Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκαλείται εντός της εβδομάδας η επιτροπή "Πόθεν Έσχες" για την υπόθεση Π. Χαϊκάλη
  • [02] Προβλήματα, λόγω ομίχλης, στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων
  • [03] Στα 3,4 δισ. αυξήθηκε το πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
  • [04] Ζ. Μ. Μπαρόζο: Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ. Θωρακίσαμε τη νομισματική ένωση
  • [05] Η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας θα δικαστεί για φορολογική απάτη

  • [01] Συγκαλείται εντός της εβδομάδας η επιτροπή "Πόθεν Έσχες" για την υπόθεση Π. Χαϊκάλη

    Τις αμέσως επόμενες μέρες -και πιθανότατα εντός της εβδομάδας- θα συγκληθεί η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση του βουλευτή των ΑΝ.Ελ Παύλου Χαϊκάλη.

    Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο πρόεδρος της Επιτροπής "Πόθεν Έσχες" Γιώργος Καλαντζής αναμένει την ακριβή διατύπωση που είχε κάνει ο κ. Χαϊκάλης υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει 5.000 ευρώ στον Γιώργο Αποστολόπουλο για να τα παίξει στο χρηματιστήριο, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει παραβεί το άρθρο 13 του νόμου του 2003 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται στους βουλευτές οι χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές επεσήμαναν ότι αν δεν διαπιστωθεί αγορά μετοχών τότε θα εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου «πόθεν έσχες» για ανακριβή δήλωση, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ.

    [02] Προβλήματα, λόγω ομίχλης, στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

    Οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις των πτήσεων από και προς τα Ιωάννινα, λόγω της πυκνής ομίχλης το τελευταίο διάστημα, ανησυχούν τους ξενοδόχους οι οποίοι ζητούν να υπάρξει επίσπευση στα έργα του αεροδρομίου Ιωαννίνων και εγκατάσταση ειδικών οργάνων, προκειμένου τα αεροπλάνα να μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί στα Γιάννενα, δημιουργεί για μια ακόμα φορά πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στις αφίξεις όσο και στις αναχωρήσεις των επισκεπτών στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πτήσεις καθυστερούν, και σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνονται, εξαιτίας της έλλειψης ειδικών οργάνων, προκειμένου τα αεροπλάνα να μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

    Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ζητά από την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών και τους υπόλοιπους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, να συνυπογράψουν μαζί με τις Ενώσεις των Ξενοδόχων, έγγραφο που θα κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς βουλευτές, που να απαιτούν:

    - Nα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες στο αεροδρόμιο που χρονίζουν και

    - Να συμπεριληφθούν στα έργα του αεροδρομίου όλα τα απαραίτητα όργανα, ώστε τα αεροπλάνα να μπορούν να προσεγγίσουν τον αεροδιάδρομο κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί».

    [03] Στα 3,4 δισ. αυξήθηκε το πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

    Αύξηση στα 3,4 δισ. ευρώ εμφάνισε το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, έναντι πλεονάσματος 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,6% (έναντι 3,1% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,4%.

    Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 908 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 21,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών. Επίσης στο δεκάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 429 εκατ. ευρώ,

    Το συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,9 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

    [04] Ζ. Μ. Μπαρόζο: Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ. Θωρακίσαμε τη νομισματική ένωση

    «Η Ελλάδα δεν απειλεί το ευρώ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle, που αναφέρεται σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εφημερίδα die Welt ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στη συνέντευξή του προς την Die Welt, ο κ. Μπαρόζο ρίχνει φως στο παρασκήνιο των συμβουλίων κορυφής και στις ομόφωνες αποφάσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που όμως, όπως υποστηρίζει, δεν τηρούνταν από όλους. «Μόνο λίγοι συμμετέχοντες στα συμβούλια κορυφής είχαν γενική θεώρηση των πραγμάτων, μικρές και μεσαίες χώρες συμμετείχαν μόνο λόγω των δικών τους συγκεκριμένων θεμάτων, άλλες χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον. Μερικοί πολιτικοί από μεγάλες χώρες δεν διακατέχονταν από υπευθυνότητα για την Ευρώπη. Δεν αντιλαμβάνονταν τις αποφάσεις σαν να ήταν δικές τους» λέει αναφερόμενος κυρίως στην εποχή «Μερκοζί», συνεχίζοντας: «Και όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι δύο χώρες αποφασίζουν μόνες τους, ερμηνεύεται αυτό από τις άλλες ότι οι αποφάσεις τους επιβάλλονται».

    Ο Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα ομόφωνα και είναι δεσμευτικές, «αλλά επί χρόνια έζησα το φαινόμενο, αρχηγοί κυβερνήσεων να ενεργούν στη χώρα τους σαν να μην ήταν παρόντες στα συμβούλια κορυφής. Ήταν πολιτικά και πνευματικά ανέντιμο». Ως παράδειγμα ο Μπαρόζο έφερε τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης. «Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν πάντα ομόφωνα. Αλλά κυρίως στην πρώτη φάση της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση όταν επέστρεφε στη χώρα, ισχυριζόταν ότι τέθηκε υπό την πίεση της Μέρκελ. Όποιος παίρνει αποφάσεις θα πρέπει στη συνέχεια και να τις στηρίζει. Περίεργη ήταν και η στάση της Γαλλίας. Η κυβέρνηση στήριξε όλες τις αποφάσεις. Και πολύ συχνά, στο εσωτερικό, παρουσιάζονταν σαν να μην την αφορούσαν, σαν να αποφάσιζε μια ξένη δύναμη».

    Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι οι εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσουν αναβίωση της κρίσης. «Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες αναταράξεις. Αλλά δεν πρόκειται αυτές να έχουν την ίδια συστημική επίδραση. Το ευρώ ανήκει στα δύο σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο, είναι ένα σταθερό νόμισμα» τονίζει ο Μπαρόζο. «Θωρακίσαμε τη νομισματική ένωση, δείξαμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, διαθέτουμε κοινή εποπτεία των τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επί πλέον χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ήταν εστίες μεγάλων ανησυχιών, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες, βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση. Κι αυτό έκανε ολόκληρη την ευρωζώνη πιο ανθεκτική».

    [05] Η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας θα δικαστεί για φορολογική απάτη

    Η πριγκίπισσα Κριστίνα, η αδελφή του βασιλιά Φελίπε του 5ου της Ισπανίας, θα παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενη για φορολογική απάτη, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των Βαλεαρίδων Νήσων, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της βασιλικής οικογένειας η οποία επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την έρευνα για διαφθορά εναντίον του συζύγου της πριγκίπισσας.

    Οι κατηγορίες εις βάρος της εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας για τις επαγγελματικές δοσοληψίες του συζύγου της, του πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιους πόρους μαζί με τον συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες, όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ινστιτούτου Noos. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογενείας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ινφάντα Κριστίνα και ο σύζυγός της αρνούνται τις κατηγορίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 December 2014 - 11:30:30 UTC