δανειστές είχαν ως στόχο την διάσωση των τραπεζών και δεν έλυσαν το θέμα της ρευστότητας. «Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον, θέλουμε να βγούμε από αυτή τη στενωπό. Μπορούμε όμως να δεσμευτούμε σε μέτρα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε», σημειώνει και αναφέρεται στον φορολογικό μηχανισμό, στην γραφειοκρατία, στο περιουσιολόγιο, στο κτηματολόγιο κλπ.

    Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί, αλλά δεν θα πωληθούν όλα.

    [02] Στις φυλακές στην Αγιά Χανίων μεταφέρθηκε ο Χρ. Ξηρός

    Στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη Ι», στην Αγιά Χανίων, βρίσκεται από το πρωί ο καταδικασμένος για υποθέσεις τρομοκρατίας και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος κρατείτο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού. Η μεταφορά του Ξηρού έγινε μετά από εισαγγελική εντολή, με την συνοδεία ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό άκρα μυστικότητα, με το πλοίο της γραμμής.

    Η επιβίβαση του Χριστόδουλου Ξηρού στο πλοίο, αλλά και η αποβίβασή του στο λιμάνι της Σούδας, έγινε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβίβασης - αποβίβασης των άλλων επιβατών, με ειδικό όχημα κλούβα και υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Το κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1» είναι μία από τις καινούργιες φυλακές της χώρας και διαθέτει σύγχρονα μέσα ασφαλείας.

    [03] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου και Καβάλα-Θάσος λόγω των βορείων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

    [04] Λικ Κοέν: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις μεταρρυθμίσεις

    Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Λικ Κοέν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου δήλωσε ότι η ζωή εκτός ευρωζώνης θα είναι πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό και προειδοποίησε ότι αν η Αθήνα επιθυμεί να χρηματοδοτείται από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες.

    «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος», είπε ο Κοέν στη βελγική εφημερίδα De Tijd. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαό «θα κατανοήσει σύντομα ότι εξαπατήθηκε με ψευδείς υποσχέσεις». Ο Κοέν έστειλε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Έλληνες λέγοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος (?) Πείτε μου από πού θα έρθουν τα χρήματα, αν οι Έλληνες δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και δεν θέλουν να αποπληρώσουν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;». «Αν (οι Έλληνες) βγουν από το ευρώ, θα είναι δέκα φορές χειρότερα για αυτούς. Δέκα φορές», υπογράμμισε ο ίδιος.

    [05] «Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο γγ του ΟΗΕ την καταστροφή των ερειπίων της αρχαίας Νιμρούντ

    Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την καταστροφή από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, της αρχαίας πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ χαρακτηρίζοντας την πράξη ως «έγκλημα πολέμου». «Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της», αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού προέτρεψε τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της περιοχής να «υψώσουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις». Ο Μπαν Κι-Μουν πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα για να συζητήσουν το θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων από τους ακραίους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

    [06] Βραζιλία: Δικαστική έρευνα κατά κορυφαίων πολιτικών για το σκάνδαλο Petrobras

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε να ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης δεκάδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ηγετών του Κογκρέσου, που πιθανώς να σχετίζονται με την οικονομική απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, ανέφερε ένας αξιωματούχος του δικαστηρίου την Παρασκευή.

    Μεταξύ αυτών που θα εξεταστούν είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Γκαλέιρος και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εδουάρδο Γκούνχα. Και οι δύο είναι στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Άλλοι εξέχοντες πολιτικοί που βρίσκονται στη λίστα αυτών που θα εξεταστούν είναι η γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος Γκλέισι Χόφμαν και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Έντισον Λομπάο.Σύμφωνα με το δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας, οι αιρετοί μπορούν να δικαστούν μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    [07] Η ΕΕ δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 40% την έκπομπή αερίων ως το 2030

    Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες Παρασκευή για τη συνεισφορά τους στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, δεσμευόμενες να μειώσουν ως το 2030 κατά τουλάχιστον 40% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το επίπεδό τους το 1990.

    «Υπήρξε συμφωνία, όμως δεν ήταν εύκολη υπόθεση», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε μετά το πέρας μιας συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που καταθέτει τη συνεισφορά της, όπως το έχει ζητήσει ο ΟΗΕ», σχολίασε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Η πρόταση της ΕΕ, που ευθύνεται για το 9% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, εστάλη στη γραμματεία του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Κανιέτε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 March 2015 - 9:30:24 UTC