Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κείμενο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν Βέλγοι διανοούμενοι και πολιτικοί της Αριστεράς
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών αυτές οι εκλογές
  • [03] Φ. Σαχινίδης: Αν είχε γίνει το δημοψήφισμα, θα είχαμε βγει από την ύφεση
  • [04] Ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης ο Αλγερινός που φέρεται εμπλεκόμενος σε πυρήνα τζιχαντιστών
  • [05] Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει των εκλογών
  • [06] Εικοσιοκτάχρονος, προφυλακισμένος, έστειλε τον φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό στο Χρηματιστήριο
  • [07] Ο Β. Σόιμπλε αποδέχεται την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και επιμένει στις μεταρρυθμίσεις
  • [08] Για μετά τις εκλογές αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
  • [09] Β. Σόιμπλε: Η απόφαση της Ελβετίας δεν θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ευρώ

  • [01] Κείμενο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν Βέλγοι διανοούμενοι και πολιτικοί της Αριστεράς

    Υπό τον τίτλο «Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου» στο σημερινό φύλο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir» δημοσιεύεται ένα συλλογικό κείμενο που υπογράφεται από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και συνδικαλιστές, προσκείμενους σε γενικές γραμμές, στον χώρο της βελγικής Αριστεράς. «Η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι», όπως αναφέρεται στο κείμενο, «η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μία ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Στην εισαγωγή του κειμένου αναφέρονται τα εξής: «Στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, τα προγράμματα λιτότητας διαδέχονται το ένα το άλλο και η άκρη του τούνελ δεν έχει ακόμη φανεί. Εδώ και πέντε χρόνια, η τρόικα επιβάλλει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα επείγουσες πιστώσεις, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, αυτών των δανείων χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κερδοσκόπων. Ταυτόχρονα, τα εφαρμοσμένα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις μέτρα λιτότητας επέφεραν μία πραγματική κοινωνική οπισθοχώρηση. Ένα στα τρία άτομα ζει στη φτώχεια. Εννέα άνεργοι στους δέκα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε το 60% και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά ένα τρίτο περίπου. 100.000 επιχειρήσεις πτώχευσαν. Η χώρα βυθίζεται σε μία κρίση χωρίς τέλος. Το δημόσιο χρέος που έφτανε το 120% του ΑΕΠ το 2009, αγγίζει πλέον το 179% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φάρμακο της λιτότητας όχι μόνο είναι χειρότερο από το κακό, αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες και καμιά πενηνταριά πρακτικά μέτρα. Αντίθετα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ριζική μείωση και βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πράγμα απαραίτητο για να αφιερώσει δαπάνες για την ανάκαμψη της χώρας».

    [02] Αντ. Σαμαράς: Οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών αυτές οι εκλογές

    Από το Κορωπί ξεκίνησε την περιοδεία του, σήμερα, σε περιοχές της περιφέρειας Αττικής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο δημαρχείο Κορωπίου άκουσε από τον δήμαρχο και από τους δημοτικούς συμβούλους τα προβλήματα της περιοχής και κράτησε σημειώσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς έκανε μία βόλτα στην πλατεία και στα μαγαζιά της πόλης, χαιρέτησε αρκετούς πολίτες και σε ένα καφέ συνομίλησε με νέους για τα προβλήματά τους. Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Μαρκόπουλο, όπου άκουσε από τον δήμαρχο της πόλης και άλλους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής τα θέματα που τους απασχολούν. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την επέκταση του προαστιακού, για το θέμα των σκουπιδιών, για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και του παραλιακού μετώπου. Ο κ. Σαμαράς, στη σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. «Κρίνουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει το καράβι της πατρίδας. Δεν είναι θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε ποιον κόσμο θα επιλέξετε να ζήσουν τα παιδιά μας», είπε. Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την παραχώρηση σε ιδιώτες 14 αεροδρομίων και την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «εδώ έχουμε διαφορετικότητα νοοτροπιών και έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους». Ο κ. Σαμαράς έκανε μία βόλτα και στην πόλη τού Μαρκόπουλου και συνομίλησε με αρκετούς πολίτες, ενώ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του σε τυροκομείο της περιοχής που έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και είναι μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση. «Ζήσαμε από κοντά την εικόνα της ελληνικής εξωστρέφειας, της επιχειρηματικής προόδου. Ξεκινάς από κάτι μικρό, έχεις όνειρο και το κάνεις μεγάλο, όπως εδώ ο πρότυπος σταθμός τυροκομείου. Με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, τα οποία "φωτογραφίζουν" και δείχνουν τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας όταν έχει και μεράκι, και πίστη, και εξωστρέφεια, και πιστεύει στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη με μειωμένους φόρους. Το λέω απέναντι σε εκείνους που με ιδεοληψία θέλουν οι φόροι συνέχεια να ανεβαίνουν. Τέτοιες επιχειρήσεις αποδεικνύουν την τεράστια προοπτική του Έλληνα επιχειρηματία, αρκεί να το πιστέψει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [03] Φ. Σαχινίδης: Αν είχε γίνει το δημοψήφισμα, θα είχαμε βγει από την ύφεση

    Δύο φορές τα τελευταία χρόνια η χώρα κινδύνεψε, καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία, ο ελληνικός λαός υποβλήθηκε σε θυσίες, αλλά σήμερα η χώρα βρίσκεται και πάλι σε σταυροδρόμι και αυτό είναι το κοινό κατόρθωμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος στον νομό Λάρισας με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η κυβέρνηση, λέει, απέτυχε παταγωδώς και εξέθεσε γι άλλη μια φορά τη χώρα στον κίνδυνο του Grexit.

    Οι δύο προηγούμενες φορές που η χώρα κινδύνεψε, όπως αναφέρει, ήταν όταν είχε το «αστρονομικό έλλειμμα» που άφησε πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ και το 2012 με την εμμονή του κ. Σαμαρά στις διπλές εκλογές.

    Ο κ. Σαχινίδης που χειρίστηκε την οικονομία σε κρίσιμη περίοδο, υποστηρίζει πως είναι εφικτή μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά για να πετύχει «χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη διαπραγμάτευση, στη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου το οποίο προτείνει το ΚΙΝΗΜΑ».

    Αναφέρεται στη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ μετέχοντας στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με τη ΝΔ ήταν ετεροβαρής και ότι ανέχθηκε χωρίς επαρκή αντίσταση, αυταρχικές και λαϊκίστικες πρακτικές, ακροδεξιά φαινόμενα και πελατειακές πρακτικές.

    Ο κ. Σαχινίδης μετείχε στην περίφημη σύνοδο των Καννών και φωτογραφίζει την «ομάδα Βενιζέλου» και εμμέσως τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την ανατροπή της ίδια της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει, ο κ. Βενιζέλος είχε στηρίξει την πρόταση για δημοψήφισμα, αλλά στη συνέχεια άλλαξε άποψη. Αναφέρει, επίσης, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έφυγε από τις Κάννες με δεδομένο ότι θα γινόταν το δημοψήφισμα, το οποίο δεν έγινε, αφού ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέσυρε τη στήριξη στην κυβέρνηση.

    Λέει, επίσης, ότι αν είχε γίνει το δημοψήφισμα, η «πικρή αλήθεια» είναι ότι «θα είχαμε βγει νωρίτερα από την ύφεση, το κοινωνικό κόστος θα ήταν μικρότερο».

    [04] Ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης ο Αλγερινός που φέρεται εμπλεκόμενος σε πυρήνα τζιχαντιστών

    Στον εισαγγελέα Εκδόσεων οδηγήθηκε ο νεαρός Αλγερινός σε βάρος του οποίου εκδόθηκε, χθες μετά το μεσημέρι, από τις βελγικές Αρχές ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

    Στον 33χρονο Αλγερινό, που συνελήφθη το Σάββατο στο Παγκράτι,οι εισαγγελείς του Βελγίου αποδίδουν εμπλοκή σε πυρήνα τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε την περασμένη Πέμπτη μετά από πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας ότι ετοίμαζαν χτύπημα στην πόλη Βερβιέ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Αλγερινός δεν προέβαλε αντιρρήσεις για τη διαδικασία και συναίνεσε στην έκδοσή του ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης.

    [05] Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει των εκλογών

    Επιστρέφονται από αύριο, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Σημειώνεται, ότι η επιστροφή αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα (20.01.2015).

    Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα (20.01.2015).

    [06] Εικοσιοκτάχρονος, προφυλακισμένος, έστειλε τον φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό στο Χρηματιστήριο

    Εικοσιοκτάχρονος αντιεξουσιαστής είναι σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της αποστολής παγιδευμένου φακέλου με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 2 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου.

    Ο 28χρονος είναι ήδη προφυλακισμένος σε Κατάστημα Κράτησης, καθώς στις 30 Οκτωβρίου του 2014 συνελήφθη στο Αγρίνιο, γιατί σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκεται σε επίθεση ατόμων στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, στο Μεσολόγγι.

    Ο φάκελος με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό είχε εντοπιστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 2 Οκτωβρίου κατά τον συνήθη έλεγχο της αλληλογραφίας. Όπως διαπιστώθηκε, είχε ταχυδρομηθεί από την Κω την προηγούμενη ημέρα.

    [07] Ο Β. Σόιμπλε αποδέχεται την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και επιμένει στις μεταρρυθμίσεις

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχεται την επικείμενη νομισματική επίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο όνομα της ανεξαρτησίας του ευρωπαϊκού θεσμού, αλλά κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μην υπαναχωρήσουν ως προς τις μεταρρυθμίσεις. «Το αποδεχόμαστε, εάν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας (της νομισματικής πολιτικής), οφείλουμε να το αποδεχθούμε, αν και έχουμε διαφορετική άποψη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε Γερμανούς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, αναφερόμενος στην αναμενόμενη υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ωστόσο εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «το είπε και ο ίδιος, τα μέσα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι «η προϋπόθεση, sine qua non, για την ανάπτυξη. Η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία επίσης» πρόσθεσε.

    Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι εάν η ευρωζώνη και η νομισματική της πολιτική αντιμετωπίζουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα, «δεν τίθεται θέμα αποπληθωρισμού», «ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη».

    Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το τέλος του 2009.

    [08] Για μετά τις εκλογές αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

    Για μετά τις εκλογές αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του ΔΣ να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μέτοχοι της τράπεζας είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η κατ' αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης. Η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε όμως για μετά τις εκλογές ύστερα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του Συμβουλίου. Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την τράπεζα να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    [09] Β. Σόιμπλε: Η απόφαση της Ελβετίας δεν θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ευρώ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να τερματίσει την έως τώρα πολιτική σύνδεσης του ελβετικού φράγκου στην ισοτιμία των 1,20 ευρώ ήταν μια «ειδική περίπτωση» η οποία δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    «Η Ελβετία είναι μια ειδική περίπτωση» είπε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία. «Δεν πρόκειται για κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ειδικά στο ευρώ. Καταδεικνύει ότι δεν μπορείς να κινείσαι αντίθετα με τις αγορές μακροπρόθεσμα».

    Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να τερματίσει την τριετή πολιτική διασύνδεσης του φράγκου στο ευρώ, εκτόξευσε το ελβετικό νόμισμα, ενόψει και ενδεχόμενης υιοθέτησης μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, αυτήν την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 January 2015 - 13:30:23 UTC