Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμάζεται η λίστα μεταρρυθμίσεων προς τους εταίρους
  • [02] «Τώρα είναι η σειρά της Αθήνας» δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ
  • [03] Ζ. Κ. Γιουνκέρ: «Δεν θα συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»
  • [04] Κόντρα στον καιρό το πέταγμα του χαρταετού
  • [05] Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί βιώσιμα προγράμματα στην Ελλάδα
  • [06] Κατασχέθηκαν τα διαβατήρια έξι επίδοξων τζιχαντιστών στη Γαλλία

  • [01] Ετοιμάζεται η λίστα μεταρρυθμίσεων προς τους εταίρους

    Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές δεν αναφέρουν αν έχει σταλεί ήδη η λίστα των μεταρρυθμίσεων στους θεσμικούς εταίρους. Αναμένεται ωστόσο να σταλεί έως το βράδυ όπως συμφωνήθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

    Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

    H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε την πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της είχε ζητηθεί . "Δεν έχουμε λάβει κατάλογο. Η χρονική διορία πλησιάζει" και "η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές", έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει "απόφαση" των θεσμών για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων παρά μόνο μια "πρώτη εκτίμηση" που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συνεδριάσουν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα για να εξετάσουν τη λίστα αυτήν.

    [02] «Τώρα είναι η σειρά της Αθήνας» δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    «Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα, τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι ακόμη μια λύση», δηλώνει σε συνέντευξη του στην Bild ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους. Επισημαίνει ότι τώρα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στην Ε.Ε πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να γίνουν χωρίς χαιρεκακία και υπεροψία».

    «Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης της Αθήνας. Ξεκάθαρα: ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στην ΕΕ πώς η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες προσδοκίες των πιστωτών», αναφέρει ο ο κ. Σταϊνμάιερ.

    Πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ και διευκρινίζει ότι «αν η Αθήνα θέλει αλλαγές σε μεμονωμένα σημεία, αυτό είναι εντάξει, αλλά αν οι αλλαγές οδηγούν σε επιπλέον δαπάνες, τότε θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση σε άλλα σημεία ή να στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων".

    [03] Ζ. Κ. Γιουνκέρ: «Δεν θα συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

    Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα βγεί από το Ευρώ, εκφράζει σε συνέντευξη του στην οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος όμως καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ακόμη «ότι είναι αυτονόητο πως όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει αν τηρηθούν». Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ.

    «Όταν ένας πρωθυπουργός βρίζει τους Γερμανούς δύο φορές σε μια εβδομάδα στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν το θεωρώ αυτό μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης, αλλά οδηγεί σε αναγέννηση των δυσάρεστων αισθημάτων», αναφέρει ο κ.Γιουνκέρ. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν σημειώνει ότι το κλίμα μεταξύ της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι φιλικό και να αποκλιμακωθεί η ένταση.Μέχρι το καλοκαίρι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Ελλάδα, αναφέρει.

    Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι σε μερικές χώρες υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα, τονίζει ακόμη ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει:«Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε αυτό σημαίνει ότι στις χώρες με υψηλότερη εξυπηρέτηση χρέους η οικονομική κατάσταση θα έπρεπε να είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμη. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να παίζουν με τη φωτιά». «Ακόμη και αν ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν, υπάρχει ακόμη συστημικό πολιτικό ρίσκο. Εάν έβγαινε μια χώρα, θα είχε αυτό διαβρωτική επίδραση στην Ευρωζώνη. Κερδοσκόποι θα επιτίθεντο σε μια χώρα για την οποία θα πίστευαν ότι θα είχαν κέρδη αν προκαλούσαν την έξοδό της», απαντά στο αν θα άντεχε η Ευρωζώνη ένα πιθανό Grexit.

    [04] Κόντρα στον καιρό το πέταγμα του χαρταετού

    Με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και νηστίσιμα εδέσματα γιορτάστηκαν και φέτος τα κούλουμα στου Φιλοπάππου, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων και πλήθους κόσμου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αψήφησαν τον άστατο καιρό και κατάφεραν, μετά την δυνατή βροχή να υψώσουν χαρταετούς στον συννεφιασμένο Αττικό ουρανό. Οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν το ίδιο τυχεροί στο πέταγμα του χαρταετού, στον Κέδρινο Λόφο, λόγω του ψιλόβροχου, αλλά οι σαρακοστιανές εκδηλώσεις έγιναν κανονικά σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας.

    «Το μήνυμα αισιοδοξίας είναι δεδομένο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου απλώθηκαν οι γιορτές. Και αυτό είναι ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αγάπης για τον κόσμο», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν περίπου 3.000 μερίδες με λαγάνες και ελιές. Ωστόσο, «θύμα» της κρίσης ήταν φέτος ο παραδοσιακός χαλβάς, που απουσίαζε από το σαρακοστιανό κέρασμα του δήμου.

    Παρά τη συννεφιά και το ψιλόβροχο, εκατοντάδες Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στον Κέδρινο Λόφο για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα αν και ο καιρός δεν τους έκανε το.... χατήρι στο πέταγμα του χαρταετού. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του δήμου Θεσσαλονίκης, οικογένειες και κάτοικοι της πόλης αψήφησαν το κρύο και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του δήμου που διοργάνωσε, εκτός από το Σέιχ-Σου και στην Τούμπα, τη Νέα Ελβετία και την Τριανδρία όπου μοιράστηκαν χαρταετοί, σερπαντίνες και διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα.

    [05] Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί βιώσιμα προγράμματα στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα είχαμε δραστηριότητες πριν από την κρίση, ήμασταν αυτοί που παρέμειναν στη διάρκεια της κρίσης και πρόθεση μας είναι να παραμείνουμε και μετά την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Bέρνερ Χόγιερ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον κ Χόγιερ , καθοριστική είναι η διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή με την απόφαση του Γιουρογκρούπ και όπως είπε:" Ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί".

    Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ακόμη ότι η έκθεση της τράπεζας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και τα συνολικά ποσά που έχουν εκταμιευθεί ανέρχονται σε 16,9 δις ευρώ που σημαίνει 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ. Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, είπε πως «αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕΠ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει». Παράλληλα, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται νέα προγράμματα προς χρηματοδότηση αλλά σημείωσε ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα "κόβουν την ανάσα", σημειώνοντας τεράστια αύξηση την τελευταία διετία.

    [06] Κατασχέθηκαν τα διαβατήρια έξι επίδοξων τζιχαντιστών στη Γαλλία

    Τα διαβατήρια και τις ταυτότητες έξι Γάλλων υπηκόων που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν άμεσα για τη Συρία, κατέσχεσαν οι γαλλικές αρχές, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, όταν εγκρίθηκε το μέτρο αυτό στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, ετοιμάζονται ακόμη "περίπου σαράντα" εντολές απαγόρευσης εξόδου από το γαλλικό έδαφος.

    Τα διαβατήρια και οι ταυτότητες των έξι ενηλίκων ανδρών κατασχέθηκαν για διάστημα έξι μηνών το οποίο μπορεί να παραταθεί, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών έκριναν ότι υπήρχε κίνδυνος να φύγουν άμεσα για τη Συρία.Η απαγόρευση εξόδου από τη Γαλλία περιλαμβάνεται επίσης στα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Νοέμβριο, με στόχο να εμποδιστεί η μετάβαση επίδοξων τζιχαντιστών στη Συρία. Ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

    Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση του Παρισιού, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προανήγγειλε ότι "θα ακολουθήσουν κι άλλες" απαγορεύσεις αυτού του τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 February 2015 - 13:30:21 UTC