Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι»
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η ΝΔ θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις
  • [03] Σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση
  • [04] Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο νοτιοδυτικά των Κυθήρων, λόγω μηχανικής βλάβης
  • [05] Πλημμύρες σαρώνουν την Αργεντινή
  • [06] Ισπανία: Τρεις πρώην ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, προσάγονται σε δίκη για διαφθορά
  • [07] Στο νοσοκομείο ο Χάρισον Φορντ μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του
  • [08] Κώστας Βάρναλης: 70 χρόνια ποίησης σε έναν τόμο

  • [01] «Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι»

    «Πετύχαμε μία συμφωνία, η οποία δεν αντανακλάται πλήρως στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1. Υπενθύμισε ότι το μήνυμα που έστελνε τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ήταν ότι ζητούσε να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Φαίνεται, όμως, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πως στην απόφαση δεν ενσωματώθηκε η συμφωνία του Eurogroup. Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε βέβαια πως υπήρχαν και θετικά μηνύματα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως το γεγονός ότι τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.

    «Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Δραγασάκης. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας, σημείωσε και χαρακτήρισε θετικές τις πρόσφατες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης τμήματος της δόσης με ορισμένες προϋποθέσεις.

    Στο Eurogroup, τη Δευτέρα, θα προταθούν 6 πρώτες μεταρρυθμίσεις, που έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση θέλει και χρειάζεται να γίνουν στη χώρα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρνοντας ως παράδειγμα κάποιες από αυτές όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και αποτελεσματική, ή η επίτευξη μιας δημοσιονομικής διοίκησης πιο σταθερής. Όσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά τόνισε πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται.

    Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να έρθουν κάποιοι στη χώρα, ούτε θεσμοί, ούτε τρόικα. Ο τρόπος διακυβέρνησης έχει αλλάξει και δεν γίνεται τίποτα αν δεν υπάρξει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Όσα λέγονται γύρω από το θέμα αυτό για δήθεν ερχομό της τρόικας ή των θεσμών εξυπηρετούν σκοπιμότητες. «Η εποχή των Μνημονίων έχει τελειώσει και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Υποστήριξε ότι η επιτυχία της κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμεί με αποτυχία των κυβερνήσεων που εγκλωβίστηκαν στα μνημόνια και αναρωτήθηκε γιατί οι «θεσμοί» δείχνουν μία διαφορετική μεταχείριση προς την Αθήνα σε σχέση με το παρελθόν.

    Κατηγορηματικός ήταν, επίσης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη, αλλά ποτέ δε συζητήθηκε κάτι τέτοιο», είπε σχολιάζοντας τα σενάρια που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η ΝΔ θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις

    Την εκτίμηση πως «η εσωστρέφεια μπήκε στο συρταρι» εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά 10 ώρες συνεδρίασης, όπου τοποθετήθηκαν 50 σχεδόν βουλευτές, ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του τόνισε πως «η παράταξη καλείται να προστατεύσει τη χώρα που είναι σε κίνδυνο» εκφράζοντας την εκτίμηση πως η ΝΔ θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις.

    Οσον αφορά το αίτημα μεγάλης μερίδας βουλευτών για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου ο κ. Σαμαράς και στη δευτερολογία του προκάλεσε τους συγκεκριμένους βουλευτές να βγουν μπροστά. « Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω» τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας πως «όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το πει τώρα και να προχωρήσουμε στις σχετικές καταστατικές διαδικασίες».

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους βουλευτές να έχουν κριτήριο την Ελλάδα καθώς όπως είπε «τώρα ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του μισού ΣΥΡΙΖΑ» και αποδέχθηκε την αύξηση των αιρετών μελών στο νέο 15μελές κομματικό όργανο το οποίο και θα συγκροτήσει.

    Απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις βουλευτών για αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απόσταση και πως «βουλευτές και υπουργοί μπορούσαν να με βρουν είτε στο κινητό είτε δια ζώσης, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της άλλης μέρας. « Είχαμε ένα διαρκές υπουργικό συμβούλιο, θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε «πρόεδρε πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο», τώρα κατάλαβα τί εννοούσε» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα είχε ακούσει τον κ. Δένδια να ζητά τη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου για όλα τα θέματα.

    'Οσον αφορά το πολιτικό σκηνικό ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως « οι δημοσκοπήσεις μπορούν να αλλαξουν σε λίγες μέρες και εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο Ελληνας είναι διχασμένος μέσα του, ο μισός λέει χτύπα τους ξένους και ο άλλος μισός μη χτυπάς πολύ και φύγουμε από το ευρώ».

    Απαντώντας για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ, χαρακτήρισε εγκλημα τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, τόνισε όμως πως είναι εξίσου λάθος και η λογική του ώριμου φρούτου. Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την ΕΚΤ και τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι χαρακτήρισε κακά τα νέα τονίζοντας πως «οι δηλώσεις Ντράγκι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και φωτογραφίζουν τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Υπουργείου Οικονομικών».

    Διαβάστε επίσης: Αντ. Σαμαράς: Δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη στα δύσκολα

    [03] Σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

    Στη θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου), καθώς και στην καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια, που θα εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Σταθάκη, με τους βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο αντικείμενο την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια και τους αυτοκινητόδρομους.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε, ακόμα, η κατάργηση του νόμου Βορίδη-Ρέππα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία».

    [04] Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο νοτιοδυτικά των Κυθήρων, λόγω μηχανικής βλάβης

    Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, παραμένει το δεξαμενόπλοιο ft odin με σημαία Ιταλίας, 11,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Το δεξαμενόπλοιο που είναι άφορτο, είχε ξεκινήσει με 13 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα από το λιμάνι Αγκούστο της Σικελίας με προορισμό το Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου. Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το δεξαμενόπλοιο πνέουν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

    Το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στο ft odin έχει «δεσμεύσει» αρχικά ένα άλλο δεξαμενόπλοιο που πλέει στην ίδια περιοχή.

    [05] Πλημμύρες σαρώνουν την Αργεντινή

    Έξι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των σφοδρών πλημμυρών που σαρώνουν εδώ και ημέρες επαρχίες της κεντρικής Αργεντινής, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.Ο προσωρινός απολογισμός από τις πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές είναι ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος.

    Οι πληγείσες επαρχίες είναι οι Κόρντομπα, Σάντα Φε, Σαν Λουίς και Σαντιάγο ντελ Εστέρο, στην κεντρική χώρα, ωστόσο οι πλημμύρες μπορεί σύντομα να επεκταθούν στις επαρχίες Σάλτα, Τσάκο και Κοριέντες, βόρεια και βορειοανατολικά, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

    [06] Ισπανία: Τρεις πρώην ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, προσάγονται σε δίκη για διαφθορά

    Ένας Ισπανός δικαστής έδωσε εντολή την Πέμπτη να δικαστούν 40 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε ένα κύκλωμα διαφθοράς στην καρδιά του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ στη δίκη αυτή θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τρεις πρώην ταμίες του PP.

    Η ανακοίνωση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν αμηχανία στον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, και δημοσιοποιείται ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες ως τις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη του χρόνου και ενόψει των οποίων η διαφθορά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο.

    Η δίκη δεν αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα από το 2016 κι αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.

    [07] Στο νοσοκομείο ο Χάρισον Φορντ μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του

    Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Χάρισον Φορντ υπέστη την Πέμπτη σοβαρούς τραυματισμούς όταν το μικρό αεροπλάνο στο οποίο ήταν κυβερνήτης συνετρίβη σε ένα γήπεδο γκολφ στο Λος Άντζελες λίγο μετά την απογείωσή του από το τοπικό αεροδρόμιο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές.

    Το μονοκινητήριο αεροπλάνο προσέκρουσε στο έδαφος μόλις 1,6 χιλιόμετρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σάντα Μόνικα και ο πιλότος επέζησε αλλά βρίσκεται σε «σχετικά σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο βοηθός αρχηγού της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες, Πάτρικ Μπάτλερ. Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν ο Φορντ βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος, ωστόσο πηγή προσκείμενη στις έρευνες δήλωσε ότι όντως ο 72χρονος ηθοποιός ήταν ο πιλότος που αεροπλάνου.

    «Είναι στο νοσοκομείο. Ο μπαμπάς είναι εντάξει. Τραυματισμένος αλλά εντάξει», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο γιος του Φορντ, Μπεν. «Είναι ο θαρραλέος άνδρας που ξέρετε όλοι. Είναι ένας απίστευτα δυνατός άνθρωπος».

    [08] Κώστας Βάρναλης: 70 χρόνια ποίησης σε έναν τόμο

    Εβδομήντα χρόνια ποιητικής δραστηριότητας (από το 1905 μέχρι το 1974) συμπυκνώνονται στον τόμο με τα Άπαντα του Κώστα Βάρναλη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο τόμος αποτελεί την πρώτη συγκεντρωτική έκδοση της ποίησης του Βάρναλη: από τα πρωτόλεια «Πυθμένες» (1904) και «Κηρήθρες» (1905) μέχρι τον «Προσκυνητή» (1919), «Το φως που καίει» (1922), τους «Σκλάβους πολιορκημένους» (1927), τα «Σκόρπια ποιήματα» (1910-1958), τον «Ελεύθερο κόσμο» (1965) και τη μεταθανάτια «Οργή λαού» (1975). Έξι ποιητικές συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει αυτοτελώς από τον Κέδρο και μία ανθολόγηση ποιημάτων που είχε κάνει ο ίδιος ο Βάρναλης για τον τόμο «Ποιητικά» το 1956. Γεννημένος το 1884 στον Πύργο της Βουλγαρίας (τότε Ανατολικής Ρωμυλίας), ο Βάρναλης τράφηκε στην αρχή από τα ρεύματα του παρνασσισμού και του διονυσιασμού, όπως και από τις ιδέες του ανθρωπισμού, ακολουθώντας κοινή πορεία με τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Άγγελο Σικελιανό. Με τον «Προσκυνητή» ο Βάρναλης θα κηρύξει την έλευση του ποιητή-Μεσσία ενώ με το «Φως που καίει» θα μπει σε μια καινούργια περίοδο, κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και της πολιτικής λογοτεχνίας.

    Ο Βάρναλης τοποθέτησε το σκηνικό των ποιημάτων του στην αρχαιότητα αλλά και σε άλλες εποχές. Κατέφυγε στην αρχαιοελληνική δραματουργία, όπου είχε και υψηλές μεταφραστικές επιδόσεις, όπως και σε εκκλησιαστικά κείμενα. Προσπαθώντας να καταστήσει πιο εύληπτο το περιεχόμενο της ποίησής του, θα σπεύσει να προσδώσει στα πρόσωπά του συμβολικές και αλληγορικές διαστάσεις χωρίς να λείψουν από τη διαγραφή των αντιδράσεων και της συμπεριφοράς τους και οι φιλοσοφικές ή οι ηθικές προεκτάσεις. Πιστεύοντας στη ζωογόνο δύναμη της φύσης και δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο των αισθήσεων, ο Βάρναλης πολέμησε με όσα μέσα διέθετε τόσο τον ιδεαλισμό όσο και οποιοδήποτε είδος αφηρημένης αισθητικής. Κέντρο αναφοράς του υπήρξαν πάντοτε ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα. Μόνο έτσι είναι ικανοί να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους οι άνθρωποι, απομακρύνοντας κάθε αυταπάτη και ψευδαίσθηση από τη ζωή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 March 2015 - 7:30:24 UTC