Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε άγνωστοι έδεσαν και λήστεψαν πατέρα και τους δύο γιους του, στον Άλιμο
  • [02] Τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα - Κλειστά σχολεία στον Έβρο
  • [03] Γκ. Χαρδούβελης: Θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε
  • [04] «Ο ΟΠΕΚ δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τις τιμές του πετρελαίου»
  • [05] Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
  • [06] Με καρικατούρα του δακρυσμένου Μωάμεθ, το αυριανό πρωτοσέλιδο της Charlie Hebdo
  • [07] Ολοκληρώνεται η δημιουργία εικονικού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο
  • [08] Ο ύπνος είναι το «κλειδί» για την καλύτερη μάθηση και μνήμη των μωρών

  • [01] Πέντε άγνωστοι έδεσαν και λήστεψαν πατέρα και τους δύο γιους του, στον Άλιμο

    Πατέρας και οι δύο γιοι του έζησαν εφιαλτικές στιγμές, σήμερα τα ξημερώματα, στα χέρια πέντε ληστών που εισέβαλαν στο σπίτι τους, στον Άλιμο. Οι δράστες μπήκαν στην μονοκατοικία της οικογένειας, γύρω στις 3.20 τα ξημερώματα, παραβιάζοντας μία μπαλκονόπορτα και με την απειλή όπλου ακινητοποίσαν τον ιδιοκτήτη και τους δύο ενήλικους γιους του, τους οποίους έδεσαν πισθάγκωνα.

    Στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν ελαφρά τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι, για να τον αναγκάσουν να τους πει που είχε χρήματα, άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν. Απο την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [02] Τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα - Κλειστά σχολεία στον Έβρο

    Τσουχτερό κρύο, παρά τον ήλιο, επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές «έπεσε» τις πρωινές ώρες κάτω από το μηδέν. Εξαιτίας τις χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών και του παγετού που σχηματίστηκε σε σημεία του οδικού δικτύου, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου στον Έβρο, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 9, χτύπησε το κουδούνι στα σχολεία της Φλώρινας.

    Συνθήκες παγετού επικρατούν από νωρίς στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας έπεσε κάτω από το μηδέν. Στη Φλώρινα «έδειξε» -5 βαθμούς, όσους και στην Πτολεμαΐδα, στα Γρεβενά -6, ενώ στην Καστοριά -1. Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, με τον ήλιο πάντως να κάνει από νωρίς την εμφάνισή του. Στη Θεσσαλονίκη, το θερμόμετρο "έπεσε" στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 8 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης. Αλυσίδες απαιτούνται επίσης για την κίνηση σε ορεινά σημεία της Χαλκιδικής και ειδικότερα στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα), όπως επίσης στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

    Διαβαστε επίσης: Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης

    Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

    [03] Γκ. Χαρδούβελης: Θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε

    «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε». Ο υπουργός τόνισε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων -περισσότεροι από 3 στους 4- λένε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτό έχει πλεονεκτήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός δήλωσε ότι αντί η Ελλάδα να ζητά ένα «κούρεμά» του, που δεν είναι αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους που της έδωσαν τα δάνεια, πρέπει να ζητά την περαιτέρω επιμήκυνσή του και θα πρέπει να μετατρέψει μέρος του χρέους που είναι σήμερα σε κυμαινόμενο επιτόκιο σε χρέος με σταθερό επιτόκιο, εκμεταλλευόμενη τη διαθέσιμη ρευστότητα διεθνώς. «Θα πρέπει να ζητήσουμε την επιμήκυνση των δανείων αυτών, που σημαίνει ότι η διάρκειά τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα δώσει πολύ περισσότερα περιθώρια για την ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο υπουργός. Σε ερώτηση, αν πρόκειται να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή, στην περίπτωση που θα ήταν υπουργός Οικονομικών και μετά τις εκλογές, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης.

    «Η Ευρώπη», είπε ο υπουργός, «έχει δημιουργήσει μηχανισμούς άμυνας για την περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί το καταλαβαίνουν αυτό. «Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να απειλήσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη με την έξοδο», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει στροφή μετά τις εκλογές σε σχέση με τις σημερινές θέσεις του για το χρέος, ο υπουργός δήλωσε ότι «ο ορθολογισμός θα υπερισχύσει». Πρόσθεσε, όμως, ότι το ερώτημα είναι «πόσο γρήγορα», καθώς η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει, είπε, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    [04] «Ο ΟΠΕΚ δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τις τιμές του πετρελαίου»

    Ο ΟΠΕΚ δεν είναι πλέον σε θέση «να προστατεύσει» την τιμή του πετρελαίου, που κατρακυλά από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενεργείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ Μαζρούι. Απευθυνόμενος σε φόρουμ της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Αμπού Ντάμπι, ο υπουργός Ενεργείας δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος της παραγωγής σχιστολοθικού πετρελαίου, που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές του αργού.

    «Δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το επίπεδο των τιμών. Αντιμετωπίζουμε υπερπαραγωγή πετρελαίου που αφορά κυρίως το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αυτό πρέπει να διορθωθεί», είπε. Η ομιλία του Σουχάιλ Μαχρούι απευθύνθηκε στο Gulf Intelligence UAE Energy Forum.

    [05] Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «αναζήτηση της αλήθειας» στη Σρι Λάνκα, μια χώρα που έχει πληγεί από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, στην οποία έφθασε για διήμερη επίσκεψη. «Η διαδικασία της ίασης εμπεριέχει την αναζήτηση της αλήθειας», δήλωσε από το αεροδρόμιο του Κολόμπο σε μια χώρα που ακόμη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές μιας σύγκρουσης στην οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι ο στρατός και οι αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ οι οποίοι ηττήθηκαν το 2009.

    «Όλα τα μέλη της κοινωνίας πρέπει να εργαστούν μαζί, όλοι πρέπει να έχουν μια φωνή. Όλοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τους φόβους τους», πρόσθεσε. Ο Ποντίφικας υπογράμμισε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας περνά από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Σρι Λάνκα, με την ηγεσία της να αρνείται να συνεργαστεί στην έρευνα του ΟΗΕ που εξετάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος πολιτών στο τέλος της σύγκρουσης.

    [06] Με καρικατούρα του δακρυσμένου Μωάμεθ, το αυριανό πρωτοσέλιδο της Charlie Hebdo

    Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo που θα κυκλοφορήσει αύριο, Τετάρτη το πρώτο φύλλο της μετά την ασύλληπτη τραγωδία με τα 12 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης θα έχει στο πρωτοσέλιδό της και πάλι μια καρικατούρα του Μωάμεθ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσει με την καρικατούρα του Μωάμεθ, με ένα δάκρυ να τρέχει στο αριστερό του μάτι, κρατώντας μια πινακίδα που γράφει «Je suis Charlie» όπως αυτές που κράδαιναν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαδήλωσαν στη Γαλλία για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.

    Το σχέδιο που υπογράφεται από τον σκιτσογράφο Λουζ ολοκληρώνεται με τον συγκινητικό τίτλο... «Όλα είναι συχωρεμένα». Η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στη συμβολική «έκδοση των επιζώντων» την Τετάρτη θα τυπώσει έναν αριθμό τριών εκατομμυρίων φύλλων έναντι των 60.000 που ήταν η κανονική της έκδοση. Η σατιρική εφημερίδα παρά τα θύματα που μετρά και την προσπάθεια "δολοφονίας" της ελευθερίας της έκφρασης από τους τρομοκράτες έχει υποσχεθεί να μην ξεπουλήσει τα δικαιώματά τα οποία συμπεριλαμβάνουν «και το δικαίωμα στη βλασφημία».

    [07] Ολοκληρώνεται η δημιουργία εικονικού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο

    Στο τέλος του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημιουργία του εικονικού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο να μεταφέρει την προσωπικότητα και την κληρονομιά του Μακεδόνα στρατηλάτη, διαμέσου του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

    Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας πέντε ωρών, επτά θεματικές ενότητες, 304 αντικείμενα που θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για να ξεδιπλωθούν πτυχές του ελληνιστικού κόσμου και 3.500 κείμενα συνθέτουν το υλικό του ψηφιακού μουσείου, που θα διατρέχει τους αιώνες, από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο. Επίσης, το εικονικό μουσείο θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως χώρος συζήτησης επιστημόνων που ασχολούνται με την ελληνιστική εποχή. Τα παραπάνω ανέφερε η αρχαιολόγος και εμπνεύστρια του εγχειρήματος, Αγγελική Κοτταρίδη. Η κ. Κοτταρίδη βρέθηκε χθες το βράδυ στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» και συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα για αρχαίες απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα. Η συζήτηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις απρόβλεπτες στο καφέ του Ιανού». Εκτός από το εικονικό μουσείο, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αναφέρθηκε και στο όραμα του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, το κτίριο του οποίου θα ολοκληρωθεί φέτος.

    [08] Ο ύπνος είναι το «κλειδί» για την καλύτερη μάθηση και μνήμη των μωρών

    Ο ύπνος αποτελεί παράγοντα - κλειδί για την καλύτερη μάθηση και μνήμη ενός μωρού, σύμφωνα με μια νέα βρετανογερμανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ στη Βρετανία και του Μπόχουμ στη Γερμανία, με επικεφαλής τη Σαμπίν Σιχάγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 216 μωρά ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους.

    Η μελέτη έδειξε ότι τα μωρά δεν μπορούσαν να θυμηθούν νέα πράγματα, αν δεν είχαν προηγουμένως κοιμηθεί αρκετή ώρα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η καλύτερη ώρα για να μάθει κανείς κάτι το παιδί του, είναι λίγο πριν κοιμηθεί και, γι' αυτό, τόνισαν τη σημασία που έχει το διάβασμα από τους γονείς στα παιδιά, όταν αυτά πέφτουν για ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος είναι ακόμη σημαντικότερος για την μάθηση και την μνήμη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν και οι άνθρωποι, όταν είναι μωρά, κοιμούνται περισσότερες ώρες από κάθε άλλη περίοδο της κατοπινής ζωής τους, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σημασία που έχει ο ύπνος κατά το πρώτο έτος της ζωής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 2015 - 9:30:22 UTC