Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ζ.Κ. Γιούνκερ και Τζ. Πιτέλα
  • [02] «Τέλος» στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, επανεξέταση της εξαγοράς του Ελληνικού και των μεταλλείων στις Σκουριές, προανήγγειλε
  • [03] Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία θα τεθούν στο περιθώριο
  • [04] Τους κινδύνους του διαδικτύου συζήτησαν μαθητές με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ειδικούς της «Microsoft»
  • [05] Εμπορικό πλοίο βρίσκεται κοντά στο «Μελίνα ΙΙ» που παραμένει ακυβέρνητο
  • [06] Κομισιόν: Χαμηλές οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας αύριο
  • [07] Bloomgerg: Η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ζ.Κ. Γιούνκερ και Τζ. Πιτέλα

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

    Η επικοινωνία σχετίζεται με την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, ενόψει του αυριανού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

    [02] «Τέλος» στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, επανεξέταση της εξαγοράς του Ελληνικού και των μεταλλείων στις Σκουριές, προανήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης

    «Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται και δεν διαιρείται. Θα το εφαρμόσουμε απολύτως και κατά γράμμα» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι μπαίνει τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, επανεξετάζεται η εξαγορά του Ελληνικού και η σύμβαση των μεταλλείων στις Σκουριές, δίνεται στήριξη στη δημόσια διαχείριση των τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για σκανδαλώδεις χαριστικές παραχωρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στην ειδική σημασία που έχει για την κυβέρνηση να στηρίξει τη δημόσια διαχείριση των τραπεζών, ώστε να υπάρχει κεντρική παρουσία του Δημοσίου, ενώ έκανε λόγο για νέα ενεργειακή πολιτική, ειδικά για τη ΔΕΗ, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της, όπως είπε, ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ. «Υποβαθμίστηκε και καταληστεύτηκε από μεσαία και μεγάλα συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα τότε οδηγείται σε ασφυξία» σημείωσε. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Άμεσα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Εξειδικεύοντας τα μέτρα που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε:

    Για τη ΔΕΗ: - Ακυρώνεται, άμεσα, ο τεμαχισμός της σε μεγάλη και μικρή. - Προσλαμβάνεται προσωπικό και οδηγείται σε πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Μπορεί η ΔΕΗ να μειώσει κατά 20 έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα φέρει σημαντική μείωση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σταματά κάθε εγκληματική υποβάθμιση των ΑΠΕ, οι οποίες αναβαθμίζονται με στόχο να παίξουν κεντρικό ρόλο στο τομέα των φυσικών πηγών. Ο Όμιλος ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή της οικονομίας και την απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση». - Η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία και θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής. - Ισχύει η δέσμευση για δωρεάν ρεύμα έως 300 κιλοβάτ σε 300.000 νοικοκυριά. - Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ΔΕΠΑ, ανασυγκροτείται χωρίς μεσάζοντες και εγκαταλείπεται κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίησή της. - Η τύχη της ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας έχει προχωρήσει αρκετά, θα εξαρτηθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. - Για τα ΕΛΠΕ: - Το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στη συμμετοχή του, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να αναπτύξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών. Ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «Δεν ξεχνάμε τις σκανδαλώδεις χαριστικές παραχωρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσουν και αυτή και οι εργαζόμενοί της.

    Σκουριές- Ελληνικό

    Για τις Σκουριές στη Χαλκιδική, ο υπουργός επανέλαβε ότι το κόμμα του διατηρεί την αντίθεσή του στην επέκταση της επένδυσης και «γι' αυτό η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά και νόμιμα μέσα και σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία.

    Όσον αφορά το Ελληνικό έκανε λόγο για σκανδαλώδη, ακραία αντιπεριβαλλοντική εξαγορά, η οποία θα επανεξεταστεί με στόχο την ακύρωσή της.

    Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε ότι ιδρύεται δημόσιας φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων και προχωρά ταχύτατα ο διαγωνισμός στα επιμέρους οικόπεδα, ενώ θα υπάρξει αναπροσανατολισμός του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. «Η ελπίδα γεννήθηκε, η ελπίδα αυτή δεν πρόκειται να σβήσει» κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

    [03] Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία θα τεθούν στο περιθώριο

    «Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία να ξέρουν ότι θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις και θα τεθούν ολοκληρωτικά στο περιθώριο» είπε στην προγραμματική της ομιλία, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Το κοινό μας συμφέρον είναι να πετύχουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό πρέπει να καθορίσει τη στάση τους. Όλοι να σταθούν δίπλα μας και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο για να πετύχουμε καλύτερους όρους. Ας σταθούν δίπλα μας στη κοινή διαπίστωση ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ότι πρέπει να αποκτήσουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα και ότι πρέπει να συντρίψουμε τη φοροδιαφυγή» είπε η υφυπουργός.

    Για τη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «αυτή η νέα κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί όσους τη στηρίζουν, αλλά και να νιώσει το βάρος ότι σε αυτήν έχουν εναποθέσει το βάρος πολλοί, ακόμη και αυτοί που δεν την ψήφισαν».

    Η κ. Τσαρουχά μίλησε όμως και για όσους σήμερα κάνουν δεύτερες σκέψεις. «Οι ηγεσίες οριοθέτησαν επακριβώς τις εθνικές προτεραιότητες. Όσο εύκολο είναι να πάτε σε εκλογές άλλο τόσο εύκολο είναι και για εμάς να αποχωρήσουμε. Ας διαφυλάξουμε όμως αυτό που μας ενώνει. Να το ενδυναμώσουμε ως τη μόνη εθνική ορθή επιλογή» είπε.

    [04] Τους κινδύνους του διαδικτύου συζήτησαν μαθητές με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ειδικούς της «Microsoft»

    Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα μαθητές σχολείων της Αττικής, της Κορίνθου και του Καστελόριζου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του παιδιού» σε συνεργασία με τη «Microsoft Hellas», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

    Για πέμπτη συνεχή χρονιά οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, με «όχημα» τη διαδραστικότητα και στόχο την ενημέρωση των μαθητών για θέματα που συναντούν καθημερινά. «Τα παιδιά επικοινωνούν θέματα που τα αφορούν. Δεν θέλουμε να τα βάλουμε σε μια απαγορευτική διαδικασία, αλλά να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι συμβαίνει στο διαδίκτυο» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική και η θωράκιση της σχολικής κοινότητας και των γονιών «ώστε να είναι δίπλα στα παιδιά και να διαχειρίζονται σοβαρά θέματα όπως ο κυβερνοεκφοβισμός».

    Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της «Microsoft Hellas», Τίμος Πλατσάς, τόνισε ότι «αναπτύσσουμε δράσεις για την ασφάλεια της πλοήγησης, ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά και τους ενήλικες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ένα θέμα που μας αφορά όλους».

    «Πρωταγωνίστρια» της φετινής εκδήλωσης ήταν η Helen B., ηρωίδα μιας εικονογραφημένης ιστορίας, την οποία ετοίμασαν οι δύο συνδιοργανωτές. Η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ιστορία αφηγήθηκε στους συμμετέχοντες τους κινδύνους που αντιμετώπισε η ηρωίδα όταν αποφάσισε να συνομιλήσει στο διαδίκτυο με ένα άγνωστο σε αυτήν άτομο.

    Με αφορμή τη συζήτηση αυτή οι μαθητές αφηγήθηκαν δικές τους εμπειρίες, συζήτησαν προβληματισμούς και εξέφρασαν τις απόψεις τους για σωστές και λανθασμένες τακτικές στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει προσωπικός χώρος, είναι ένας χώρος κοινόχρηστος για όλους» τούς εξήγησε ο ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Στέφανος Αλεβίζος.

    [05] Εμπορικό πλοίο βρίσκεται κοντά στο «Μελίνα ΙΙ» που παραμένει ακυβέρνητο

    Ρυμουλκό αναμένεται στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ρήνειας Μυκόνου, όπου από το πρωί βρίσκεται ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μελίνα ΙΙ» με επταμελές πλήρωμα.

    Ήδη, κοντά στο «Μελίνα ΙΙ» βρίσκεται ένα εμπορικό πλοίο, προκειμένου να συνδράμει σε βοήθεια εάν χρειαστεί. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 έως 8 μποφόρ.

    Οι επτά ναυτικοί- μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, το πλοίο δεν πραγματοποιούσε δρομολόγιο, ήταν κενό επιβατών και αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έσπασαν οι κάβοι του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει μία από τις προπέλες και να τεθεί εκτός λειτουργίας η μία μηχανή του.

    [06] Κομισιόν: Χαμηλές οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας αύριο

    Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο ως τις 16 Φεβρουαρίου που θα συγκληθεί και πάλι το Eurogroup.

    «Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε η κ. Αντρέεβα.

    Εξάλλου, ερωτηθείσα για την ύπαρξη σχεδίου της Επιτροπής, δέκα σημείων, το οποίο επρόκειτο να υποβληθεί στο αυριανό Eurogroup, η Μίνα Αντρέεβα διέψευσε τις σχετικές φήμες.

    Όπως είπε, δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση σχέδιο για την Ελλάδα.

    Πρόσθεσε όμως, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζονται πυρετωδώς.

    Η Μίνα Αντρέεβα σημείωσε πάντως, ότι ως τώρα αυτές οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

    Τέλος, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι το ζητούμενο για να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είναι να μετακινηθούν όλοι από τις αρχικές τους θέσεις.

    [07] Bloomgerg: Η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις

    Η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία, εάν η χώρα αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Άλλος αξιωματούχος, που εκπροσωπεί τους πιστωτές, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει πιο συνεργάσιμη στις πρόσφατες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, θα παρουσιάσει μία πρόταση στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την οποία θα ζητά να επιτραπεί η αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ και την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε χθες, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη, ότι «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν επέκταση ή οι Έλληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν μία γέφυρα».

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ότι βάση για τις συζητήσεις με την Ελλάδα αποτελεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι θα περιμένει να ακούσει τι θα πει η Ελλάδα. «Περιμένω να έρθει η Ελλάδα με μία βιώσιμη πρόταση και μετά θα συζητήσουμε γι' αυτήν» δήλωσε η κ. Μέρκελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 13:30:26 UTC