Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Μνημόνιο 3 ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέει ο Ε.Βενιζέλος
  • [02] ΚΚΕ: «Επέκταση του μνημονίου η συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup»
  • [03] Π.Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας»
  • [04] Α. Τσίπρας: «Χθες πετύχαμε σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη»
  • [05] Γ.Σταθάκης: «Ήταν μια πολύ σημαντική μέρα χθες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη»

  • [01] Το Μνημόνιο 3 ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέει ο Ε.Βενιζέλος

    «Το Μνημόνιο 3 ετοιμάζει η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή εξέλιξη στο Γιούρογκρουπ και σημείωσε ότι «η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση μας πάει χιλιόμετρα πίσω».

    «H ανακούφιση επειδή δεν καταστραφήκαμε βγαίνοντας από το ευρώ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αντί να ακολουθήσει τη γραμμή μας, να βγει από το Μνημόνιο, να πάει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, παραμένει στο Μνημόνιο και ετοιμάζει το Μνημόνιο 3.

    Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση μας πάει χιλιόμετρα πίσω. Κανένας προπαγανδιστικός μηχανισμός και καμιά πιρουέτα δεν μπορεί να κρύψει το απλό γεγονός ότι έλεγαν ψέματα στους πολίτες και πουλούσαν ψευδαισθήσεις στον εαυτό τους και στα στελέχη τους».

    [02] ΚΚΕ: «Επέκταση του μνημονίου η συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup»

    Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουν, η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το γραφείο τύπου του ΚΚΕ για τη συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup.

    «Η όποια αναθεώρηση του προγράμματος π.χ. χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ για το λαό παραμένουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Για αυτό άλλωστε ακόμη και τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάκαμψη της οικονομίας».

    [03] Π.Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας»

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων μας, αναφέρει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο κ. Λαφαζάνης επιμένει στην υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών», λέγοντας ότι έχουμε «κόκκινες γραμμές» για τις διαπραγματεύσεις από τις οποίες δεν θα κάνουμε πίσω.

    Για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει πως «όσον αφορά τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας είχα και διατηρώ τις δικές μου ιδιαίτερες απόψεις, τις οποίες μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσω στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Από κει και πέρα, δήλωσα ευθέως ότι σέβομαι απολύτως την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό, άλλωστε, ψήφισα υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου στη Βουλή».

    Ο κ Λαφαζάνης αναφέρει ακόμη πως «η Ελλάδα δεν είναι όμηρος ούτε αιχμάλωτη των πιο τυφλών και δογματικών κατεστημένων κέντρων της γερμανικής Ε.Ε.» Θα υπερασπιστούμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε, και πρώτα από όλα με τη λαϊκή αγωνιστική στήριξη, την εθνική μας αξιοπρέπεια και το λαϊκό συμφέρον».

    Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει τον ΤΑΡ και την κατασκευή του νότιου διαδρόμου για το φυσικό αέριο και παράλληλα διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τη διέλευση του ΤΑΡ από την χώρα μας».

    [04] Α. Τσίπρας: «Χθες πετύχαμε σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη»

    «Η Ελλάδα πέτυχε χθες μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup.Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως και τον πόλεμο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «χθες ακυρώσαμε τα σχέδια που θαπροκαλούσαν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου». Χθες κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως αφήσαμε πίσω την λιτότητα, τα μνημόνια και την τρόικα.

    «Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ' αρχήν συμφωνία πλαίσιο η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη»είπε ο κύριος Τσίπρας.Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη την λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα».

    Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας η συμφωνία «δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που για μας αποτελεί πρώτιστο καθήκον».

    [05] Γ.Σταθάκης: «Ήταν μια πολύ σημαντική μέρα χθες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη»

    «Ήταν μια πολύ σημαντική μέρα χθες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Έδειξε ότι η Ευρώπη έχει την πολιτική βούληση να δίνει λύσεις» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. «Και ήταν μια πολύ καλή μέρα για τη χώρα μας, διότι ουσιαστικά γύρισε σελίδα αυτό το οποίο βιώνει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξουν πολιτικές και λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές με αυτό το οποίο ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και επιθυμεί η κυβέρνηση».

    Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η νέα συμφωνία έχει χαρακτηριστικά «παράτασης μνημονίου» ο κ. Σταθάκης απάντησε :«Το μνημόνιο, όπως ξέρετε, έχει μέτρα προϋφεσιακά και έχει επιτήρηση από την τρόικα. Κανένα από αυτά τα δύο καθοριστικά σημεία δεν υπάρχει στη νέα συμφωνία, συνεπώς έχουμε αλλαγή σελίδας».

    Σε ερώτηση για το ποια σχέδια της κυβέρνησης, με βάση τη νέα συμφωνία, μπορούν να προχωρήσουν, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι «οτιδήποτε δεν έχει αυστηρά δημοσιονομικό κόστος θα προχωρήσει κανονικά» και επεσήμανε ότι ταυτόχρονα «υπάρχει σαφής αναφορά και στο κείμενο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής συνοχής, με μέτρα τα οποία μπορεί να είναι συμβατά με αυτό το μεταβατικό στάδιο». «Νομίζω ότι παραμένουν οι βασικοί στόχοι, το να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το να υπάρξει μια διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με επίκεντρο τα φτωχότερα στρώματα» τόνισε ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 February 2015 - 13:30:20 UTC