Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει συναίνεση και τώρα θα δυσκολευτεί να τη βρει
  • [02] Γ. Μηλιός: «Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν»
  • [03] Έρευνες και στην Ελλάδα για τον «εγκέφαλο» που σχεδίαζε επιθέσεις στο Βέλγιο
  • [04] Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του Χρ. Ξηρού
  • [05] Επίθεση με μολότοφ σε Αστυνομικό Τμήμα στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Στρατιώτες στους δρόμους του Βελγίου για την προστασία πιθανών τρομοκρατικών στόχων
  • [07] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία για τη μείωση σιδηροδρομικών δρομολογίων
  • [08] Αιματηρές μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ
  • [09] «Λευκή ισοπαλία» για Κέρκυρα και Ξάνθη

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει συναίνεση και τώρα θα δυσκολευτεί να τη βρει

    «Υπάρχει μια ηθική του δημοσίου διαλόγου. Για θέματα σοβαρά, πολιτικά και ιστορίας, οφείλουμε να είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στα Ιωάννινα, απαντώντας στον ισχυρισμό του Γιώργου Παπανδρέου σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι ουδέποτε του πρότεινε να αναλάβει πρωθυπουργός.

    Ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την «αυτοδυναμία, την ολόκληρη ευκαιρία», που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Άρτα είπε μεταξύ άλλων ότι είναι θεμιτό το κάθε κόμμα να διεκδικεί το υψηλότερο ποσοστό, «όμως ο κ. Τσίπρας, την αυτοδυναμία την χρησιμοποιεί άλλοτε ως απειλή, άλλοτε ως άλλοθι και άλλοτε ως διαβεβαίωση». Παράλληλα τόνισε, πως «η χώρα θέλει μεγάλες συναινέσεις και συστρατεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αρνήθηκε να δώσει την συναίνεση και τώρα θα δυσκολευτεί να την βρει», επισήμανε.

    [02] Γ. Μηλιός: «Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν»

    «Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν. Εμείς την πολιτική μας θα την εφαρμόσουμε» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γιάννης Μηλιός, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν φοβάμαι ούτε ένα bank run ούτε άλλο καταστροφολογικό σενάριο γιατί καμιά πλευρά δεν θέλει να καταστρέψει την άλλη. Ένα χρεοστάσιο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, βλάπτει και την ΕΚΤ και την ευρωζώνη και φυσικά τη χώρα μας. Εμείς δεν το επιθυμούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί τρόπος να σταματήσει η λιτότητα και να έρθουμε σε συμφωνία» τονίζει ο κ. Μηλιός.

    Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «μετά την εκλογική μας νίκη θα αντικαταστήσουμε τη λιτότητα, το μνημόνιο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας το ζήτημα του χρέους. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι καταστροφικό, θα υπάρξει συμφωνία γιατί συμφωνία σημαίνει ότι και τα δύο μέρη συμφωνούν, δηλ. δεν θα συμφωνήσει η Ελλάδα σε κάτι προδεδομένο, θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, το χρέος μας αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο επειδή είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε ως παγίδα λιτότητας και ως παγίδα ύφεσης Από αυτή την παγίδα δεν μπορούμε μα βγούμε, παρά μόνο με αλλαγή πολιτικής. Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξουν δύσκολες στιγμές στην Ευρώπη, ούτε το ένα μέρος ούτε το άλλο. Με αυτή την έννοια, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία και ξανά ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει πόλεμος, δεν σημαίνει ότι το ένα μέρος θέλει να καταστρέψει το άλλο» σημειώνει ο κ. Μηλιός. Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μάλιστα ότι «η διαπραγμάτευση για το χρέος λίγο - πολύ έστω και άτυπα έχει αρχίσει με την έννοια όχι μόνο των επαφών, αλλά και της κατάθεσης διαφορετικών απόψεων. Επομένως, θα αρχίσει αμέσως. Όλοι αναγνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις που το χρέος λειτουργεί ως παγίδα ύφεσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η αναδιάρθρωσή του.

    Ερωτηθείς για το αίτημα που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ΕΚΤ για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ELA, για παροχή έκτακτης ρευστότητας και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ο κ.Μηλιός τόνισε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι σταθερές, έχουν περάσει τα τεστ αντοχής προσφάτως, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας για να το διευθετήσουμε, από εκεί και πέρα αυτός ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης, το ELA, δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε επικίνδυνο ούτε καταστροφικό. Θυμίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τέσσερις τράπεζες ήταν σε αυτόν το μηχανισμό. Είναι κάτι συγκυριακό. Οι καταθέτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες».

    [03] Έρευνες και στην Ελλάδα για τον «εγκέφαλο» που σχεδίαζε επιθέσεις στο Βέλγιο

    Ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος βέλγος τζιχαντιστής που έφυγε για τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, υποστηρίζουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

    "Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα" Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, υποστηρίζει η εφημερίδα "Λα Ντερνιέρ Ερ".

    Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ' αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

    Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).

    Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η "Ντερνιέρ Ερ" προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως "εγκεφάλου" του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας. Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να "σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα", σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Βερβιέ. Εξάλλου 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, σε βάρος πέντε εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση". Τρία εξ αυτών προφυλακίσθηκαν. Δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

    Διαβάστε επίσης

    Στρατιώτες στου δρόμους του Βελγίου για την προστασία πιθανών τρομοκρατικών στόχων

    [04] Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του Χρ. Ξηρού

    Στην φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού μετά τις απολογίες τους στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή για βαριές κατηγορίες που αφορούν ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και σωρεία αδικημάτων σχετικά με την κατοχή και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών. Οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του βαρυποινίτη Χριστόδουλου Ξηρού αρνήθηκαν ενώπιον του Ανακριτή οποιαδήποτε σχέση τους με ενέργειες που αφορούν τρομοκρατική οργάνωση.

    Οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για βαριές κατηγορίες φέρονται να αρνούνται το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους υποστηρίζοντας ο μεν απότακτος αστυνομικός ότι δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή σε όσα του αποδίδονται ο δε αλλοδαπός αποδεχόμενος μόνο την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

    [05] Επίθεση με μολότοφ σε Αστυνομικό Τμήμα στη Θεσσαλονίκη

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε πριν από λίγο στο Αστυνομικό Τμήμα στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

    Ομάδα ατόμων έριξε βόμβες μολότοφ προς το κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος και συνέχεια απομακρύνθηκε προς την οδό Παπαναστασίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ένα όχημα.

    Η περιοχή έχει αποκλειστεί και οι δράστες αναζητούνται.

    [06] Στρατιώτες στους δρόμους του Βελγίου για την προστασία πιθανών τρομοκρατικών στόχων

    Το Βέλγιο αναπτύσσει εκατοντάδες στρατιώτες για τη φύλαξη πιθανών τρομοκρατικών στόχων, μεταξύ των οποίων εβραϊκοί τόποι και διπλωματικές αποστολές, έπειτα από τις φονικές επιδρομές εναντίον ενός ισλαμιστικού πυρήνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας.

    Έως 300 στρατιωτικοί θα τοποθετηθούν σε κτίρια όπως η πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις Βρυξέλλες καθώς και σε κτίρια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    «Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση, αλλά ήταν απαραίτητο, την ώρα που η αστυνομία είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη, ο στρατός να αναλάβει έναν υποστηρικτικό ρόλο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Βάντεπουτ.

    Οι στρατιώτες θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, όταν οι αρχές θα αναθεωρήσουν το εθνικό επίπεδο απειλής, που ορίστηκε στη βαθμίδα 3 της τετράβαθμης κλίμακας αυτή την εβδομάδα.

    Η κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο απειλής έπειτα από μία επιδρομή στην πόλη Βερβιέ την Πέμπτη κατά την οποία η αστυνομία σκότωσε δύο ενόπλους. Οι αρχές δήλωσαν πως ο ισλαμιστικός πυρήνας προετοίμαζε μία επίθεση εναντίον της αστυνομίας.

    Ο πρώτος στρατιωτικός λόχος που αναπτύχθηκε στους δρόμους του Βελγίου ήταν οι Καταδρομείς των Αρδενών, μία μονάδα πεζικού από την περιοχή των Αρδενών. Ανάμεσα στα σημεία που προστατεύονται από στρατιώτες στις Βρυξέλλες είναι το Εβραϊκό Μουσείο, το οποίο τον περασμένο Μάιο υπέστη ισλαμιστική επίθεση, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο τότε αφύλακτο κτίριο και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

    [07] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία για τη μείωση σιδηροδρομικών δρομολογίων

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σήμερα σε πόλεις της Βουλγαρίας με αφορμή την αναστολή σιδηροδρομικών υπηρεσιών και τη μείωση δρομολογίων επιβατικών τρένων του οργανισμού Βουλγαρικών Κρατικών Σιδηροδρόμων (BDZ) που έθεσε σε εφαρμογή από την αρχή του έτους το υπουργείο Μεταφορών.

    Παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις δρομολογίων, πολλοί πολίτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Περίπου 400 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στον οργανισμό, εμπόδισαν την κυκλοφορία τριών τρένων στην πόλη Κάρλοβο και περίπου 1.000 πολίτες συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στην πόλη Γκόρνα Οριαχόβιτσα, που είναι σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με τα συνθήματα ?Όχι στη διάλυση των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων?, ?Θέλουμε να δουλέψουμε εδώ και όχι στο εξωτερικό?, ?Το σταμάτημα των τρένων είναι γενοκτονία?, "Ο οργανισμός BDZ είμαι εγώ".

    Δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα κάτοικοι της πόλης Κρίβοντολ και των γύρω χωριών στον σιδηροδρομικό σταθμό Μπέλι Ίζβορ στο δήμο Βράτσα.

    Χθες η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB) ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός Βουλγαρικών Κρατικών Σιδηροδρόμων θα σταματήσει τη μείωση δρομολογίων επιβατικών τρένων και ότι τα δρομολόγια που καταργήθηκαν θα ξαναρχίσουν, εφ΄ όσον το Συμβούλιο υπουργών υιοθετήσει διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιανουαρίου.

    [08] Αιματηρές μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

    Μάχες μαίνονται σήμερα στο κύριο αεροδρόμιο της ουκρανικής πόλης Ντονέτσκ καθώς οι αυτονομιστές επανέλαβαν τις προσπάθειες να πάρουν τον έλεγχο του συγκροτήματος από τις κυβερνητικές δυνάμεις και ο στρατός του Κιέβου ανακοίνωσε πως άλλοι τρεις ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίσθηκαν. Καθώς οι απόπειρες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι στάσιμες, οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν αυξήσει τους βομβαρδισμούς για να κάμψουν την αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων που είναι οχυρωμένες στο αεροδρόμιο. Αν και οι διάδρομοι είναι πλέον γεμάτοι κρατήρες και το αεροδρόμιο έχει από καιρό πάψει να λειτουργεί, έχει συμβολική αξία για αμφότερες τις πλευρές και αποτελεί πλέον την κύρια εστία στη σύγκρουση, καθώς οι προοπτικές για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες εξασθενούν.

    [09] «Λευκή ισοπαλία» για Κέρκυρα και Ξάνθη

    Στο 0-0 έμειναν Κέρκυρα και Ξάνθη σε έναν κακό από θέμα ποιότητας αγώνα, για την 19η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 January 2015 - 17:30:22 UTC