Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Από τα πρώτα μέτρα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • [02] «Όχι» του εισαγγελέα στην αποφυλάκιση των κρατούμενων βουλευτών της ΧΑ
  • [03] Π. Σκουρλέτης: Θλιβεροί ουραγοί της γραμμής Μέρκελ, η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς
  • [04] Για υποσχέσεις που οδηγούν σε νέο μνημόνιο κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα η ΝΔ
  • [05] Σε εξέλιξη η απομάκρυνση του φορτηγού που ανατράπηκε στην ΠΑΘΕ
  • [06] Ραγδαία η ανατίμηση του φράγκου - Στο 1,02 φράγκα η ισοτιμία του ευρώ
  • [07] Στελέχη τραπεζών συνιστούν ψυχραιμία για τα δάνεια σε φράγκο
  • [08] Μεγάλη πτώση στο ελβετικό χρηματιστήριο λόγω φράγκου
  • [09] Η Μέρκελ υπόσχεται να καταπολεμήσει τα «λόγια μίσους» και τους «ιδεολόγους της τρομοκρατίας»

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Από τα πρώτα μέτρα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

    Τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ.

    «Όπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «η ΝΔ ψήφισε τον ΕΝΦΙΑ ενσωματώνοντας σε αυτόν το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο υποτίθεται ότι είχε έκτακτο χαρακτήρα». Όπως ειδικότερα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το 2015 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ 3,3 δισ. Τα 0,7 δισ. αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και τα 2,6 δισ. αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο άδικος αυτός φόρος διατηρείται στο ίδιο ύψος. «Επομένως, ο κ. Σαμαράς λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε "φοροελαφρύνσεις"», σημειώνει το Γραφείο Τύπου και επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του θα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα ορισμένο ύψος αξιας και η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Ένας φόρος ο οποίος δεν θα αφορά τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, και θα είναι έντονα προοδευτικός. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα. Ο φόρος αυτός θα αφορά τις πραγματικά μεγάλες ιδιοκτησίες. Μήπως γι' αυτές είναι που κόπτεται η κ. Σπυράκη;», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Το θράσος και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει».

    [02] «Όχι» του εισαγγελέα στην αποφυλάκιση των κρατούμενων βουλευτών της ΧΑ

    Την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι κρατούμενοι βουλευτές και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ενόψει εκλογών, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών, Π. Δράκος. Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν κάνει δεκτούς τους λόγους που επικαλούνται στην προσφυγή τους οι αιτούντες βουλευτές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι και μόνο η προκήρυξη εκλογών είναι ένας επιπλέον λόγος για να σταματήσει η «παράνομη κράτησή τους». Οι κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση βουλευτές ζητούν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής τους με περιοριστικούς όρους, προκειμένου ως υποψήφιοι «της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας» να λάβουν μέρος στη διαδικασία «επί ίσοις όροις» με τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται, ότι την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης προς το Συμβούλιο Εφετών, που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες, υπογράφουν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιώργος Γερμενής και ο Ιωάννης Λαγός. Η τελική απόφαση για το αίτημα των κατηγορουμένων βουλευτών θα ληφθεί από το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.

    [03] Π. Σκουρλέτης: Θλιβεροί ουραγοί της γραμμής Μέρκελ, η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς

    «Ο κ. Σταμάτης κάνει άλλη μια επίδειξη της ημιμάθειάς του» απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στις αναφορές του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών και προσθέτει: «Αφού πρώτα μας έπεισε ότι δεν έχει ιδέα τι είναι τα έντοκα γραμμάτια και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, τώρα πέρασε στα πιο δύσκολα, τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Εκτός από την άγνοιά του στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν αποφάσεις "ρουτίνας" αλλά πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα».

    «Η ουσία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως κλείνει μια πηγή ανησυχίας για τη ρευστότητα των τραπεζών, αφού δεν θα χρειαστούν 20 δισ. τον Μάρτιο. Πολιτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δηλαδή το ένα τρίτο της τρόικας) στέλνει προφανές μήνυμα για πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι ο κ. Σταμάτης αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει «πώς τοποθετείται απέναντι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δίνει πράσινο φως στην ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων».

    Τον καλεί ακόμη να αποσαφηνίσει αν στηρίζει ή όχι την πρόθεση του κ. Ντράγκι να προσφύγει σε «μη συμβατικά μέτρα» για την αγορά κρατικών τίτλων χρέους και πώς αξιολογεί τις ιρλανδικές διαρροές για την ανάγκη ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

    «Γιατί δεν σχολιάζει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου για την ανάγκη χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας;» αναρωτιέται, επίσης, ο κ. Σκουρλέτης και ζητεί να απαντηθεί αν «τελικώς η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνονται ότι στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση της διαπραγμάτευσης ή παραμένουν θλιβεροί ουραγοί της γραμμής Μέρκελ».

    Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι είναι άσχετοι και αδίστακτοι» με αφορμή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να δοθεί εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες.

    [04] Για υποσχέσεις που οδηγούν σε νέο μνημόνιο κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα η ΝΔ

    Για «υποσχέσεις που οδηγούν σε νέο μνημόνιο, καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη που άντεξε την κρίση» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία. «Με την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τον φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. «Γι' αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζειπαράδεισο τον ΕΝΦΙΑ απέναντι στο ΦΜΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ.'Αλλωστε ο στενός του συνεργάτης και στέλεχος του οικονομικού του επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κρύβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φόρους στο σύνολο των εισοδημάτων και της περιουσίας με ανώτατο συντελεστή 50%!» πρόσθεσε.

    [05] Σε εξέλιξη η απομάκρυνση του φορτηγού που ανατράπηκε στην ΠΑΘΕ

    Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία μεταφόρτωσης του φορτηγού με επικαθήμενο, το οποίο βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Κορινού Πιερίας. Ειδικά μηχανήματα, που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο, έχουν αναλάβει τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 2 το μεσημέρι.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο στη μία λωρίδα κυκλοφορίας- στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, καθώς παραμένουν κλειστές οι δύο από τις συνολικά τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο ρεύμα.

    [06] Ραγδαία η ανατίμηση του φράγκου - Στο 1,02 φράγκα η ισοτιμία του ευρώ

    Το ελβετικό φράγκο εκτοξεύθηκε έναντι του ευρώ έως και 41%, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που είχε θεσπίσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 για να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από την ύφεση.

    Στη συνέχεια, η ανατίμηση του φράγκου περιορίσθηκε και η ισοτιμία από 0,85 φράγκα ανά ευρώ διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 1,02 φράγκα ανά ευρώ. Πάλι, βέβαια, η ανατίμηση του φράγκου - και αντίστοιχα η υποτίμηση του ευρώ - είναι τεράστια. Έναντι του δολαρίου, το φράγκο ανατιμάτο κατά 14% και διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 0,87 φράγκα ανά δολάριο.

    Το πολωνικό νόμισμα, το ζλότι, και οι μετοχές των πολωνικών τραπεζών έκαναν βουτιά, μετά την ανακοίνωση της άρσης του πλαφόν από την Ελβετία, καθώς αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει Πολωνοί με νόμισμα αναφοράς το φράγκο.

    Η ισοτιμία του ζλότι υποχώρησε 14% έναντι του φράγκου.

    Η άρση την κατώτερης ισοτιμίας με το ευρώ προκάλεσε σοκ και στους Ελβετούς εξαγωγείς. «Η σημερινή απόφαση της SNB είναι ένα τσουνάμι. Για την εξαγωγική βιομηχανία και τον τουρισμό και τελικά για όλη τη χώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Swatch Νικ Χάγιεκ, προσθέτοντας: «Μου λείπουν τα λόγια».

    Ο κυριότερος ελβετικός χρηματιστηριακός δείκτης "Swiss Market Index" καταγράφει αυτήν την ώρα πτώση 9,5% στις 8.321,23 μονάδες ενώ νωρίτερα σημείωσε απώλειες έως και 13%.

    [07] Στελέχη τραπεζών συνιστούν ψυχραιμία για τα δάνεια σε φράγκο

    Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

    Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

    Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

    Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

    Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.

    Διαβάστε επίσης: Ραγδαία η ανατίμηση του φράγκου - Στο 1,02 φράγκα η ισοτιμία του ευρώ, Μεγάλη πτώση στο ελβετικό χρηματιστήριο λόγω φράγκου

    [08] Μεγάλη πτώση στο ελβετικό χρηματιστήριο λόγω φράγκου

    Απώλειες 12,04% καταγράφει ο δείκτης SMI του χρηματιστηρίου της Γενεύης, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία 20 μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την αιφνιδιατική εγκατάλειψη της πολιτικής της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

    Συγκεκριμένα, ο SMI διαμορφώνεται στις 8.093,81 μονάδες, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου. Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, το ελβετικό φράγκο σημείωσε άνοδο 30% φθάνοντας έως και το επίπεδο των 0,8052 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ.

    [09] Η Μέρκελ υπόσχεται να καταπολεμήσει τα «λόγια μίσους» και τους «ιδεολόγους της τρομοκρατίας»

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε σήμερα να καταπολεμήσει τους ιδεολόγους της τρομοκρατίας «με όλα τα μέσα του κράτους δικαίο», αποτίοντας φόρο τιμής ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ στα θύματα των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία στο όνομα του τζιχαντισμού.

    «Αυτοί που εκφέρουν λόγια μίσους, που διαπράττουν βίαιες πράξεις στο όνομα του ισλάμ, οι συνεργοί τους και οι ιδεολόγοι της διεθνούς τρομοκρατίας, θα καταπολεμηθούν με αυστηρότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση ενός κράτους δικαίου», υποσχέθηκε η Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    Η καγκελάριος διαβεβαίωσε τους εβραίους της Γερμανίας, όπως και τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, ότι προστατεύονται από τις Αρχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 January 2015 - 13:30:30 UTC