Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιφυλάξεις για συμφωνία στο Eurogroup
  • [02] Επιχείρηση της αστυνομίας, στα Πετράλωνα, για σύλληψη δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας
  • [03] Συνελήφθη Αλβανός δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας
  • [04] Επιφυλακτικός για την προοπτική συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup ο Β. Σόιμπλε
  • [05] Π. Πράετ: Σε μία συστημική κρίση θα απαιτείτο ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA
  • [06] Αλ Σίσι: Το Κάιρο θα απαντήσει στον αποκεφαλισμό των Αιγυπτίων στη Λιβύη
  • [07] Και η Ιαπωνία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην Υεμένη
  • [08] Τέλος εποχής για τα ATVs - Αυτοκαταστράφηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό ρομποτικό «μεταγωγικό»

  • [01] Επιφυλάξεις για συμφωνία στο Eurogroup

    Επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα». Γίνεται λόγος για «δύσκολη διαπραγμάτευση» και για «αγώνα αντοχής» που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Η ελληνική πλευρά, όπως τονίζεται, από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

    Σύμφωνα με ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν την αποστολή που τους ανατέθηκε, να αναζητήσουν δηλαδή συγκλίσεις και αποκλίσεις και να τις καταγράψουν. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επειδή ο ρόλος των επιτροπών ήταν αυτός και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται.

    «Ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» σχολίασε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι ελπίδες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup δεν είναι μεγάλες, καθώς, όπως υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους που θα παρευρίσκονται στην αίθουσα.

    Διαβάστε επίσης: Επιφυλακτικός για την προοπτική συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup ο Β. Σόιμπλε

    [02] Επιχείρηση της αστυνομίας, στα Πετράλωνα, για σύλληψη δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας

    Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα Πετράλωνα για τη σύλληψη των δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας που έγινε νωρίτερα, στο σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στη οδό Τρώων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τρεις ένοπλοι πήγαν στο σούπερ μάρκετ και οι δύο από αυτούς εισέβαλαν στο κατάστημα, ακινητοποιώντας τους υπαλλήλους για να αρπάξουν χρήματα.

    Κάποιος από τους υπαλλήλους, ωστόσο, πάτησε το κουμπί του συναγερμού και αμέσως έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, πριν προλάβουν να φύγουν οι επίδοξοι ληστές. Οι δύο από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο τρίτος εγκλωβίστηκε και συνελήφθη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροροφορίες, υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς, ενώ από την αστυνομία διαψεύστηκε αρχική πληροφορία, ότι ο δράστης που συνελήφθη είχε πάρει ένα άτομο ως όμηρο.

    Οι δύο από τους ενόπλους διέφυγαν πεζοί και αυτή την ώρα αναζητούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή.

    [03] Συνελήφθη Αλβανός δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας

    Ένας 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας, συνελήφθη στη Ζάκυνθο από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου.Ο 44χρονος είχε παραβιάσει εξαήμερη τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί το χρονικό διάστημα από 18-24 Απριλίου 2014 από το Κατάστημα Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών και τριών μηνών, για περιπτώσεις κλοπών.Ο 44χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου.

    [04] Επιφυλακτικός για την προοπτική συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup ο Β. Σόιμπλε

    Επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

    «Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το ελάχιστο των αξιώσεων.

    [05] Π. Πράετ: Σε μία συστημική κρίση θα απαιτείτο ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA

    Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μία ευελιξία σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς της εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης», υποστήριξε -σύμφωνα με το Ρόιτερς- το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ. Ο Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negοcios ότι αυτό είναι ένα «ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί», το τι δηλαδή απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

    Το Ρόιτερς αναφέρεται στο σημερινό Eurogroup και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι ο ELA (δηλαδή ο μηχανισμός για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα) -από τον οποίο τώρα εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες- χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, λέει το Ρόιτερς, η ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του ELA.

    [06] Αλ Σίσι: Το Κάιρο θα απαντήσει στον αποκεφαλισμό των Αιγυπτίων στη Λιβύη

    Ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων χριστιανών στη Λιβύη ανάρτησε την Κυριακή η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει ανάλογα σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση λίγες μόλις ώρες μετά την ανάρτηση του βίντεο, ο Σίσι δήλωσε ότι το Κάιρο θα επιλέξει «τα απαραίτητα μέσα και τη χρονική στιγμή για να εκδικηθεί για τις αποτρόπαιες αυτές δολοφονίες».

    Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε πως εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι οι 21 Αιγύπτιοι χριστιανοί που κρατούνταν όμηροι από το ΙΚ θεωρούνται νεκροί. Σε μια λεζάντα που εμφανίζεται στο βίντεο αναφέρεται: «Οι άνθρωποι του σταυρού, οι οπαδοί της εχθρού αιγυπτιακής εκκλησίας», ενώ ένας από τους μαχητές του ΙΚ λέει «Ασφάλεια για εσάς τους σταυροφόρους είναι κάτι για το οποίο μπορείτε μόνο να εύχεστε».

    Ο Σίσι, συγκάλεσε σήμερα επειγόντως στο Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, όπου συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Αιγύπτου στις μαζικές αυτές δολοφονίες. Ο ίδιος κήρυξε επταήμερη περίοδο πένθους ως φόρο τιμής στους νεκρούς.

    [07] Και η Ιαπωνία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην Υεμένη

    Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της στην Υεμένη ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών άλλων ξένων κυβερνήσεων που απομάκρυναν τις διπλωματικές αποστολές τους από τη χώρα λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το διπλωματικό προσωπικό της ιαπωνικής πρεσβείας θα μεταφερθεί στο Κατάρ. Άλλες χώρες που προχώρησαν σε προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας τους στην Υεμένη είναι οι: Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία. Η κρίση στην Υεμένη κλιμακώνεται μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από τους σιίτες παραστρατιωτικούς Χούτι.

    Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από μερικές ώρες ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητεί από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που φέρεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, να παραχωρήσουν άμεσα την εξουσία στην Υεμένη και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης.

    [08] Τέλος εποχής για τα ATVs - Αυτοκαταστράφηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό ρομποτικό «μεταγωγικό»

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το τελευταίο ρομποτικό «μεταγωγικό» της (Automated Transfer Vehicle-ATV), που εφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κάηκε χθες βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο, κατά την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετά από παραμονή 186 ημερών στο διάστημα. Το «Ζορζ Λεμέτρ», που έφερε το όνομα του Βέλγου ιερέα και αστρονόμου «πατέρα» της θεωρίας της «Μεγάλης Έκρηξης» (Μπιγκ μπανγκ) στο σύμπαν, ήταν το πέντε και τελευταίο αυτοματοποιημένο διαστημικό όχημα μεταφοράς εφοδίων. Είχαν προηγηθεί τα «Ιούλιος Βερν», «Γιόχαν Κέπλερ», «Εντοάρντο Αμάλντι» και «'Αλμπερτ Αϊνστάιν».

    Ολοκληρώθηκε έτσι το επταετές πρόγραμμα ATV της ESA και πλέον ο εφοδιασμός του ISS με νερό, οξυγόνο, τρόφιμα, ανταλλακτικά κ.α. θα γίνεται από τα ρωσικά μεταγωγικά σκάφη «Πρόγκρες», τα ιαπωνικά HTV και τα ιδιωτικά αμερικανικά Dragon (Δράκων) της SpaceX και Cygnus (Κύκνος) της Orbital Sciences, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Space.com. Το «τέλος εποχής» των ATV (το πρώτο εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 2008) γιορτάστηκε με συναισθηματικές σκηνές στο κέντρο ελέγχου στην Τουλούζη, ενώ τα συγχαρητήριά της μέσω Twitter έστειλε και η NASA. Συνολικά τα πέντε ATV παρέμειναν επί 776 μέρες στο διάστημα και παρέδωσαν εφόδια συνολικού βάρους 32 τόννων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2015 - 7:30:25 UTC