Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τα βασανιστήρια της CIA συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο Spiegel
  • [02] Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λάο να συμβιβαστεί με ψίχουλα, υποστηρίζει το ΚΚΕ
  • [03] Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δύο ανδρών από τα χιόνια, στην Κρήτη
  • [04] Ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας
  • [05] Συμφωνία πιθανολογεί και ο ιταλικός Τύπος
  • [06] Αισιοδοξία στη Γαλλία για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα
  • [07] Τρεις τραυματίες από έκρηξη βόμβας κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία
  • [08] Αύριο η απονομή των βραβείων στην 65η Μπερλινάλε

  • [01] Με τα βασανιστήρια της CIA συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο Spiegel

    Με τα βασανιστήρια της CIA συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και επιμένει στο αίτημά του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Και στη CIA υπήρξαν πολύ καλοί άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους στο waterboarding και οι οποίοι για αυτό τον λόγο βρέθηκαν σε τρομακτικό ηθικό δίλημμα» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο. «Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το τωρινό βάρος χρέους. Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις λέξεις "κούρεμα χρέους".

    Στην πραγματικότητα όμως αυτό θα ήταν καλύτερο και στο τέλος για τους πιστωτές μάλιστα και οικονομικότερο από ό,τι μια επιμήκυνση των δανείων» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

    [02] Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λάο να συμβιβαστεί με ψίχουλα, υποστηρίζει το ΚΚΕ

    «Η κυβέρνηση, με επικοινωνιακά παιχνίδια, προσπαθεί να κρύψει απ' το λαό ότι η νέα συμφωνία, που διαπραγματεύεται με την ΕΕ και τους δανειστές, θα περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου, ότι το υπόλοιπο θα αντικατασταθεί από άλλα αντιλαϊκά διαρθρωτικά μέτρα «τύπου ΟΟΣΑ» και ότι η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστεί με άλλο τρόπο» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    «Πάνω απ' όλα η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν επιτυχία την πιθανή συμφωνία και να πείσει το λαό ότι πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων και της ανάκτησης των απωλειών και να συμβιβαστεί με ψίχουλα» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας «ο λαός με την πάλη του και σε ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια, μπορεί να επιβάλλει φιλολαϊκές λύσεις. Αυτός είναι ο δρόμος μιας αγωνιστικής και πραγματικά περήφανης στάσης, για να υπάρχει πραγματική νίκη του λαού».

    [03] Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δύο ανδρών από τα χιόνια, στην Κρήτη

    Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό δύο ανδρών από τα χιόνια, στο Κρουσανιώτικο Λιβάδι.

    Στο σημείο έσπευσε ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ με άνδρες της υπηρεσίας, που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα δύο άτομα, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται στον Κρουσώνα.

    [04] Ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας

    Η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

    Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως από σήμερα ξεκινάνε στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως είπε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

    Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

    Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

    Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

    Επίσης, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τους περιορισμούς που προβάλουν και οι δύο πλευρές, αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.

    [05] Συμφωνία πιθανολογεί και ο ιταλικός Τύπος

    Εκτεταμένη αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, κάνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

    «Ελλάδα, πιο κοντά η διάσωση. Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη έγιναν τα πρώτα βήματα για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίο στην τρόικα» τιτλοφορεί η Λα Στάμπα.

    «Σήμερα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντήσουν τους θεσμούς που στο παρελθόν συνέθεταν την τρόικα και θα ξεκινήσουν την ταχεία πορεία, η οποία θα πρέπει να φέρει τη λύση με άσπρο καπνό» σημειώνει η εφημερίδα.

    «Άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα: Διαπραγματευόμαστε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, η οποία υπογραμμίζει ότι «ξεκίνησε η πορεία προς ένα διαφορετικό σχέδιο. Η λέξη τρόικα φεύγει και η Μέρκελ δηλώνει: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση».

    «Η κατάσταση μπόρεσε να βγει από το αδιέξοδο μετά από συνάντηση, χθες, του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ» γράφει η Μεσατζέρο.

    Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «η Ιταλία είναι εκτεθειμένη, οικονομικά, με δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει υπολογισμών της τράπεζας Barclays». Ποσό το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντιστοιχεί στο 3,8% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πορεία των διαπραγματεύσεων υποστηρίζει: «Τώρα, ο συμβιβασμός μοιάζει πιο εφικτός. Φτάνει να αποφασιστεί πώς πρέπει να ονομαστεί (η Αθήνα δεν δέχεται την επέκταση του "μνημονίου" της τρόικας). Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες, κερδίζοντας τις γερμανικές αντιστάσεις, θα μπορέσουν να εγγυηθούν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα, παρέχοντάς της χρηματοοικονομική υποστήριξη μέχρι το καλοκαίρι».

    [06] Αισιοδοξία στη Γαλλία για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα

    Άνεμος αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας τη Δεύτερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός στη Γαλλία, είτε με το θετικό άνοιγμα του χρηματιστηρίου, τα σχετικά σχόλια των οικονομολόγων στα ραδιόφωνα, αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο μετά το χθεσινό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται» τιτλοφορεί η «Le Monde» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

    Οι ομάδες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα εργαστούν έως τη Δεύτερα για τη νέα σύνοδο του Eurogroup ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο τωρινό σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα και το προτεινόμενο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει η Monde.

    [07] Τρεις τραυματίες από έκρηξη βόμβας κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία

    Η έκρηξη βόμβας η οποία ανατινάχθηκε με τηλεχειρισμό συγκλόνισε σήμερα την περιοχή κοντά σε σημείο ελέγχου της τουρκικής αστυνομίας έξω από την πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές και πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

    "Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα σ' ένα κάδο σκουπιδιών κοντά σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, τραυματίσθηκαν ελαφρά", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, ο Ιζετίν Κιουτσούκ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας είπαν στο Ρόιτερς πως τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί κάτω από ένα αυτοκίνητο και η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:40 (ώρα Ελλάδας).

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικό νοσοκομείο.

    [08] Αύριο η απονομή των βραβείων στην 65η Μπερλινάλε

    Τελευταία μέρα σήμερα του διαγωνιστικού τμήματος του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, με την προβολή δύο ακόμη ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα, της βιετναμέζικης «Μεγάλος πατέρας, μικρός πατέρας και άλλες ιστορίες» του Φαν Ντανγκ Ντι και της «Σταχτοπούτας» μιας νέας εκδοχής του γνωστού παραμυθιού από τον Βρετανό Κένεθ Μπράνα. Στο Βερολίνο από χτες, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κένεθ Μπράνα, μαζί με την Κέιτ Μπλάνσετ και τους άλλους πρωταγωνιστές του.

    Με τις δύο αυτές ταινίες συμπληρώθηκε το διαγωνιστικό πρόγραμμα και αύριο αναμένεται η απονομή των βραβείων από τη διεθνή κριτική επιτροπή της Μπερλινάλε, με πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι. Ανάμεσα στα φαβορί για τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ είναι η αμερικανική ταινία «Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ, η ρωσική «Κάτω από ηλεκτρισμένα σύννεφα» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, «Το μαργαριταρένιο κουμπί» του Πατρίσιο Γκουσμάν και το «Ηφαίστειο» του Πάμπλο Λαρέν. Ενώ, ανάμεσα στις ταινίες που έχουν πιθανότητα για ένα από τα άλλα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ (Ειδικό Βραβείο, Βραβείο σκηνοθεσίας) είναι και οι ταινίες «Ταξί» του Τζαφάρ Παναχί, «Το κλαμπ» του Πάμπλο Λαρέν, το πολωνικό «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα (με τον Γιάνους Γκάγιος, ανάμεσα στα φαβορί για το βραβείο ερμηνείας) και «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας» του Μπενουά Ζακό (με τη Λέα Σεντού, στα φαβορί για το βραβείο ερμηνείας). Στις υποψηφιότητες για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, φαβορί είναι ακόμη η Ζιλιέτ Μπινός («Κανείς δεν θέλει τη νύχτα»), η Σάρλοτ Ράμπλινγκ («45 χρόνια») και η Μαρία Μερσέντες Κορόι («Ηφαίστειο»).

    Στην ταινία του Φαν Ντανγκ Ντι, μεταφερόμαστε στη Σαϊγκόν της δεκαετίας του ?90 για να παρακολουθήσουμε την ομοφυλοφιλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν νεαρό σπουδαστή φωτογραφίας, τον Βου, και τον συγκάτοικό του, Θαν, ένα νεαρό άντρα που κινείται ανάμεσα σε πόρνες και εμπόρους ναρκωτικών. Με ένα ενδιαφέρον σενάριο και με πολύ καλές ερμηνείες από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του και με σωστή χρήση των φυσικών χώρων- τόσο εκείνων κοντά στον ποταμό όπου ζουν οι δύο νέοι, όσο και εκείνων στο ταξίδι του Βου στο χωριό του πατέρα του, στο Δέλτα του Μεκόνγκ- ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα που μου θύμισε εκείνη στην ταινία «Σκληρή ιστορία της νεολαίας» του Ναγκίσα Όσιμα, αλλά και να σχολιάσει τις καταστάσεις καθώς και τα αισθήματα των χαρακτήρων του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 February 2015 - 13:30:24 UTC