Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Σουλτς
  • [02] Την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έως το συνέδριο, ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Η παράταξη θα κληθεί σύντομα να παίξει ξανά τον ιστορικό της ρόλο
  • [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες
  • [05] ΕΕ: Παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας
  • [06] Αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός, προκρίθηκε η ΑΕΚ

  • [01] «Σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Σουλτς

    Ένα σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους σε εντελώς νέα βάση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μια μικρή αλλά βασική πτυχή της συζήτησης αφορούσε τη θέση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση. Ο κ. Σουλτς είχε αφήσει να εννοηθεί η διαφωνία του με τις ελληνικές θέσεις, αλλά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση του οικονομικού προβλήματος της χώρας με τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Σουλτς ένα συνολικό σχέδιο και όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, διαπιστώθηκε κοινή βάση ότι με τις πολιτικές λιτότητας η ΕΕ δεν θα βγει από την κρίση.

    Το κυβερνητικό σχέδιο, που αποτελεί και τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

    Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

    1. Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.

    2. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.

    3. Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

    4. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.

    5. Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

    [02] Την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έως το συνέδριο, ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος

    Την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος έως το συνέδριο, το οποίο προανήγγειλε για μετά το Πάσχα, τον Μάιο, ώστε να εγγυηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο πολιτικό που θα καθορίσει το στίγμα και τη στρατηγική της παράταξης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της νέας Κ.Ο. και του ΠΣ, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη. Μετά το συνέδριο, όπως είπε, κατά τις ίδιες πηγές, θα κινηθούν οι διαδικασίες για να εκλεγεί η νέα ηγεσία.

    Κατά τις ίδιες πηγές, το κλίμα της πολύωρης συνεδρίασης ήταν καλό και υπήρξε σύμπνοια ως προς το πλαίσιο που έβαλε ο κ. Βενιζέλος για το συνέδριο, το οποίο προσδιορίστηκε για μετά το Πάσχα, τον Μάιο και που πρέπει να είναι, όπως είπε, πολιτικό, όπου θα καθοριστεί το στίγμα και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε σχέση με τη χώρα και να έχει προηγηθεί η συζήτηση με τη βάση του κόμματος, τους υποψήφιους και γενικότερα όσους συνέβαλαν και έδωσαν το "παρών" προεκλογικά. Στην πορεία προς το συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος ανέθεσε σε στελέχη αφενός τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση του κόμματος και, αφετέρου, τη πραγματοποίηση μιας επιστημονικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τα exit polls και τις δημοσκοπήσεις.

    Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ως προς την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πριν από το συνέδριο, σύμφωνα δηλαδή με τις προβλέψεις του καταστατικού, με το σκεπτικό ότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κατάσταση επιβαρύνεται το κλίμα και συνεπώς δεν μπορεί το κόμμα να πάει στο συνέδριο με το θέμα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Η παράταξη θα κληθεί σύντομα να παίξει ξανά τον ιστορικό της ρόλο

    «Πολύ σύντομα η παράταξη θα κληθεί να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

    Ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ άντεξε, στάθηκε όρθια, έχασε μόνο 107.000 ψήφους σε σχέση με το 2012. Αρνήθηκε την ευθύνη για το ότι δεν παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ ήμουν εκείνος που του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ το βράδυ της Κυριακής» ανέφερε. Αντίθετα, όπως είπε, κατά την προεκλογική περίοδο δεν είχε πει τίποτε εναντίον του νυν πρωθυπουργού, ενώ «ο κ. Τσίπρας ήταν που έβριζε τη ΝΔ».

    «Η δικαίωση της ΝΔ θα έλθει σύντομα» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι την ημέρα των εκλογών υπήρξε έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο δεν υπήρχε εκπροσώπηση στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.

    Είπε ακόμη ότι δεν προβλήθηκε αρκετά η μεταρρυθμιστική ατζέντα και ότι στο εξής θα επικεντρώσει «στη στήριξη της μεσαίας τάξης, που είναι η ραχοκοκαλιά της παράταξης, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας».

    «Θα τη στηρίξουμε και θα στηριχθούμε στη μεσαία τάξη» τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε ότι ορίζει νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση. Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και αντιπρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης. Προανήγγειλε, δε, άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι προαναφερθέντες, καθώς επίσης και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και άλλα πρόσωπα, που θα ορίσει ο κ. Σαμαράς.

    [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες

    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες με κορυφαία στελέχη της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

    «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

    Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

    [05] ΕΕ: Παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε επίσης να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις στοχευμένες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι τον Μάιο σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιχειρήσουν μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

    Η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.

    [06] Αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός, προκρίθηκε η ΑΕΚ

    Ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί το «στέμμα» του, καθώς ηττήθηκε 1-0 από την Ξάνθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο δεύτερο ματς της φάσης των «16» του Κυπέλλου, αποτέλεσμα που στέλνει την ακριτική ομάδα στους «8» της διοργάνωσης, παρά το 1-1 στα Πηγάδια. Το «χρυσό» γκολ της ομάδα του Λουτσέσκου πέτυχε ο Βασιλακάκης στο 87ο λεπτό.

    Η ΑΕΚ έγινε η 4η ομάδα της Β΄ εθνικής κατηγορίας που πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Στον 2ο αγώνα για τη φάση των «16» η «Ένωση» επικράτησε 2-0 της Κέρκυρας στο ΟΑΚΑ με τέρματα του Μάνταλου (πέναλτι στο 52΄) και Αραβίδη (82΄) και σε συνδυασμό με το 1-1 στο πρώτο ματς που διεξήχθη στο νησί των «Φαιάκων» πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 19:30:21 UTC