Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανδρ. Ξανθός: Θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας με νύχια και δόντια
  • [02] Μ. Γλέζος: Να γίνει ειδική συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα
  • [03] Τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης περιέγραψε η Θ. Φωτίου
  • [04] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Φάιμαν
  • [05] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Σ. Λαβρόφ την Τετάρτη
  • [06] «Τοπίο στην ομίχλη οι προγραμματικές δηλώσεις» δήλωσε η Φ. Γεννηματά
  • [07] «Δεν έχουμε πρόθεση να είστε αριστερή παρένθεση, γιατί θα επιβεβαίωνε το χειρότερο σενάριο για τη χώρα» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [08] Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων
  • [09] Συμβόλαιο, αντί μνημονίου, επιδιώκει από 1ης Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση
  • [10] ΥΠΟΙΚ: Με κάθε μέσο ο έλεγχος των υποθέσεων φοροδιαφυγής
  • [11] Πτώση 4,75% στο χρηματιστήριο

  • [01] Ανδρ. Ξανθός: Θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας με νύχια και δόντια

    Πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε ένα δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, προστασία των δικαιωμάτων όλων των ασθενών, πάταξη της διαφθοράς, αυτόνομο διάφανο σύστημα προμηθειών με αυστηρούς κανόνες, αναβάθμιση και ενίσχυση όλων των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης είναι, μεταξύ άλλων, μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, όπως τις ανέπτυξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

    «"Με νύχια και με δόντια" και σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών» τόνισε ο κ. Ξανθός.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε κορυφαία δέσμευση και προτεραιότητα τη δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, στις εξετάσεις, στα φάρμακα και στη νοσηλεία. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ αλλά και με μια σειρά μέτρων, όπως η άμεση κατάργηση του "εισιτηρίου" των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η ακύρωση του "χαρατσιού" του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

    Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας: Αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες του ΠΕΔΥ και οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός, και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν.

    Τέλος, ο κ. Ξανθός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία, με τη λειτουργία όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών.

    [02] Μ. Γλέζος: Να γίνει ειδική συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα

    Σε παρέμβασή του, κατά την διαδικασία έναρξης της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο,ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, υπέβαλε πρόταση στον προεδρεύοντα Μάρτιν Σούλτς, να εγκρίνει το Σώμα μία ειδική συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα.

    Αυτό, συμπλήρωσε ο κ.Γλέζος, το ζητώ έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς από το Ευρωκοινοβούλιο, που να εκφράζει απόψεις για την Ελλάδα, χωρίς αυτές να έχουν την έγκριση του Σώματος.

    Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε εναντίον του Μάρτιν Σούλτς υπογραμμίζοντας ότι:

    «Λυπάμαι πολύ, κύριε πρόεδρε, αλλά εσείς πήγατε στην Ελλάδα και εκφράσατε κάποιες απόψεις για την κατάσταση στην χώρα μου, χωρίς να έχετε συνεννοηθεί με το Ευρωκοινοβούλιο ή να έχετε την έγκριση του. Εκφράσατε δικές σας απόψεις ή άλλων;», αναρωτήθηκε ο κ. Γλέζος.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί πολύ αργά και συνέστησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να απευθυνθεί στην Ενωτική Ομάδα της Αριστεράς, η οποία και θα πρέπει να υποβάλλει την σχετική πρόταση στην Διάσκεψη των Προέδρων.

    [03] Τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης περιέγραψε η Θ. Φωτίου

    «Η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ζητάμε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κατά την προγραμματική της ομιλία.

    Η κα Φωτίου μίλησε για «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους», τονίζοντας ότι «αποτελεί υποκρισία από την πλευρά των εταίρων που αυτές τις ημέρες λένε στον πρωθυπουργό της χώρας και στον κ. Βαρουφάκη ότι αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και ότι επιθυμούν να βοηθήσουν, υπό τον όρο να συνεχίσουμε τις πολιτικές λιτότητας, των Μνημονίων και των πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που όλοι ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ξεπληρωθεί».

    Όπως είπε η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα σχέδιο που θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια δυνατότητα εργασίας και θα επανεντάξει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης ενεργά στην κοινωνία.

    Η κα Φωτίου εξήγησε ότι ο πρώτος στόχος του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ένα πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για προστατευτούν τα θύματα της κρίσης.

    [04] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Φάιμαν

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που σημειώνουν ότι ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε τη σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Φάιμαν θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πως επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα. Με την τελευταία, άλλωστε, ο καγκελάριος συμφωνεί και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής.

    Συμφωνία, επίσης, υπήρξε στο θέμα της Ρωσίας. Κοινή θέση τόσο του Αυστριακού καγκελάριου όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων, επισημαίνουν από την ελληνική κυβέρνηση.

    [05] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Σ. Λαβρόφ την Τετάρτη

    Ρωσικές διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

    Την είδηση μεταδίδουν ήδη δύο ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και το «Ιντερφάξ» και επιβεβαίωσαν και ελληνικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα.

    Σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ρωσικές πηγές σημείωσαν ότι «έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, που ήταν αρχικώς σχεδιασμένη για αργότερα τον Φεβρουάριο, επιταχύνθηκε χρονικά και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στο αίτημα».

    [06] «Τοπίο στην ομίχλη οι προγραμματικές δηλώσεις» δήλωσε η Φ. Γεννηματά

    Τοπίο στην ομίχλη, χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Φώφη Γεννηματά. Τόνισε ότι σε αυτή την συγκυρία οφείλει η κυβέρνηση να έχει μια ρεαλιστική πρόταση διαπραγμάτευσης και σχέδιο για το μέλλον της χώρας.

    Επιπλέον, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί για το αυτονόητο, δηλαδή όχι από τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, αλλά από το αποτέλεσμά της.

    Αν καταφέρει, δηλαδή, όπως είπε, να έχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είτε η προηγούμενη κυβέρνηση εξασφάλισε, είτε δρομολόγησε και που θα γίνονταν με βεβαιότητα πράξη, αν δεν προκηρύσσονταν εκλογές.

    «Για να μην παίζουμε με τις λέξεις, το μνημόνιο τελείωσε το Δεκέμβριο» υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

    [07] «Δεν έχουμε πρόθεση να είστε αριστερή παρένθεση, γιατί θα επιβεβαίωνε το χειρότερο σενάριο για τη χώρα» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    «Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα» τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επισήμανε δε ότι η ΝΔ θα στηρίξει όσες προσπάθειες κάνει η νέα κυβέρνηση, που θα είναι όμως προς την κατεύθυνση να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει η ευρωπαϊκή της πορεία.

    «Χαίρομαι που διαπιστώσατε ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση είναι δύσκολη υπόθεση. Ότι γίνεται μέσα από κλειστές πόρτες με Ευρωπαίους εκπροσώπους που είχατε αποκηρύξει και ότι απαιτεί ουσιαστικό λόγο» σημείωσε, ο κ. Μητσοτάκης.

    Ανέφερε ακόμα ότι, αντίθετα από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη διακρίνεται από μία στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό και προσέθεσε ότι από τη στιγμή που παραδέχεται ότι το 70% του προγράμματος του μνημονίου είναι θετικό, τότε υπάρχει η καταστατική πλειοψηφία για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.

    [08] Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων

    Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, ήδη, από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου. Τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα, προς το παρόν, εκτελούνται κανονικά.

    Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος,Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

    Το ΛΣ συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

    [09] Συμβόλαιο, αντί μνημονίου, επιδιώκει από 1ης Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση

    Με ένα «πακέτο» πέντε σημείων αναμένεται να μεταβεί η κυβέρνηση στο έκτακτο Eurogroup την προσεχή Τετάρτη και με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως το τέλος Αυγούστου για τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

  • Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό

  • Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ

  • Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps

  • Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

    Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

    [10] ΥΠΟΙΚ: Με κάθε μέσο ο έλεγχος των υποθέσεων φοροδιαφυγής

    To υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για τον έλεγχο και τη διαλεύκανση των υποθέσεων που αφορούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντός και εκτός συνόρων. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για 86 ονόματα Ελλήνων που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και άλλων μεγάλων ενημερωτικών δικτύων.

    [11] Πτώση 4,75% στο χρηματιστήριο

    Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω σημαντικής επιδείνωσης και στην αγορά των ομολόγων, στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων και της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων σημείωσε απώλειες που προσέγγισαν το 10%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 765,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,75%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 754,11 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,14%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2015 - 17:30:26 UTC