Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Αν υπάρχει κάποιος, που θα καταψήφιζε, να το πει εδώ»
  • [02] Δύο απανθρακωμένα πτώματα στο Norman Atlantic
  • [03] Διαχωρίζονται από φέτος τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία
  • [04] Άγγ. Μέρκελ: Σημείο αφετηρίας η συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

  • [01] «Αν υπάρχει κάποιος, που θα καταψήφιζε, να το πει εδώ»

    Σε καλό κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση μέσα σε επικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με τις πηγές. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, σημείωσε: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».

    Ο υπουργό Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρίξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: ότι «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα».

    Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

    [02] Δύο απανθρακωμένα πτώματα στο Norman Atlantic

    Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξουν οι ιταλικές Αρχές, την πόρτα στην πρύμνη του Norman Atlantic, για να μπορέσουν να μεταφερθούν εκτός γκαράζ όλα τα αυτοκίνητα και να συνεχισθεί η προσπάθεια εντοπισμού τυχόν άλλων θυμάτων.

    Σύμφωνα με τα όσα διοχετεύουν έως τώρα από την εισαγγελία του Μπάρι, εκ των δύο απανθρακωμένων πτωμάτων που βρέθηκαν στο πλοίο, το ένα φέρεται να ανήκει σε Έλληνα, οδηγό φορτηγού, ηλικίας εξήντα ετών.

    Το δεύτερο, πιθανώς, ανήκει σε μετανάστη, που ταξίδευε σε γκαράζ και τα στοιχεία του οποίου δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα επιβατών.

    Δεν έχουν, όμως, ακόμη γνωστοποιηθεί τα επίσημα αποτελέσματα των νεκροψιών.

    Το πλοίο, στο μεταξύ, έχει μεταφερθεί από το Μπρίντιζι στο λιμάνι του Μπάρι.

    Η Εισαγγελία της πόλης, με νέες πραγματογνωμοσύνες, ευελπιστεί ότι θα συλλέξει περαιτέρω στοιχεία για να μπορέσει να διαπιστωθεί πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου.

    [03] Διαχωρίζονται από φέτος τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία

    Διευκρινίσεις για τον χαρακτήρα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων καθώς και τον τρόπο εισαγωγής σε αυτά, έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση γνωριμίας με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, τα πρότυπα θα διαχωριστούν από τα πειραματικά, όπου από φέτος οι νέοι μαθητές θα εισαχθούν με κλήρωση και όχι με εξετάσεις όπως ισχύει σήμερα. Πρότυπα θα παραμείνουν πέντε σχολεία με βάση την ιστορικότητά τους (η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, η Βαρβάκειος Σχολή, η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων), ενώ ο τρόπος εισαγωγής για φέτος θα αποφασιστεί με βάση τη βούληση των ιδρυτών τους και έπειτα από διαβούλευση με τους διδάσκοντες σε αυτά αλλά και τους συλλόγους των αποφοίτων. Τις σχετικές διαδικασίες θα φέρει σε πέρας η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, τα νέα μέλη της οποίας θα ορισθούν άμεσα, μετά την παραίτηση σύσσωμης της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και αρμόδιος για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διευκρίνισε, ότι οι εξετάσεις ή η κλήρωση θα πραγματοποιούνται μόνο στην εισαγωγική τάξη του σχολείου και όχι στα ενδιάμεσα στάδια, δηλαδή κατά την μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο στο Λύκειο. «Τυχόν κενά που θα δημιουργούνται θα πληρώνονται είτε με εξετάσεις είτε με κλήρωση, δηλαδή με την ισχύουσα διαδικασία» συμπλήρωσε. Σημείωσε επίσης, ότι στο επίπεδο των προγραμμάτων των σχολείων αυτών δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή.

    [04] Άγγ. Μέρκελ: Σημείο αφετηρίας η συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

    Ως «σημείο αφετηρίας» περιέγραψε τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές αποδείχθηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ενώ «μένουν ακόμη να γίνουν πολλά».

    «Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρήκαμε ένα σημείο αφετηρίας για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Έχουμε ωστόσο ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτό είναι πάντως ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς τι συζητούσαμε πριν από λίγες εβδομάδες» δήλωσε η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Σουηδό ομόλογό της Στέφαν Λέφβεν και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ημέρες κατορθώσαμε να δείξουμε ότι είμαστε όλοι ικανοί για συμβιβασμούς, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμάται, αν και απέχει από το να αποτελεί τη λύση για όλα». Η καγκελάριος επισήμανε ακόμη τη σημασία του γεγονότος ότι «η Ελλάδα συμφώνησε να επεκτείνει το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης» ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις πως ο δρόμος που απομένει είναι απαιτητικός, αλλά, όπως είπε, «αξίζει τον κόπο, διότι πρόκειται για το ευρώ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2015 - 17:30:21 UTC