Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα, Ελλάδα και Ευρώπη, να επαναφέρουν την ατζέντα της ανάπτυξης
  • [02] Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν: Οι πιο αγενείς οδηγοί, οι Έλληνες
  • [03] Σήμερα, το «τσικνίζουμε»
  • [04] Προθεσμία έλαβε ο Ηλ. Κασιδιάρης για την υπόθεση με το βίντεο Μπαλτάκου
  • [05] Στην «κατάψυξη» παραμένει η χώρα
  • [06] Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επιτυχία των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ζητά ο Π. Πράετ
  • [07] ΟΑΕΔ: Μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο
  • [08] «Ο Αϊζενστάιν στο Γκουαναγιαχούτο» και οι «50 αποχρώσεις του γκρι» κυριάρχησαν στο χθεσινό πρόγραμμα της Μπερλινάλε
  • [09] Ο Σέρχιο Μαρκαριάν ανέλαβε την εθνική

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα, Ελλάδα και Ευρώπη, να επαναφέρουν την ατζέντα της ανάπτυξης

    «Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι χθες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ σήμερα, στις Βρυξέλλες. «Τώρα είναι ώρα να χτυπήσουμε με αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε έναν δρόμο κοινωνικής συνοχής, που είναι απαραίτητα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

    Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες». Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε. Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο. «Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε. Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

    [02] Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν: Οι πιο αγενείς οδηγοί, οι Έλληνες

    Οι Σουηδοί έχουν την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά στους δρόμους, οι Ιταλοί την πιο επικίνδυνη και οι Έλληνες είναι πρωταθλητές της «αγενούς συμπεριφοράς» εκτιμούν οι Ευρωπαίοι σε μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ίδρυμα Vinci auroroutes.

    Ερωτηθέντες σχετικά με τη χώρα στην οποία οι οδηγοί είναι οι πιο υπεύθυνοι, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν στην πρώτη θέση τη Σουηδία (37%), τη Γερμανία (27%), μετά τη Βρετανία και την Ολλανδία (11%), σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

    Ως τη χώρα με «τους πιο ανεύθυνους οδηγούς» οι ερωτηθέντες δείχνουν την Ιταλία (31%) ενώ και το 58% των Ιταλών αναφέρουν επίσης τη χώρα τους. Οι Έλληνες έρχονται στη δεύτερη θέση με 20%.

    Η συνηθέστερη «αγενής συμπεριφορά» στο τιμόνι είναι η εξύβριση άλλων οδηγών: «56% των Ευρωπαίων αναγνωρίζουν πως το κάνουν τουλάχιστον κατά καιρούς».

    Οι πρωταθλητές εδώ είναι οι Έλληνες: 74% παραδέχονται πως το κάνουν.

    [03] Σήμερα, το «τσικνίζουμε»

    Εορταστική διάθεση με μουσικές, μασκαράδες, χαρτοπόλεμο και την τσίκνα από το ψήσιμο του κρέατος να διαχέεται παντού, επιτάσσει η σημερινή μέρα. Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) γνωστή σε όλους ως Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη σηματοδοτεί την έναρξη των Αποκριών αφού από την επομένη μέρα ξεκινάει -σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση- μία μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που διατηρήθηκε και στα χρόνια του Χριστιανισμού.

    Το γιορτινό πνεύμα της Τσικνοπέμπτης ακολουθεί και ο δήμος Αθηναίων, στήνοντας ένα ολοήμερο ζωντανό αποκριάτικο πάρτι στην Πλάκα, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Πρωταγωνιστές θα είναι η μουσική, οι ξέφρενοι ρυθμοί αλλά και όλοι οι καρναβαλιστές που θα ριχτούν στις απολαύσεις και θα αφήσουν για λίγο τα άγχη και τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων με την αποκριάτικη μουσική διαδρομή από την Πλατεία Κοτζιά προς το Μοναστηράκι και το Μουσικό Σχήμα «Λευτέρης Γρηγορίου και Global Νταούλια» με τη μουσική διαδρομή του από το Μοναστηράκι προς το Θησείο, άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι τις εκδηλώσεις. Η αποκριάτικη γιορτή της Τσικνοπέμπτης κορυφώνεται στις 9 μμ με την Πλακιώτικη Αποκριά και τους καρναβαλιστές από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης» οι οποίοι με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια θα παρελάσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Μετρό Ακροπόλεως- Μοναστηράκι), μετατρέποντάς το σε μία μεγάλη μουσική και χορευτική σκηνή, που θα ενθουσιάσει το αθηναϊκό κοινό.

    Εκτός από τις εκδηλώσεις του δήμου πολλά είναι και τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους που στήνουν τις δικές τους ψησταριές συμμετέχοντας στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και ευχαριστώντας με τον τρόπο αυτόν πελάτες και περαστικούς.

    Το βράδυ την τιμητική τους θα έχουν οι ταβέρνες με τα κοψίδια και το κρασί να συντροφεύουν τους καρναβαλιστές.

    [04] Προθεσμία έλαβε ο Ηλ. Κασιδιάρης για την υπόθεση με το βίντεο Μπαλτάκου

    Προθεσμία για να απολογηθεί στις 5 Μαρτίου ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή Κ. Σαργιώτη ο προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, που κλήθηκε σήμερα για την υπόθεση του βίντεο με συνομιλία του με τον πρώην γγ της προηγούμενης κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο.

    Η υπόθεση -για την οποία ο βουλευτής αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος- αφορά τη βιντεοσκόπηση συνομιλίας που είχε τον Νοέμβριο του 2013 με τον κ. Μπαλτάκο στο γραφείο του τότε γγ της κυβέρνησης στη Βουλή, σχετικά με τη δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και τους χειρισμούς των ανακριτών της υπόθεσης για τα στελέχη του κόμματος που είχαν απολογηθεί για εγκληματική οργάνωση.

    Βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο, όπου μετήχθη το πρωί από τις φυλακές Κορυδαλλού που κρατείται για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: «Αποκάλυψα το κύκλωμα του Σαμαρά. Είπα την αλήθεια και τώρα πληρώνω το τίμημα. Γιατί, αντί να διερευνηθούν οι καταγγελίες Μπαλτάκου, στέλνουν εμένα σε ανακρίσεις και φυλακές. Αλλά δεν αλλάζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα. Είναι τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας».

    Την περασμένη Παρασκευή, είχε καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση και ο κ. Μπαλτάκος ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε πως ο βουλευτής κατέγραφε την συνομιλία που είχαν.

    [05] Στην «κατάψυξη» παραμένει η χώρα

    Στην «κατάψυξη» συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό τις πρωινές ώρες.

    Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις ή το χιονόνερο σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς και στα βόρεια και ανατολικά του νομού Αττικής.

    Η μικρή εξασθένηση των θυελλωδών βοριάδων επέτρεψε τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

    Με μια ώρα καθυστέρηση, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, σήμερα, τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Παλλήνης, Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Χασιάς, Βαρνάβα, το 19ο Δημοτικό στο Πανόρα, τα σχολεία ΕΕΕΚ Παμμακάριστος, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Παμμακαρίστου και το 2ο Γυμνάσιο στον Ν. Βουτζά. Κανονικά διεξάγονται από χθες το βράδυ τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια σε όλες τις υπόλοιπες της χώρας.

    Διαβάστε επίσης: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών

    [06] Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επιτυχία των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ζητά ο Π. Πράετ

    Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινδυνεύουν να αποτύχουν εάν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν προσαρμόσουν τις οικονομίες τους, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι τα νέα μέτρα φαίνεται να έχουν αποτελέσματα στις αγορές και την οικονομία, αλλά πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, ώστε η στήριξη της ΕΚΤ να προκαλέσει μία ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάκαμψη».

    «Πράγματι, ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε με τα νέα μέτρα μας είναι να πέσουν αυτά σε άγονο έδαφος, επειδή οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στο μέλλον», ανέφερε ο Πράετ στη διάρκεια ομιλίας του. «Εάν οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, θα υπάρχουν όλες οι συνθήκες , ώστε η ανάπτυξη να είναι υψηλότερη από ότι

    αναμένεται», πρόσθεσε.

    [07] ΟΑΕΔ: Μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο

    Στους 858.125 έφθασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο, εμφανίζοντας οριακή αύξηση κατά 0,42% ή κατά 3.608 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

    Μικρή αύξηση κατά 253 ή κατά 0,12% εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία και οι οποίοι ανέρχονται σε 205.803 άτομα από 205.550 τον Νοέμβριο. Από αυτούς του 33,38% ή 68.687 άτομα, είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Αύξηση κατά 53.173 άτομα παρατηρείται στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων οι οποίοι έφθασαν τους 173.526 άτομα από 120.353 τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία ανέρχονται σε 858.125 άτομα. Από αυτούς οι 453.098 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

    [08] «Ο Αϊζενστάιν στο Γκουαναγιαχούτο» και οι «50 αποχρώσεις του γκρι» κυριάρχησαν στο χθεσινό πρόγραμμα της Μπερλινάλε

    Το ομοφυλοφιλικό σεξ και ο σαδομαζοχιστικός έρωτας κυριάρχησαν στις ταινίες του χθεσινού προγράμματος του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου: Με το σεξ και τον θάνατο να είναι στο επίκεντρο της ταινίας «Ο Αϊζενστάιν στο Γκουαναγιαχούτο» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, που είδαμε στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε και τα σαδομαζοχιστικά βίτσια να κυριαρχούν στην ταινία «50 αποχρώσεις του γκρι» του Σαμ Τέιλορ- Τζόνσον, βασισμένη στο περιβόητο μπεστ-σέλερ της Ε.Λ. Τζέιμς, που προβλήθηκε στις Ειδικές Προβολές της Μπερλινάλε.

    Ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ («Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της», «Η κοιλιά του αρχιτέκτονα») χρησιμοποιεί το εικαστικά εξαίρετο στιλ που συναντάμε σε όλες τις ταινίες του για να αφηγηθεί τις δέκα μέρες («Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον Αϊζενστάιν», όπως αποκαλεί την ταινία του ο ίδιος) του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν στην πόλη Γκουαναγιαχούτο του Μεξικού, όπου, το 1931, ο μεγάλος Ρώσος δημιουργός, έχοντας σχεδόν διωχτεί από το Χόλιγουντ, όπου ταξίδεψε για να γυρίσει μια ταινία, είχε πάει εκεί για να γυρίσει μια ταινία με τον τίτλο «Que Viva Mexico»- ταινία που, δυστυχώς, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και που τα εικαστικά λαμπρά κομμάτια της (δείγματα ενός ίσως ακόμη αριστουργήματος) χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε διάφορα ντοκιμαντέρ. Εκείνο που κυριαρχεί στα πλάνα που γύρισε στο Μεξικό ο Αϊζενστάιν είναι αναμφισβήτητα το θέμα του θανάτου, θέμα τακτικό στις ταινίες του Γκρίναγουεϊ (εδώ στις εξαίρετες σκηνές της επίσκεψης του Αϊζενστάιν στο Μουσείο των Νεκρών), όπως και εκείνο του σεξ, στην προκειμένη περίπτωση ομοφυλοφιλικού. Θέμα που σόκαρε τους Ρώσους, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παραγωγή της ταινίας. «Καταλαβαίνω πλήρως τη σύγχυση των Ρώσων γιατί έχουν εξοργιστεί με την ιδέα πως ένας από τους πιο μεγάλους σκηνοθέτες τους ήταν στην πραγματικότητα γκέι» ανέφερε ο Γκρίναγουεϊ, σχολιάζοντας τη στάση τους αλλά και τα σχόλια ορισμένων ρωσικών εφημερίδων.

    [09] Ο Σέρχιο Μαρκαριάν ανέλαβε την εθνική

    Ο Σέρχιο Μαρκαριάν είναι ο νέος προπονητής στην εθνική ομάδα των ανδρών. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, που θα έχει βοηθό τον Νίκο Κωστένογλου, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του διεθυντή ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, Γιώργου Καραγκούνη και η πρόσληψη του εγκρίθηκε από το σημερινό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

    Ο έμπειρος τεχνικός, είναι γνωστός στην Ελλάδα από την θητεία του σε Ιωνικό, Παναθηναϊκό και Ηρακλή, ενώ στην πλούσια καριέρα του, έχει εργασθεί στις εθνικές ομάδες της Παραγουάης και του Περού, αλλά και σε πληθώρα συλλόγων, όπως οι Ολίμπια, Σέρο Πορτένιο, Κρους Αζούλ, Ουνιβερσιτάριο, Σπόρτινγκ Κριστάλ, Λιμπερτάδ, Ουνιβερσιτάριο Ντε Τσίλε και Ντανούμπιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2015 - 11:30:25 UTC