Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης ψήφισε ο Ε.Βενιζέλος
  • [02] Στο Περιστέρι ψήφισαν οι Φ.Κουβέλης και Ν.Χρυσόγελος
  • [03] Σ. Θεοδωράκης: «Να μην μπούμε σε περιπέτειες»
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
  • [05] Κλειστά δύο εκλογικά τμήματα λόγω χιονιού στην ορεινή Ναυπακτία
  • [06] Στις 9:30 το βράδυ οι πρώτες εκτιμήσεις

  • [01] Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης ψήφισε ο Ε.Βενιζέλος

    «Ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι σε κάτι χειρότερο, για αυτόν και τα παιδιά του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ψήφισε στο 2ο Εκλογικό Τμήμα, στο σχολικό συγκρότημα «Σκεπάρνη» στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος Χρόνης Μακρίδης, υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη.Μικρή ομάδα μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φώναζαν συνθήματα.

    [02] Στο Περιστέρι ψήφισαν οι Φ.Κουβέλης και Ν.Χρυσόγελος

    Οι πολίτες πρέπει να δώσουν εντολή να πάει ο τόπος μπροστά, να πορευτεί η Ελλάδα με την κοινωνία όρθια», είπε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο 5ο Λύκειο Περιστερίου, μαζί με τον συνεπικεφαλής του συνδυασμού «Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά», Νίκο Χρυσόγελο.Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να φύγει μπροστά σε προοδευτική κατεύθυνση.

    Ο Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι οι Πράσινοι- ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κυβέρνηση με σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία για την προοδευτική πορεία της χώρας. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε, είναι να συμμετέχουν κι οι πολίτες με βάση ένα σχέδιο προοδευτικής και οικολογικής κατεύθυνσης.

    [03] Σ. Θεοδωράκης: «Να μην μπούμε σε περιπέτειες»

    «Η χώρα από ό,τι φαίνεται αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα. Να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το πρώτο Γυμνάσιο Χανίων, όπου ψήφισε.

    «Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία αυτή η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος και το έχουν αποδείξει. Και να μην δώσουμε χώρο στους τσαμπουκάδες και αυτούς που δεν σέβονται τη δημοκρατία. Να μην μπούμε σε περιπέτειες. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσομε τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ποταμιού.

    [04] Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Στο 310ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης το οποίο στεγάζεται στο 1ο δημοτικό σχολείο, στον Άγιο Ελευθέριο, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής έφτασε στις 7.50 το πρωί στην είσοδο του σχολείου. Τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης, υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη. Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν έκανε κάποια δήλωση και αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ οι συγκεντρωμένοι τον χειροκρότησαν θερμά.

    [05] Κλειστά δύο εκλογικά τμήματα λόγω χιονιού στην ορεινή Ναυπακτία

    Σε δύο κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας, το Γρηγόρι και την Ελατόβρυση, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα εκλογικά τμήματα, αφού είναι αδύνατη η πρόσβαση των δικαστικών αντιπροσώπων, λόγω του χιονιού που υπάρχει στο οδικό δίκτυο. Πάντως, στην περιοχή επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο και να φθάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα τμήματά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετό χιόνι υπήρχε στη δημοτική οδό από Ελατού προς Γρηγόρι, καθώς και στις κοινότητες Κρυονερίων και Κυδωνέας.

    Εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Ναυπακτίας δούλευαν από τις πρώτες πρωινές στις ορεινές περιοχές για να ανοίξουν ή να κρατήσουν τους δρόμους ανοικτούς.

    [06] Στις 9:30 το βράδυ οι πρώτες εκτιμήσεις

    Στις 9:30 το βράδυ, δυόμιση ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες, αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση, για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, τα οποία κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις. Όπως έχει ενημερώσει η Singular Logic, που διαχειρίζεται τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, η εκτίμηση αυτή θα είναι και φέτος δυνατή εκείνη την ώρα μέσω του συστήματος SRT, το οποίο αποτελούν ειδικά κινητά τηλέφωνα σε 4.800 εκλογικά τμήματα (το 25% του συνόλου) μέσω των οποίων οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημερώνουν την εταιρεία με ταχύτητα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Όμως, η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται πολλές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής.

    Για παράδειγμα, και σύμφωνα με πίνακα που έχει διανείμει η Singular Logic, εάν το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων εκτός Βουλής ανέλθει στο 20%, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών με 32,32% των ψήφων. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθεί στο 5%- 7% των ψήφων (ιστορικό σύνηθες των εκλογικών αναμετρήσεων) τότε θα χρειασθεί 38,38%- 37,57% για αυτοδυναμία 151 εδρών του πρώτου κόμματος.

    Για τους παραπάνω λόγους, για πρώτη φορά φέτος, στον κεντρικό πίνακα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνεται πινακάκι με τις έδρες που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που εκείνο λαμβάνει και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής.

    Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες (Θεσπρωτία και Καστοριά). Αντιστοίχως τελευταία θα αποτυπωθεί η εικόνα στις πολυπληθέστερες εκλογικές Περιφέρειες (Β' Αθηνών με 1.428.769 ψηφοφόρους, Α' Θεσσαλονίκης με 512.768 ψηφοφόρους, Α' Αθηνών με 476.183 ψηφοφόρους, Β' Θεσσαλονίκης με 283.717 ψηφοφόρους, Αχαΐας με 276.080 ψηφοφόρους και Β' Πειραιώς με 270.517 ψηφοφόρους).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 January 2015 - 9:30:22 UTC