Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο», εκτίμησε ο Δημ. Κουτσούμπας
  • [02] Θα εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης για ΠτΔ το «Ποτάμι»
  • [03] Γ. Σακελλαρίδης: Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη
  • [04] Χρ. Μαντάς: Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων, συζητάμε σε διαφορετική βάση
  • [05] Καταργείται η πολιτική επιστράτευση

  • [01] Η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο», εκτίμησε ο Δημ. Κουτσούμπας

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στους εργαζόμενους της χημικής βιομηχανίας «Μόρνος», στη Βοιωτία, εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο» ασχέτως του πώς αυτό θα ονομάζεται και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνομιλεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι ως θεσμοί θα εξακολουθήσουν να είναι παρόντες.

    Ανέφερε δε ότι υπάρχει κατ? αρχήν συμφωνία για τη συνέχιση της ισχύος του 70% των μνημονιακών νόμων «που κανείς δεν λέει ότι θα τους καταργήσει» και προσέθεσε πως το υπόλοιπο 30% η κυβέρνηση θα το «καλύψει» με μεταρρυθμίσεις βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ο οποίος πάντα πρότεινε αντιλαϊκά μέτρα.

    Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι μία από τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει προς ψήφιση το ΚΚΕ θα αφορά την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

    [02] Θα εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης για ΠτΔ το «Ποτάμι»

    Συνεδρίασε το μεσημέρι σε αίθουσα της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Ποταμιού» με κύριο αντικείμενο, την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Η συνεδρίαση είχε καθοριστεί πριν από τη χθεσινή αναβολή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για το πρόσωπο που θα προτείνει.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι βουλευτές του «Ποταμιού» αποφάσισαν να εξετάσουν την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και εφόσον συμφωνούν θα τη στηρίξουν.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων, συνοψίζοντας τη συζήτηση: «....αν μας αρέσει η πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την ψηφίσουμε, διαφορετικά θα φέρουμε δική μας πρόταση» .

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο πήραν όλοι οι βουλευτές και τελικά συμφώνησαν να συνεννοηθούν, μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης ηλεκτρονικά, για να την εγκρίνουν ή όχι, ενώ στην περίπτωση που δεν εγκριθεί, να καταλήξουν σε πρόταση του «Ποταμιού» με κριτήρια την καταξίωση, το εγνωσμένο κύρος και όχι απαραίτητα, ο υποψήφιος να είναι πολιτικό πρόσωπο.

    [03] Γ. Σακελλαρίδης: Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη

    «Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό parapolika, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης τονίζοντας: «Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη». Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών -καθώς «το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών- με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».

    [04] Χρ. Μαντάς: Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων, συζητάμε σε διαφορετική βάση

    «Θα έχουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση απόψε στο Eurogroup» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Προσθέτει, ωστόσο, ότι«αυτό που έχει σημασία, είναι, είτε επιτευχθεί συμφωνία, είτε όχι, να γίνουν και άλλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε μέσα σε 20 ημέρες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή, αυτή είναι η διεθνής αναβάθμιση της χώρας, αυτή είναι η λαϊκή κινητοποίηση. Έχουμε μια κυβέρνηση που πηγαίνει πρωτοτυπώντας σταθερή στις δεσμεύσεις της και έχοντας δίπλα της το λαϊκό παράγοντα».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:«Η κινητοποίηση του λαού μας, αλλά και άλλων λαών της Ευρώπης και σε όλον τον κόσμο μας δίνει δύναμη να αναλαμβάνουμε και αυτά τα ρίσκα. Αυτό που συζητάμε είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, σε ποιότητα, από το να πάρουμε ή όχι ένα δάνειο. Το λέω χωρίς να υποτιμώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, γενικά, σε σχέση με τους δανειστές της. Άλλωστε έχουμε πει διά στόματος του υπουργού Οικονομικών ότι αυτό που ζητάμε μόνο, είναι μέσω μιας συμφωνίας-γέφυρας να μας δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, 1,9 δισ. ευρώ. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων, όπως τα είχαμε γνωρίσει, συζητάμε σε διαφορετική βάση. Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές και θα αποσαφηνιστεί και σήμερα και στο Eurogroup και σε ό,τι υπάρχει στη συνέχεια».

    Ερωτηθείς για το κλίμα που θα συναντήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Μαντάς τονίζει:«Αν αλλάζει το κλίμα, αυτό οφείλεται και στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο ότι καταφέρνει, παρά τις Κασσάνδρες, να βρίσκει συμμάχους και σε κυβερνητικό επίπεδο και κυρίως στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο... Η αλλαγή του κλίματος συνίσταται στο ότι έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους σε μια κατά βάση πολιτική συζήτηση. Το κύριο θέμα είναι το πολιτικό ζήτημα. Αυτό που φοβάται ο σκληρός πυρήνας αυτής της άποψης, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης άποψης, είναι ότι μπορεί να δοθεί ένα σήμα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη ότι πράγματι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα μια συνετή και ταυτόχρονα σθεναρή στάση, η οποία δίνει άλλη προοπτική στην Ευρώπη μπορεί να έχει αντανάκλαση και στις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν και που είναι μπροστά μας. Εννοώ τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, σε Ισπανία Πορτογαλία. Αυτό είναι το κύριο θέμα».

    Αναφορικά με την υποψηφιότητα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:«Θα κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο να απαντήσουμε στο ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή στη σημερινή συγκυρία. Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα στον Τύπο. Περιλαμβάνει ονόματα και από τον έναν και από τον άλλο το χώρο, αλλά το κύριο θέμα είναι να απαντήσει σε αυτή τη συγκυρία τι χρειαζόμαστε, τι έχει ανάγκη ο τόπος σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, έτσι ώστε να δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα, που τον έχουν ανάγκη η χώρα και ο λαός μας».

    [05] Καταργείται η πολιτική επιστράτευση

    Κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καταργείται ο θεσμός της πολιτικής επιστράτευσης προωθούν οι αναπληρωτές υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Από το νέο πλαίσιο θα εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά και θέματα υγείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2015 - 13:30:24 UTC