Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: «Δεν συμφωνώ» με το άρθρο του Μ. Γλέζου
  • [03] Δήλωση του Μανώλη Γλέζου, για την συμφωνία στο Eurogroup
  • [04] Υπό βροχή οι καρναβαλικές παρελάσεις
  • [05] Καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
  • [06] Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών στο Μεξικό
  • [07] Στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος βίντεο με αιχμάλωτους Κούρδους σε κλουβιά
  • [08] Ντέρμπι κορυφής «αιωνίων» στη Λεωφόρο
  • [09] Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 6-1

  • [01] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Τη σύσταση τις επόμενες ημέρες, διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το μεσημέρι, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας κατά την τελετή μνημοσύνου για τους 212 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις Βίγλες Μεγαλόπολης.

    Στην τελετή εκτός της προέδρου της Βουλής παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της περιοχής.

    Η πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία της σημείωσε ότι, «η σημερινή ημέρα μνήμης δεν είναι απλώς ημέρα ανάμνησης και εθιμοτυπίας, είναι ημέρα εθνικού πατριωτικού χρέους». Η κα Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι, «η παρουσία μου εδώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν κι εκτελέστηκαν στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών».

    Επεσήμανε ότι, «ετούτος εδώ ο τόπος μνήμης είναι ένας από τους πολλούς τόπους μαρτυρίου είναι κι ένας από τους πολλούς τόπους αγώνα κι αντίστασης. Τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν όχι μόνο με το να τους μνημονεύουμε, αλλά και με το να τους δικαιώνουμε με την καθημερινή μας πράξη και στάση, με το παράδειγμα και το υπόδειγμα ζωής μας. Το παράδειγμα και το υπόδειγμα που καλούμαστε και σήμερα να συγκροτήσουμε».

    Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι, «από αυτήν εδώ την αφετηρία, μέσα στις επόμενες ημέρες μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι η επανασύσταση της κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων».

    [02] Δ. Παπαδημούλης: «Δεν συμφωνώ» με το άρθρο του Μ. Γλέζου

    «Αγαπώ και σέβομαι τον Μ. Γλέζο, αλλά δεν συμφωνώ. Τούτη την ώρα χρειάζεται να είναι δίπλα και όχι απέναντι στην νέα κυβέρνηση και τον Τσίπρα» σημειώνει με ανάρτησή του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με το άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου.

    [03] Δήλωση του Μανώλη Γλέζου, για την συμφωνία στο Eurogroup

    «Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, με το οποιο ασκεί κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας. Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.

    Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα».«Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση» σημειώνει ο κ. Γλέζος και ζητεί «πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε».

    [04] Υπό βροχή οι καρναβαλικές παρελάσεις

    Η βροχή που πέφτει από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες στην Πάτρα, δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Έτσι λοιπόν, πάρα τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά με την μπάντα του δήμου Πατρέων, την οποία ακολουθούσαν ο βασιλιάς καρνάβαλος, η βασίλισσα του καρναβαλιού και τα άρματα που δημιούργησε το καρναβαλικό εργαστήριο του δήμου. Αμέσως μετά άρχισαν να παρελαύνουν οι 35.000 καρναβαλιστές, μέλη των 141 πληρωμάτων του κρυμμένου θησαυρού, αποσπώντας το χειροκρότημα των θεατών, για τις ευφάνταστες στολές τους και τις περίτεχνες κατασκευές τους.

    Την παρέλαση θα κλείσουν τα άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου, ενώ στις 9.00 το βράδυ, θ πραγματοποιηθεί στο μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού, με την παράδοση στην πυρά του βασιλιά Καρνάβαλου.

    Πάνω από 15.000 καρναβαλιστές από όλη την Κρήτη έχουν κατακλύσει από χθες βράδυ το Ρέθυμνο για να συμμετάσχουν στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι που συμπληρώνει φέτος τα 101 χρόνια παρουσίας του στη μεγαλόνησο. Εκδηλώσεις, χοροί, κέφι και παιχνίδια υπαίθρια, έρχονται να στηρίξουν και σήμερα τις μνήμες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1914.

    Στην άλλη άκρη της Ελλάδας μασκαράδες έχουν "ξεχυθεί" σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στην Ξάνθη με τη λήξη της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο Κάψιμο του Τζάρου. Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια , ενώ το περίφημο Μπουρανί που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφτούν τον Τύρναβο της Λάρισας. Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης, ενώ στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι.

    [05] Καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

    Τριανταπέντε χιλιάδες νέες και νέοι στη Πάτρα, πρωταγωνιστούν στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποίαγίνεται φέτος υπό βροχήν.Την παρέλαση άνοιξε όπως πάντα η μπάντα του δήμου και ακολουθείται από τον βασιλιά καρνάβαλο και το άρμα της βασίλισσας του πατρινού καρναβαλιού. Την παρέλαση θα κλείσουν τα άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου, ενώ στις 9.00 το βράδυ, θ πραγματοποιηθεί στο μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού, με την παράδοση στην πυρά του βασιλιά Καρνάβαλου.

    Πάνω από 15.000 καρναβαλιστές από όλη την Κρήτη έχουν κατακλύσει από χθες βράδυ το Ρέθυμνο για να συμμετάσχουν στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι που συμπληρώνει φέτος τα 101 χρόνια παρουσίας του στη μεγαλόνησο. Εκδηλώσεις, χοροί, κέφι και παιχνίδια υπαίθρια, έρχονται να στηρίξουν και σήμερα τις μνήμες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1914.

    Στην άλλη άκρη της Ελλάδας μασκαράδες έχουν "ξεχυθεί" σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στη Ξάνθη με τη λήξη της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο Κάψιμο του Τζάρου. Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια , ενώ το περίφημο Μπουρανί που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφτούν τον Τύρναβο της Λάρισας. Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης, ενώ στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι.

    Λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας πουπλήττει από τις πρώτες πρωϊνές ώρεςτην Ζάκυνθοακυρώθηκε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

    [06] Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών στο Μεξικό

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,6 βαθμών, έπληξε σήμερα τα παράλια του Μεξικού στον Ειρηνικό, οπως ανακοίνωσε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσί USGS. Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για εκδήλωση τσουνάμι στην περιοχή.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 16.23 (ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος 22 χιλιομέτρων Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 254 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά του Σιουατλάν, στην Πολιτεία Χαλίσκο του Μεξικού.

    [07] Στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος βίντεο με αιχμάλωτους Κούρδους σε κλουβιά

    Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μέσα σε κλουβιά πολλούς αιχμαλώτους --Κούρδους πεσμεργκά σύμφωνα με τους τζιχαντιστές-- και προειδοποιεί με αντίποινα τους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία. Το βίντεο αυτό, που εντοπίστηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE), θυμίζει έντονα τον Ιορδανό πιλότο που τον έκαψε ζωντανό το ΙΚ, μέσα σε ένα παρόμοιο κλουβί, στη Συρία.

    Στο σημερινό βίντεο πάντως δεν υπάρχουν εκτελέσεις. Συνολικά εικονίζονται 21 όμηροι που αναφέρεται ότι είναι 16 πεσμεργκά, δύο αξιωματικοί του ιρακινού στρατού και τρεις αστυνομικοί από το Κιρκούκ, μια πόλη που απέχει 240 χλμ. βορείως της Βαγδάτης. Δεν διευκρινίζεται ούτε ο τόπος ούτε το πότε γυρίστηκαν οι σκηνές αυτές. Κουρδικές πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πιθανότατα το βίντεο τραβήχτηκε πριν από μία εβδομάδα στην κεντρική αγορά της περιοχής Χαουίτζα την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

    Στο βίντεο δεν εξαπολύονται συγκεκριμένες απειλές εναντίον των ομήρων. Ωστόσο στο τέλος του, δείχνει τους αιχμαλώτους γονατισμένους και πίσω από τον καθέναν από αυτούς στέκει ένας μασκοφόρος που κρατά αυτόματο όπλο ή ρεβόλβερ.

    [08] Ντέρμπι κορυφής «αιωνίων» στη Λεωφόρο

    Το ντέρμπι κορυφής που θα διεξαχθεί στις 19:30 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, δεσπόζει από το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

    Εκτός από το γόητρο, που πάντα έχει κυρίαρχη θέση στα ντέρμπι των «αιωνίων», οι «πράσινοι» θέλουν την νίκη για να μειώσουν τη διαφορά από τον Ολυμπιακό στους τρεις βαθμούς και να ελπίζουν σε μελλοντικό «στραβοπάτημα» των πρωταθλητών για να διεκδικήσουν τον τίτλο. Παράλληλα όμως, οι γηπεδούχοι έχουν και το κίνητρο κατάκτησης της δεύτερης θέσης, που δίνει βαθμολογικό πλεονέκτημα στην διαδικασία των πλέι οφ. Από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ξεπεράσουν το σοκ από την απογοητευτική εμφάνιση στην Ουκρανία και την «καθαρή» ήττα που γνώρισαν από την Ντνίπρο με 2-0 στον πρώτο αγώνα για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός έχει την «πολυτέλεια» να παίξει για δύο αποτελέσματα, έτσι ώστε να κάνει το καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και οι παίκτες του να συγκεντρωθούν αναπόσπαστοι στον επαναληπτικό της ερχόμενης Πέμπτης με τους Ουκρανούς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

    Νωρίτερα, ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε εύκολα 6-1 του ΟΦΗ στο γήπεδο «Θόδωρος Κολοκοτρώνης» και έμεινε ξανά μόνος στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, εκμεταλλευόμενος τη χθεσινή ισοπαλία του Παναιτωλικού στην Κομοτηνή.

    Αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι οι αναμετρήσεις Πανιώνιος-Λεβαδειακός και Πλατανιάς-Κέρκυρα.

    Η 25η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα με τον αγώνα Εργοτέλη-Ατρόμητου στις 19.30.

    [09] Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 6-1

    Ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε εύκολα 6-1 του ΟΦΗ στο γήπεδο «Θόδωρος Κολοκοτρώνης», για την 25η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, και έμεινε ξανά μόνος στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, εκμεταλλευόμενος τη χθεσινή ισοπαλία του Παναιτωλικού στην Κομοτηνή. Χατ τρικ πέτυχε για την αρκαδική ομάδα ο Μπαράλες (4΄, 41΄ και 79΄), άλλες δύο φορές βρήκε δίχτυα ο Μάσα (45΄ και 66΄) και μία ο Πάρα (91΄), ενώ για τους Κρήτες σκόραρε ο Λαμπρόπουλος με πέναλτι στο 88΄.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 February 2015 - 15:30:20 UTC