Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Σουλτς: Είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή γραμμή της ΕΕ για την Ρωσία
  • [02] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Κοτζιάς, για το έκτακτο συμβούλιο της ΕΕ
  • [03] Με τον Μ. Σουλτς συναντάται ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Συνεδριάζει το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ
  • [05] Καραμπόλα χωρίς τραυματισμούς στη λεωφόρο Κηφισού
  • [06] Μεταφέρονται στην Αθήνα οι σοροί των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία
  • [07] ΕΕ: Νέα συνεδρίαση της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
  • [08] Σήμερα το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] Ο Ραούλ Κάστρο κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο
  • [10] Η δισεγγονή του Άγγελου Σικελιανού γράφει για τον μποέμικο βίο του πατέρα της
  • [11] Το Facebook άγγιξε τα 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες

  • [01] Μ. Σουλτς: Είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή γραμμή της ΕΕ για την Ρωσία

    «Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία.

    «Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ?στις ράγες', αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

    Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις.

    [02] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Κοτζιάς, για το έκτακτο συμβούλιο της ΕΕ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συγκάλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Μ. Σουλτς: Είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή γραμμή της ΕΕ για την Ρωσία

    ΕΕ: Νέα συνεδρίαση της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

    [03] Με τον Μ. Σουλτς συναντάται ο Αλ. Τσίπρας

    Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα συναντηθεί στις 14:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Η στάση της κυβέρνησης στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τους Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα, συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του Αλέξη Τσίπρα με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι «θα του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματά του αλλά δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των Τραπεζών. Όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση» είπε.

    Σε ερώτηση για τις επενδύσεις που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν θα προχωρήσουν, απάντησε: «Όσοι επενδυτές είχαν επενδύσει σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είναι λογικό να αλλάζουν τα σχέδιά τους» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της μιζέριας, αλλά μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι η Ελλάδα από την Κυριακή είναι μια χώρα με τη δική της γνώμη και άποψη, όπως έχουν και οι άλλες χώρες και γι' αυτό μιλάμε για διαβούλευση. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.

    Τέλος ανάφερε ότι οι δυο υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, είναι στη διάθεση των επενδυτών για να μην παραπλανηθούν από παραπληροφόρηση ή από κάποιους που πληροφορούν με ιδιοτελή κίνητρα.

    [04] Συνεδριάζει το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ

    Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει το απόγευμα στις 18.00, η Εκτελεστική Γραμματεία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    [05] Καραμπόλα χωρίς τραυματισμούς στη λεωφόρο Κηφισού

    Καραμπόλα έξι αυτοκίνητων σημειώθηκε στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της Ιεράς Οδού, περίπου στις 07:30, χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Το ατύχημα συνέβη στο ρεύμα προς Λαμία και για κάποια ώρα σχηματίστηκε ουρά ακινητοποιημένων οχημάτων στη λεωφόρο Κηφισού. Αυτή την ώρα τα οχήματα έχουν μεταφερθεί, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, λόγω της βροχόπτωσης.

    [06] Μεταφέρονται στην Αθήνα οι σοροί των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία

    Σήμερα το πρωί αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας τις σορούς των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας.

    [07] ΕΕ: Νέα συνεδρίαση της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

    Σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων σήμερα, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία. Όπως έγινε γνωστό, οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

    Αρχική πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα. Οι «28» προσανατολιζόντουσαν ακόμη στο να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν μια πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

    [08] Σήμερα το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) νέο ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), καλώντας τις δυο πλευρές στο νησί για «επείγουσα επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

    Χθες, έπειτα από διαβουλεύσεις, τα μέλη του Σώματος συμφώνησαν στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος. Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο του ψηφίσματος «κρίνεται ικανοποιητικό», τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και με βάση το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος που είχε ετοιμάσει η βρετανική αντιπροσωπεία.

    [09] Ο Ραούλ Κάστρο κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο

    O Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλουν σε βάρος της Κούβας με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναγνώρισε ότι ο δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα είναι «μακρύς και δύσκολος». «Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι η αρχή μιας διαδικασίας η οποία στοχεύει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, όμως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό όσο ισχύει το εμπάργκο» επισήμανε ο Κάστρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην Κόστα Ρίκα.

    «Το βασικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, που προκαλεί τεράστιες ζημιές στους πολίτες και στην οικονομία και που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να αρθεί» πρόσθεσε ο Κουβανός ηγέτης. Είναι η πρώτη φορά που ο Ραούλ Κάστρο αναφέρεται στο θέμα αυτό μετά τις ιστορικές συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, καθώς και την επαναλειτουργία των πρεσβειών.

    [10] Η δισεγγονή του Άγγελου Σικελιανού γράφει για τον μποέμικο βίο του πατέρα της

    Ο Άγγελος Σικελιανός απόκτησε ένα μόνο παιδί, τον Γλαύκο, από τη δεύτερη σύζυγό του, την Εύα Πάλμερ, που υπήρξε σκηνοθέτρια θεάτρου και έλαβε με ενθουσιασμό μέρος στην οργάνωση των Δελφικών Εορτών περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Γλαύκος, αντίθετα, απόκτησε τέσσερα παιδιά, ένα εκ των οποίων μοιάζει να άντλησε κάτι από το ποιητικό πνεύμα του παππού του. Ο Τζον Πίτερ Στίβεν Σικελιανός (1945-2000) έγραφε ποιήματα και έπαιζε μουσική, ήξερε να γιατρεύει τις αρρώστιες των δέντρων, ψάρευε, έφτιαχνε βάρκες, ήταν ξυλοκόπος, λάξευε βέργες από καλάμι, είχε συντροφιά αμέτρητους σκύλους, γάτες και πουλιά και δούλεψε κατ' επανάληψη σε ζωολογικούς κήπους. Την ιστορία της μποέμικης και γεμάτης καθημερινά ρίσκα ζωής του ξετυλίγει η κόρη του Ελένη Σικελιανός στο αφήγημά της «Το βιβλίο του Τζον», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.

    Η Ελ. Σικελιανός, που γεννήθηκε το 1965 στην Καλιφόρνια, είναι, όπως και ο προπάππος της, ποιήτρια (τον διάβασε στις μεταφράσεις του Έντμουντ Κίλι και του Φίλιπ Σέραρντ), αλλά προκειμένου να φιλοτεχνήσει τη μορφή του πατέρα της κατέφυγε σε ένα ανάμεικτο είδος λόγου: από τη μια πλευρά ποιήματα και από την άλλη μια αποσπασματική καιυποβλητική αφήγηση, που λειτουργεί όπως η γλώσσα του ονείρου, για να συμπληρωθεί από μια σειρά επιστολών και ημερολογιακών εγγραφών.

    [11] Το Facebook άγγιξε τα 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες

    Οι ενεργοί χρήστες του Facebook κάθε μήνα έφθασαν τα 1,39 δισεκατομμύρια και από αυτούς τα 890 εκατομμύρια χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο καθημερινά. Οι μηνιαίοι χρήστες που χρησιμοποιούν το Facebook από κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές, έφθασε τα 1,19 δισεκατομμύρια. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Facebook και αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο αριθμός των συνολικών μηνιαίων χρηστών εμφανίζει αύξηση 13% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2013, των καθημερινών χρηστών αύξηση 18%, ενώ εκείνων που κάνουν χρήση των κινητών συσκευών, αυξήθηκε ταχύτερα, με ρυθμό 26%.

    Το δίκτυο εξάλλου ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενομένων κέρδη (696 εκατ. δολάρια) στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, από 520 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Τα έσοδα (κύκλος εργασιών) έφθασαν 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,59 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν σημαντικά κατά 87% στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι τα έξοδα, φθάνοντας τα 2,72 δισεκατομμύρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2015 - 7:30:23 UTC