Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόβλημα σε πτήση με αίσιο τέλος
  • [02] Σεισμός 4 βαθμών σημειώθηκε βορειοανατολικά της Σαμοθράκης
  • [03] Κέρδη άνω του 5% στο Χρηματιστήριο
  • [04] Σταθερός στην υποστήριξή του προς την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών Μ. Σαπέν
  • [05] Αλλαγές στη διοίκηση της Eurobank
  • [06] Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης
  • [07] Υποψίες ότι ταμπλέτες και έξυπνα κινητά δεν κάνουν καλό στον εγκέφαλο των παιδιών

  • [01] Πρόβλημα σε πτήση με αίσιο τέλος

    Λαχτάρησαν σήμερα το πρωί 16 επιβάτες οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση της Sky Express από το Ηράκλειο στη Ρόδο, όταν το μικρό αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Διαγόρας».

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες το αεροσκάφος «χτυπήθηκε» από ισχυρή ριπή ανέμου, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση προς την θάλασσα, και ευτυχώς να ακινητοποιηθεί στο σημείο της άκρης του διαδρόμου. Αμέσως κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία του αεροδρομίου, η οποία έριξε αφρό για προληπτικούς κυρίως λόγους, ενώ στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για προληπτικούς επίσης λόγους.

    [02] Σεισμός 4 βαθμών σημειώθηκε βορειοανατολικά της Σαμοθράκης

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:41 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Τσανάκαλε της Τουρκίας, 86 χλμ. βορειοανατολικά της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με το Εργαστήρι Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

    [03] Κέρδη άνω του 5% στο Χρηματιστήριο

    Μεγάλα κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης καθώς το κλίμα που δημιουργείται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι πιο αισιόδοξο και οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τουλάχιστον θα υπάρξει μία πολιτική συμφωνία Ελλάδος- ΕΕ, για να μην χρειαστεί παράταση του προγράμματος μετά την 28η Φεβρουαρίου. Άλμα ανόδου καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές.O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώθηκε στις 762,81 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,66%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 18,775 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 6,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,40%. Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+13,78%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(+9,18%), των Πρώτων Υλών (+8,41%) και του Εμπορίου (+7,21%).Ανοδικά κινούνταιv 64 μετοχές, 5 πτωτικά και 3 παραμένουν σταθερές.

    [04] Σταθερός στην υποστήριξή του προς την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών Μ. Σαπέν

    Τις ελληνικές θέσεις χρειάστηκε να υπερασπισθεί ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών Μισέλ Σαπέν, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στο πρωϊνό πολιτικό δεκάλεπτο του πολύ γνωστού δημοσιογράφου Ζαν Πιερ Ελκαμπάς. Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν εάν εξήγησε χθες στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «θα πρέπει χωρίς πολλά λόγια να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους». Στην προσπάθεια τού Μισέλ Σαπέν να εξηγήσει ότι το χρέος δεν είναι το μοναδικό θέμα για την Ελλάδα, που έχει χάσει τελικά το 25% του ΑΕΠ, ο Ελκαμπάς τον διέκοψε επανειλημμένα με το ερώτημα «ποιος φταίει» για την κατάσταση αυτή.

    Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρώτα από όλα το φταίξιμο είναι της Ελλάδας και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, και σημείωσε ότι «τώρα όμως θα πρέπει να προσαρμοσθεί, έχει μια νέα πλειοψηφία που έχει ορισμένες δεσμεύσεις και είναι φυσικό το να θέλει να τις τηρήσει, θα πρέπει όμως συγχρόνως να προχωρήσει και να εκμοντερνισθεί». Σε νέο ερώτημα του δημοσιογράφου για το εάν εξήγησε στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του χρέους, ο Μισέλ Σαπέν εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα χρέος προς τις χρηματαγορές. Ανέλυσε ότι πρόκειται για ένα χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, «είναι επομένως νόμιμο όλες οι κυβερνήσεις και η Γαλλία, να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη μεταφορά του βάρους του ελληνικού χρέους από τους Έλληνες φορολογούμενους στους Ευρωπαίους». «Γιατί επομένως λέτε ότι 320 δισ. είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας: «Και εάν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ίσως ακόμα η Γαλλία έλεγαν ότι και τα δικά τους χρέη είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα, να τα διαγράψουμε».

    «Διότι δεν είναι της ίδιας φυσιογνωμίας» απάντησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «175% του ΑΕΠ είναι δυσβάσταχτο για την Ελλάδα και δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα. Είναι επομένως φυσικό το να μιλούμε γι' αυτό. Διότι η αποπληρωμή του χρέους είναι ένα θέμα, οι τρόποι αποπληρωμής όμως είναι ένα άλλο θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ευρωζώνη» εξήγησε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην καλυτέρευση του φορολογικού συστήματος με μια αποτελεσματικότερη φορολογική αρχή που επανειλημμένα ζητά η Ευρώπη, ώστε να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους στην Ελλάδα.

    [05] Αλλαγές στη διοίκηση της Eurobank

    Η Fairfax ως ο βασικός μέτοχος αποφάσισε διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα και τα καθήκοντα του προέδρου της τράπεζας αναλαμβάνει ο Νίκος Καραμούζης (μη εκτελεστικός πρόεδρος), ενώ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Φωκίων Καραβίας.Ο Χρήστος Μεγάλου, μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος, δεν αποχωρεί από τον όμιλο καθώς του προτάθηκε να αναλάβει σημαντική θέση στη FairFax Καναδά. Το ΔΣ της Eurobank επικύρωσε τις διοικητικές αλλαγές αυτές.

    Ο Νίκος Καραμούζης έχει διατελέσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ενώ μέχρι χθες ανήκε στο δυναμικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Φωκίων Καραβίας ανήκει στην επιτελική ομάδα διοίκησης της τράπεζας.

    [06] Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης

    Μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης υπόσχεται το Μουσείο Ακρόπολης για την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Το εστιατόριο θα είναι ανοιχτο από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Τη βραδιά θα συνοδεύσει το διεθνούς φήμης μουσικό σύνολο Dimitri Vassilakis Jazz Trio. Βραβευμένος σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός, ο Δημήτρης Βασιλάκης είναι ο πρώτος Έλληνας μουσικός και ακαδημαϊκός της τζαζ με διεθνή καριέρα και δισκογραφία στο εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ για την ιστορική τζαζ εταιρεία Candid Records με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

    Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210- 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

    [07] Υποψίες ότι ταμπλέτες και έξυπνα κινητά δεν κάνουν καλό στον εγκέφαλο των παιδιών

    Όλο και περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν τους υπολογιστές - ταμπλέτες και τα «έξυπνα» κινητά, αντί για την τηλεόραση όπως έκαναν κάποτε, προκειμένου να κρατούν απασχολημένα τα μικρά παιδιά τους. Όμως, μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη εγείρει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο αυτό, πέρα από βολικό για τους γονείς, είναι πράγματι καλό για τα παιδιά, καθώς μπορεί να «φρενάρει» την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την παιδίατρο Τζένι Ραντέσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αξιολόγησαν τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στις πιθανές επιπτώσεις της συχνής χρήσης υπολογιστών και κινητών από τα παιδάκια. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ναι μεν μπορεί ένας γονιός να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού με αυτό τον τρόπο και έτσι το παιδί να απορροφηθεί με το νέο «παιγνίδι» του και να ησυχάσει, όμως το τίμημα μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού, ιδίως όσον αφορά την ικανότητά του να αυτοελέγχεται και να επικοινωνεί με τους άλλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2015 - 9:30:25 UTC