Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν
  • [02] Ν. Κοτζιάς: «Δημοκρατική» η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο για τη Ρωσία
  • [03] Σαρωτικές αλλαγές και προσλήψεις προανήγγειλε ο Τ. Κουράκης
  • [04] Συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο
  • [05] Ο επίτροπος Μοσκοβισί αποκλείει οποιαδήποτε «ρήξη» με την Αθήνα
  • [06] Χρηματοδότηση για να αντισταθμίσει την πτώση του πετρελαίου αναζητά ο Μαδούρο
  • [07] Νέες ελπίδες για φύτρωμα (πεσμένων) μαλλιών με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν

    Τη δέσμευση ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν επανέλαβε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγαλος είπε ότι θα ανακληθούν όλες οι αντισυνταγματικές απολύσεις και αυτές των οποίων δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση, όπως επίσης και οι διαθεσιμότητες. «Παράδειγμα οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι καθηγητές» δήλωσε ο κ. Κατρούγαλος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού. Ερωτηθείς για την ΕΡΤ παράθεσε την άποψή του, καθώς όπως είπε το θέμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας: «Ό,τι είπα για τις άλλες περιπτώσεις, ισχύει και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Επιστροφή στην ΕΡΤ δε σημαίνει επιστροφή στην ΕΡΤ πριν το μαύρο, αλλά στην ΕΡΤ που ακολούθησε το μαύρο» σημείωσε ως προς τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και πρόσθεσε ότι ως προς τον έλεγχό της, σκοπός είναι «η ΕΡΤ να ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τα συμφέροντά της».

    [02] Ν. Κοτζιάς: «Δημοκρατική» η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο για τη Ρωσία

    Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο Πέμπτη, στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου θα είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».

    Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια για την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», για τη Ρωσία, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση, διατύπωσε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

    Σε ανακοίνωσή της η γγ του πρωθυπουργού τονίζει:

    «Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

    Τη βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, εκφράζουν καλά ενημερωμένες πηγές με αφορμή τη σημερινή «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι να μη λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για τη σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία.

    Με τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

    Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις. Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

    Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

    Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

    [03] Σαρωτικές αλλαγές και προσλήψεις προανήγγειλε ο Τ. Κουράκης

    Σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την εφετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως είπε ο κ. Κουράκης:

    - Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων»

    - Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου

    - Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.

    - Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου

    - Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες

    - Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους

    - Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους

    - Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν

    - Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία

    - Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

    [04] Συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

    Το πρώτο υπουργικό συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει στις 10:30 στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία. Η νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει 10 αντί 18 υπουργεία και αποτελείται από 13 υπουργούς (3 εκ των οποίων είναι Επικρατείας), 20 αναπληρωτές υπουργούς και 6 υφυπουργούς. Πρόεδρος της Βουλής, θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    [05] Ο επίτροπος Μοσκοβισί αποκλείει οποιαδήποτε «ρήξη» με την Αθήνα

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί, αποκλείει οποιαδήποτε «ρήξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις νέες ελληνικές αρχές, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France.«Η Επιτροπή βοηθάει και θέλει να συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ζήτημα, από την άποψη αυτή, να υπάρξει ρήξη», επιμένει ο Μοσκοβισί.

    «Το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα παρατάθηκε κατά δύο μήνες. Πρέπει να το αξιολογήσουμε. Θα δούμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση σε ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση αυτή, παραμένοντας πάντα στο πλευρό της Ελλάδας» εξηγεί ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

    Ο επίτροπος διαβεβαιώνει επίσης πως «η Επιτροπή και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να έχουν λιγότερο παρεμβατικές ανταλλαγές απ' ό,τι στο παρελθόν, πιο ευέλικτες μορφές συνεργασίας» με την Αθήνα. «Αυτό που θέλουμε οι μεν και οι δε είναι μια Ελλάδα που ανακάμπτει, που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, που μειώνει τις ανισότητες, που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της και που παραμένει στη ζώνη του ευρώ», συνοψίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

    [06] Χρηματοδότηση για να αντισταθμίσει την πτώση του πετρελαίου αναζητά ο Μαδούρο

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι αναζητά διεθνή χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχει πλήξει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Ψάχνουμε για πόρους», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον πλήθους «Τσαβετίστας» όπου παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει τη Βενεζουέλα.

    Με τις τιμές του πετρελαίου μειωμένες κατά το ήμισυ και πλέον από τα μέσα του 2014, η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Μαδούρο και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να βρει νέα κεφάλαια. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που εξοφλούνται μέσω του πετρελαίου με τον πρόεδρο Μαδούρο να δηλώνει προσφάτως ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την Κίνα.

    [07] Νέες ελπίδες για φύτρωμα (πεσμένων) μαλλιών με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

    Νέες ελπίδες έρχονται να δώσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε όσους -και όσες- έχουν χάσει τα μαλλιά τους, καθώς κατάφεραν να αναγεννήσουν νέες τρίχες, χάρη σε μια νέα τεχνική που βασίζεται στην χρήση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αλεξέι Τέρσκιχ του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Σάνφορντ - Μπέρνχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», δήλωσαν ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας νέας κυτταρικής θεραπείας για τους φαλακρούς.

    Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως άνδρες, σε όλο τον κόσμο έχουν πρόωρα χάσει τα μαλλιά τους ολικά ή μερικά. Συνήθως, μέχρι σήμερα, η αποκατάσταση βασίζεται στην μεταφύτευση θυλάκων των τριχών από το ένα μέρος του κεφαλιού στο άλλο. Η νέα μέθοδος ακολουθεί διαφορετική οδό, χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσει εξ αρχής νέα κύτταρα ικανά να γεννήσουν νέες τρίχες. Η μέθοδος θεωρείται σημαντικά καλύτερη σε σχέση με τις υπάρχουσες, καθώς παρέχει μια ανεξάντλητη πηγή νέων κυττάρων και δεν περιορίζεται από τον διαθέσιμο αριθμό των υφισταμένων θυλάκων των τριχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2015 - 7:30:22 UTC