Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Σημασία έχει να πάμε στις εκλογές λόγω εθνικού συμφέροντος
  • [02] Στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός
  • [03] Στο 25,5% υποχώρησε η ανεργία κατά το γ' τρίμηνο 2014
  • [04] Παράταση διαθεσιμότητας έως την 31η Μαΐου
  • [05] Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9 ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
  • [06] Ελβετία: Αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις
  • [07] Άγγελα Μέρκελ: Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια
  • [08] Βλ. Πούτιν: Η παρούσα νομισματική κρίση προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες
  • [09] Απεβίωσε η Ιταλίδα ηθοποιός Βίρνα Λίζι

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Σημασία έχει να πάμε στις εκλογές λόγω εθνικού συμφέροντος

    «Ελάχιστη σημασία έχει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημασία έχει να πάμε στις εκλογές λόγω εθνικού συμφέροντος» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις συζητήσεις περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Δεν ασχολούμαστε με κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, με μόνο σκοπό τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής... Δεν ασχολούμαστε με αυτές τις προτάσεις» σημείωσε.

    «Για πρώτη φορά από το 2010 θα συζητήσουμε αξιόπιστα με τους εταίρους μας ως κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δυσκολίες; Ναι, υπάρχουν».

    [02] Στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα της Συνόδου είναι το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Ο κ. Σαμαράς θα ταχθεί υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ. Στο θέμα της Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται σταθερά υπέρ κινήσεων που θα αποκλιμακώσουν την ένταση και θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της Ένωσης.

    Η Σύνοδος Κορυφής γίνεται στον απόηχο της πρώτης άκαρπης -όπως άλλωστε αναμενόταν- ψηφοφορίας στην Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο και στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με ομολόγους του και αξιωματούχους.

    Στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο σύμβουλός του Σταύρος Παπασταύρου.

    [03] Στο 25,5% υποχώρησε η ανεργία κατά το γ' τρίμηνο 2014

    Στο 25,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το γ΄ τρίμηνο εφέτος, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.229.370. Παρά τον περιορισμό του ποσοστού της ανεργίας, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τα δομικά προβλήματα παραμένουν και απαιτούν ριζικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (αυτοί που αναζητούν μάταια εργασία για 12 μήνες και πάνω) εκτινάχθηκε στο 75,4% του συνόλου των ανέργων. Ενώ, το 75,1% των ανέργων είναι διατεθειμένο να δουλέψει ακόμη και με μερική απασχόληση και, ουσιαστικά, με «φιλοδώρημα» αντί για κανονικό μισθό. Παράλληλα, ένας στους δύο νέους έως 24 ετών είναι άνεργος, παρά τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, και ειδικά στις νέες γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 56,6%. Πολύ υψηλή, στο 39,7% είναι ανεργία και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 29 ετών.

    Ειδικότερα, το γ΄ τρίμηνο εφέτος, το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5%, έναντι 26,6% του β΄ τριμήνου εφέτος και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2013. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.229.370 άτομα και μειώθηκε κατά 4% σε σχέση ?ε το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση ?ε το γ΄ τρίμηνο του 2013.

    [04] Παράταση διαθεσιμότητας έως την 31η Μαΐου

    Παραμένουν σε διαθεσιμότητα, έως την 31.5.2015, υπάλληλοι για τους οποίους ο χρόνος διαθεσιμότητας έχει λήξει, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την ίδια τροπολογία παρατείνονται έως την 30.6.2015 (λήγουν 31.12.2014), οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται η διαδικασία μετάταξης-μεταφοράς των υπαλλήλων που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για λόγους που δεν ανάγονται σε δική τους υπαιτιότητα δεν είχαν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε καμία από τις εκδοθείσες έως σήμερα ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται επείγουσα και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο χρόνος διαθεσιμότητας μέρους των ως άνω υπαλλήλων λήγει στις 14.12.2014, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα πλήρωσης θέσεων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

    Αλλά και στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινομένων διατάξεων που συνοδεύει το κείμενο της τροπολογίας, επισημαίνεται ότι «ενώ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν έχουν καταφέρει να δηλώσουν την προτίμησή τους για μετακίνηση σε φορέα της επιλογής τους». Αναφέρεται, επίσης, ότι έτσι «αποκαθίσταται η αδικία εις βάρος υπαλλήλων που ευρίσκονται σε διαθεσιμότητα, στους οποίους δεν είχε δοθεί η ευκαιρία να δηλώσουν φορέα προτίμησης για την κατάταξή τους». Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η διάταξη αφορά και τους δημοτικούς αστυνομικούς.

    [05] Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9 ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    Την παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων Ε9 (η οποία λήγει στις 19 Δεκεμβρίου) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, «καθώς τα προβλήματα στο TAXISNET και ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων κατέστησαν μη επαρκή τον χρόνο που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων» ζήτησε με επιστολή του, από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

    Το Οικονομικό Επιμελητήριο, μετά την κατάθεση της διαμαρτυρίας των λογιστών φοροτεχνικών για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν προβλεφθεί για τη διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους, ζητεί την τροποποίηση των περιπτώσεων των εδαφίων α΄ και β΄ της παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 4308/2014 με αντικατάσταση της φράσης «19η Δεκεμβρίου 2014» με τη φράση «31η Ιανουαρίου 2015».

    [06] Ελβετία: Αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις

    Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου υποχώρησε σήμερα το πρωί σε χαμηλό επίπεδο δύο μηνών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό 2ετίας και πλέον έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Swiss National Bank, SNB) ότι θα επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις που γίνονται σε αυτήν. Το ελβετικό νόμισμα υποχώρησε έως το επίπεδο των 1,2098 φράγκων ανά ευρώ και απομακρύνθηκε από το πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που καθιέρωσε πριν από τρία χρόνια η SNB.

    Με μία λιτή ανακοίνωση, η SNB δήλωσε ότι θα επιβάλει αρνητικό επιτόκιο -0,25% στους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν υπόλοιπο μεγαλύτερο από 10 εκατ. ελβετικά φράγκα, επιδιώκοντας να αποθαρρύνει την αγορά του νομίσματος από τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους. Οι διεθνείς αγορές ταρακουνήθηκαν πρόσφατα από την εν εξελίξει κρίση στη Ρωσία και τη συνεχή πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά μέσα.

    [07] Άγγελα Μέρκελ: Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια

    Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη ομιλία της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες εχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

    Αργότερα σήμερα η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει και το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο μήνες και την εξουσιοδότηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης την ένταξη της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

    [08] Βλ. Πούτιν: Η παρούσα νομισματική κρίση προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η νομισματική κρίση στη Ρωσία προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες και ότι η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος του έτους. Η σημερινή δυσμενής οικονομική κατάσταση θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια, αλλά είναι πιθανόν να διευθετηθεί συντομότερα, είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,6% έως 0,7% κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    [09] Απεβίωσε η Ιταλίδα ηθοποιός Βίρνα Λίζι

    Η ιταλίδα ηθοποιός Βίρνα Λίζι, η οποία είχε βραβευθεί στις Κάννες για τον ρόλο της στην ταινία "Βασίλισσα Μαργκό" του Πατρίς Σερό, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο τον γιό της.

    Ξανθιά καλλονή γεννημένη το 1936 στην Ανκόνα (κεντρική Ιταλία), η Βίρνα Περαλίζι, όπως ήταν το αληθινό της όνομα, γύρισε δεκάδες ταινίες στην Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και στο Χόλιγουντ και συμπρωταγωνίστησε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς της, από τον Αλέν Ντελόν μέχρι τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

    Άρχισε την καριέρα της πολύ νέα, σε ηλικία 17 ετών το 1953, αλλά χρειάσθηκε να περιμένει ως το 1994 για να τιμηθεί στις Κάννες με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για το ρόλο της Αικατερίνης των Μεδίκων στη "Βασίλισσα Μαργκό".

    Η τελευταία εμφάνισή της στον κινηματογράφο χρονολογείται από το 2002 στην ταινία "Η ωραιότερη ημέρα της ζωής μου", που είχε γυριστεί από την κόρη του Λουίτζι Κομεντσίνι, την Κριστίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 December 2014 - 11:30:27 UTC