Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με τελεσίγραφα» δήλωσε ο Γ. Σακελλαρίδης
  • [02] Σήμερα η ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [03] «Οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα»
  • [04] Επιδείνωση του καιρού στην κεντρική και δυτική Μακεδονία
  • [05] Π. Κρούγκμαν: Νέα ευκαιρία στην Ελλάδα υπέρ των συμφερόντων των δανειστών
  • [06] Ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας περιμένει από την Ελλάδα να ζητήσει μέχρι την Παρασκευή παράταση προγράμματος
  • [07] Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποφάσισαν Μέρκελ - Πούτιν -Ποροσένκο
  • [08] Η Ιαπωνία θα διαθέσει 15,5 εκατ. δολάρια στη διεθνή προσπάθεια κατά των τζιχαντιστών
  • [09] Ένας τραυματίας από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν

  • [01] «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με τελεσίγραφα» δήλωσε ο Γ. Σακελλαρίδης

    «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με τελεσίγραφα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

    Η πίεση για το τι θα γίνει στη συνέχεια βρίσκεται και στην άλλη πλευρά, εκτίμησε και τόνισε: «Η πίεση αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στην ελληνική πλευρά. Η πίεση, το άγχος για το τι θα γίνει βρίσκεται και στην άλλη πλευρά. Είμαστε σίγουροι. Δεν υπάρχει μπλόφα αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, δεν παίζουμε πόκερ εμείς». «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε από κανέναν με τελεσίγραφα και εκβιασμούς» υπογράμμισε, ενώ για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης «είναι η προσήλωση σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Εκτίμησε όμως ότι «για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία χρειάζονται δυο μέρη, πρέπει να συμφωνήσουνε και τα δυο μέρη», επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει από τη δική της πλευρά όλες αυτές τις εβδομάδες τις οποίες διαπραγματεύεται ότι αυτό που αναζητεί είναι οι κοινοί τόποι, οι συναινέσεις» και συμπλήρωσε:

    «Όταν μπήκαμε χθες στο Eurogroup αυτό είδαμε ότι δεν ίσχυε και για την απέναντι πλευρά και αυτό ξέρετε είναι εξαιρετικά ανησυχητικό». Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση απαιτεί πολιτική λύση και όχι συζήτηση για ισοδύναμα, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο του Μοσκοβισί σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι έκανε λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα «αφήνοντας τη δυνατότητα να λάβεις μέτρα και δράσεις» κόντρα σε αυτή. Σχετικά με αίτημα για παράταση του προγράμματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει «παράταση ενός προγράμματος από το οποίο απορρέουν πολιτικές οι οποίες είναι στον αντίποδα» και πρόσθεσε: «Ας επιμένουν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς σε αυτό. Είμαστε δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή. Δεν μπορούμε να μιλάμε μετά για την έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Δεν θα ζητήσουμε παράταση ενός προγράμματος που είναι το μνημόνιο και λέγεται απλώς πρόγραμμα». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι επαφές και οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε άμεσα να βρεθεί λύση, γιατί όπως είπε «δεν κάνει καλό σε κανένα μέρος να χρονίζει αυτή η διαδικασία και αυτού του τύπου η διαπραγμάτευση».

    Τέλος, αναφορικά με την ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από προχθές ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε καμία περίπτωση. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία, συνεννόηση, επαφή, επικοινωνία, ο,τι άλλη λέξη θέλετε χρησιμοποιήστε με την ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι. Υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι η συγχρηματοδότηση των τραπεζών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε.

    [02] Σήμερα η ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στις 4 το απόγευμα, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, συνέρχεται και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αύριο (Τετάρτη) θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ημερήσια διάταξη, που υπογράφει η πρόεδρος του σώματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σε ειδική συνεδρίαση για την 18η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30΄ απογευματινή, «με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των Βουλευτών».

    [03] «Οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα»

    Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ΄ αρχήν θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρίσκονταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Προσθέτει ότι το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

    Όπως γίνεται αντιληπτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται, προσθέτουν, ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

    Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

    Διαβάστε επίσης: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με τελεσίγραφα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης

    [04] Επιδείνωση του καιρού στην κεντρική και δυτική Μακεδονία

    Στους 6 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 66% και συννεφιά, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στην πόλη των Σερρών. Στον ένα βαθμό Κελσίου, με υγρασία 93% και αίθριο καιρό, είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, ενώ στους (-2) βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 85% και χιονόπτωση, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο. Στον ένα βαθμό Κελσίου, με υγρασία 93% και χιονόπτωση, είναι η θερμοκρασία στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

    Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα Πισοδερίου και Ελατοχωρίου. Με μικρές αλλαγές στην λειτουργία των αναβατήρων στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, Σελίου, 3-5 Πηγαδίων και Βασιλίτσας. Το χιόνι είναι άφθονο στα περισσότερα κέντρα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το μηδέν.

    Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση του κοινού. Με αλυσίδες σε όλη τη διαδρομή από Κερασιά προς χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν.

    [05] Π. Κρούγκμαν: Νέα ευκαιρία στην Ελλάδα υπέρ των συμφερόντων των δανειστών

    «Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει, ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων» υποστηρίζει σε νέο άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Ελλάδας.

    Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν» όπως επισημαίνει «το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει».

    Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων από τη νεοϊδρυθείσα Γερμανική Δημοκρατία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή αντιμετωπίζονταν τότε όχι ως ένας εν δυνάμει εταίρος, αλλά ως ένας ηττημένος εχθρός από τον οποίο υπήρχε η απαίτηση να αποκαταστήσει τις πολεμικές ζημιές που υπέστησαν οι σύμμαχοι. Μάλιστα η Γαλλία, στην προσπάθειά της να εισπράξει τις αποζημιώσεις, εισέβαλε και επέβαλε γαλλική κατοχή στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, την περιοχή του Ρουρ».

    Ο κ. Κρούγκμαν αναφέρει ότι «η απαίτηση των δανειστών για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών τους από κατεστραμμένες από την ύφεση οικονομίες (το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% από το 2007 ως το 2013, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό είχε μειωθεί κατά 29% από το 1913 ως το 1919), καταστρέφουν την οικονομία των χωρών αυτών. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της».

    Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθειά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ».

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος θέτει το ερώτημα: «Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα, απλά, αρνούνταν να πληρώσει; Η ΕΚΤ θα μπορούσε -όπως έκανε και αυτό πλέον έχει γίνει γνωστό στην περίπτωση της Ιρλανδίας το 2010- να απειλήσει την Ελλάδα με χρεοκοπία του τραπεζικού της συστήματος, για να απαιτήσει την πλήρη αποπληρωμή των χρεών της. Η ίδια απειλή επικρέμεται, εμμέσως, πάνω από την Ελλάδα» κάτι που ο αρθρογράφος απεύχεται, κυρίως, όπως σημειώνει, «διότι η ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα κάτω από μια πιο ανοιχτόμυαλη διοίκηση».

    Τέλος, διαπιστώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Μπορεί να μην τους αρέσει η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτή έχει δεόντως εκλεγεί δημοκρατικά και η ηγεσία της είναι ειλικρινά δεσμευμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη. Η Ευρώπη θα μπορούσε να πράξει πολύ χειρότερα και αν οι πιστωτές είναι εκδικητικοί, θα το κάνει».

    Χθες το βράδυ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, σε άλλο άρθρο που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της Νιου Γιορκ Τάιμς, με τον τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», στηριζόμενο στη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτωνα «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί», ο Πολ Κρούγκμαν έκανε λόγο για «έλλειψη σοφίας» στην ευρωζώνη.

    [06] Ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας περιμένει από την Ελλάδα να ζητήσει μέχρι την Παρασκευή παράταση προγράμματος

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του προγράμματος στήριξης, μετά την ολοκλήρωση χθες χωρίς την καταγραφή προόδου των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Από τεχνικής, αλλά και από νομικής απόψεως δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την υποβολή αιτήματος για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος και την αποδοχή των όρων του προγράμματος αυτού» δήλωσε ο Σέλινγκ στο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF.

    «Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των όρων υπάρχει, φυσικά, περιθώριο ευελιξίας» είπε προσθέτοντας ότι μία τέτοια παράταση θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες ώστε να επιτραπεί η λήψη νέων μέτρων ή υπογραφή νέων συμφωνιών με την Ελλάδα.

    [07] Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποφάσισαν Μέρκελ - Πούτιν -Ποροσένκο

    Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας Άγγελα Μέρκελ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο αποφάσισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες το βράδυ τη «λήψη συγκεκριμένων μέτρων» για να εξασφαλισθεί η επιτόπου επιτήρηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο και η Μόσχα.

    Η Αγγελα Μέρκελ συμφώνησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους Πούτιν και Ποροσένκο συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΑΣΕ να επιτηρήσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

    «Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ουκρανός πρόεδρος τηλεφώνησαν στον Ρώσο Πρόεδρο για να τού ζητήσουν να ασκήσει την επιρροή του επί των αυτονομιστών για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Περαιτέρω, η απόσυρση των βαρέων όπλων πρέπει να αρχίσει σήμερα, όπως συμφωνήθηκε στο Μινσκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύκτα από το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν μέσω τηλεφώνου χθες το βράδυ την κατάπαυση του πυρός, την κατάσταση στην πόλη Ντεμπάλτσεβε και τον ρόλο των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

    [08] Η Ιαπωνία θα διαθέσει 15,5 εκατ. δολάρια στη διεθνή προσπάθεια κατά των τζιχαντιστών

    Η Ιαπωνία αναμένεται να παράσχει περίπου 15,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ) για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών που γίνονται ενάντια στην τρομοκρατία σε Μέση Ανατολή και Αφρική, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα. Το ποσό αυτό που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε δεσμευτεί ότι θα διαθέσει η χώρα τον περασμένο μήνα.

    Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν εκτοξεύσει απειλές ότι θα θέσουν στο στόχαστρό τους Ιάπωνες πολίτες, μετά την υπόσχεση του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, να διαθέσει 200 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες που αγωνίζονται ενάντια στην ομάδα. Τον περασμένο μήνα η οργάνωση προχώρησε στον αποκεφαλισμό 2 Ιαπώνων πολιτών τους οποίους κρατούσε όμηρους.

    [09] Ένας τραυματίας από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν

    Εκρηξη μαγνητικής βόμβας προσαρμοσμένης σε όχημα τραυμάτισε έναν άνθρωπο στην Καμπούλ σήμερα, διακόπτοντας την προσωρινή ανάπαυλα στις βομβιστικές επιθέσεις στην αφγανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η Καμπούλ επλήγη από σειρά βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης του μεγαλύτερου μέρους των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα έπειτα από τον 13ετή πόλεμο. Ο αστυνομικός διευθυντής της Καμπούλ δεν έδωσε πληροφορίες για τον στόχο της επίθεσης ή την ταυτότητα του ανθρώπου που τραυματίσθηκε. Η έκρηξη δημιούργησε τεράστιο σύννεφο καπνού επάνω από την πόλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 February 2015 - 7:30:26 UTC