Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Σταθεροί στις αξίες μας - Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Κ.Ε.
  • [02] Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω κατολίσθησης και παγετού, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου Φλώρινας και Καστοριάς
  • [03] Μία ακόμη σύλληψη σήμερα για την υπόθεση Χρ. Ξηρού
  • [04] Άστατος ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα - Πρόσκαιρη καταιγίδα το απόγευμα στην Αττική
  • [05] Δευτέρα και Πέμπτη θα απολογηθουν οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοι του Χρ. Ξηρού
  • [06] Χρυσά μακεδονικά στεφάνια παρουσιάζει φωτογραφική έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής Κοζάνης

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Σταθεροί στις αξίες μας - Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Κ.Ε.

    Με την εκλογή νέου γενικού γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αποτιμά την τακτική και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θέτει τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

    Η εικόνα της συζήτησης στην ΚΕ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή μια μεικτή εικόνα επικρίσεων, σκεπτικισμού και υποστηρικτών.

    Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και μικρότερες τάσεις ασκούν κριτική και θεωρούν, ότι στη συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία, ενώ την υπερασπίστηκαν, κατά κύριο λόγο, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Οι ψηφοφορίες θα αρχίσουν το απόγευμα.

    Το όνομα του νέου γραμματέα θα είναι γνωστό νωρίς το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα για την ΠΓ , αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα, αλλά πριν τα μεσάνυχτα.

    Ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή του ομιλία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες συντηρικών δυνάμεων να θεωρηθεί η κυβέρνηση ως μία «αριστερή παρένθεση» ενώ αναφορικά με τον ρόλο του κόμματος, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κοντά στον λαό και να μην καταλήξει ως ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας.

    [02] Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω κατολίσθησης και παγετού, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου Φλώρινας και Καστοριάς

    Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δημιουργήθηκαν λόγω κατολίσθησης και παγετού σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου Φλώρινας και Καστοριάς. Απαραίτητες είναι αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται σε ορεινές περιοχές της Καστοριάς. Ειδικότερα, λόγω κατολίσθησης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ. Στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών και της Κοζάνης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε λόγω παγετού, από το 28ο χλμ. έως το 35ο χλμ., της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου. Υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινές περιοχές της Καστοριάς.

    [03] Μία ακόμη σύλληψη σήμερα για την υπόθεση Χρ. Ξηρού

    Μια ακόμη σύλληψη για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού και του σχεδίου «Γοργοπόταμος», που ετοίμαζαν τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» σε συνεργασία με ποινικούς κρατούμενους για την επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Πρόκειται για μια γυναίκα, ηλικίας 36 ετών, η οποία φέρεται ότι είχε ρόλο συνδετικού κρίκου, μεταξύ του Χρ. Ξηρού και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, καθώς και μεταξύ έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με συντρόφους τους εκτός φυλακών.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η 36χρονη είχε συναντήσεις στις φυλακές με ηγετικά στελέχη των «Πυρήνων», μετέφερε αλληλογραφία και άλλα πράγματα, ενώ είχε παραδώσει, εκτός των άλλων, και μεγάλο χρηματικό πόσο στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου.

    Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται.

    Διαβάστε επίσης: Δευτέρα και Πέμπτη θα απολογηθούν οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του Χρ. Ξηρού

    [04] Άστατος ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα - Πρόσκαιρη καταιγίδα το απόγευμα στην Αττική

    Με άστατο καιρό, βροχές, αλλά και κανονικές θερμοκρασίες έκανε την είσοδό του ο Μάρτης στη βόρεια Ελλάδα.

    Στη Θεσσαλονίκη βρέχει από το πρωί, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων και αναμένεται βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.

    Χιονίζει στα βόρεια της Μακεδονίας με πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα και με βορειοανατολικούς ανέμους που κρατούν σχετικά χαμηλή τη θερμοκρασία.

    Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς καταιγίδα το σκηνικό του καιρού καιστην Αθήνα.

    Και εδώ προβλέπεται βελτίωση των φαινομένων από το βράδυ.

    Για αύριο προβλέπονται νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με παροδικές βροχές. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις, μέτριας έντασης, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    [05] Δευτέρα και Πέμπτη θα απολογηθουν οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοι του Χρ. Ξηρού

    Την ερχόμενη βδομάδα θα απολογηθουν στον ανακριτή αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας οι δύο συλληφθεντες ως συνεργοι του βαρυποινιτη Χριστοδούλου Ξηρού.

    Και οι δύο μετά την ποινική δίωξη που ασκηθηκε εναντίον τους οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώπιον του ανακριτή Ευτύχιου Νικόπουλου, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Στον πρώτο, ο οποίος συνελήφθη στο Γαλάτσι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, κ.α. αδικήματα.

    Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

    Σε δήλωσή του ο Κ. Παπαδάκης συνήγορος του κατηγορουμένου, ανέφερε πως τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του εντολέα του δεν είναι σοβαρά και ότι σε καμία περίπτωση το DNA σε ένα κινητό αντικείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο.

    Στον δεύτερο συλληφθέντα, η δίωξη αφορά την κατηγορία της συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση (187Α, παρ. 2).

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 32χρονος κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

    Ο κατηγορουμενος έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθεί.

    [06] Χρυσά μακεδονικά στεφάνια παρουσιάζει φωτογραφική έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής Κοζάνης

    Τα χρυσά στεφάνια της Μακεδονίας (η περιοχή του αρχαίου ελληνικού κόσμου που «εδωσε» και εξακολουθεί να «δίνει» στις ανασκαφές της, τον μεγαλύτερο ίσως αριθμό μετάλλινων στεφανιών, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.) ταξιδεύουν και εκτίθενται στην Αιανή της Κοζάνης. «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, η οποία εγκαινιάζεταισήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

    Αντικείμενα που γοητεύουν κοινό και αρχαιολόγους τα χρυσά στεφάνια αν και εντοπίζονται κυρίως σε τάφους, δεν είναι ταφικά αντικείμενα. Χρησιμοποιούνταν και στην πραγματική ζωή, σε τελετές - μυστήρια (πολιτικού, διοικητικού ή θρησκευτικού τύπου) ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα. Στεφάνια με φύλλα κισσού, μυρτιάς, δρυός, μυρτιάς, ελιάς, διακοσμημένα με καρπούς και άνθη, κοσμούσαν κεφαλές ανδρών και παιδιών σε ιδιαίτερες ή σημαντικές στιγμές της ζωής τους, σε θρησκευτικές τελετές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, σε επετειακά και αθλητικά γεγονότα, σε συμπόσια, και συνόδευαν τους κατόχους τους στη μεταθανάτια κατοικία τους. Το ακριβό υλικό της κατασκευής τους αποτελούσε ένδειξη ευμάρειας, κοινωνικής τάξης και αξιωμάτων. Με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της Μακεδονίας, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά τον 4ο αι. π.Χ. εξαιρετικές συνθέσεις σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο.

    Η εκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως και τις 15 Απριλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 March 2015 - 11:30:21 UTC