Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Αδιαπραγμάτευτο το όνομα της Μακεδονίας
  • [02] Οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται «καλή χρονιά» δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Τριμερή συμφωνία για τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ προτείνουν οι πρυτάνεις
  • [04] Συντριπτική νίκη για τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Άμπε δίνουν τα exit polls, στην Ιαπωνία
  • [05] Ένας αιώνας ΕΣΗΕΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Αδιαπραγμάτευτο το όνομα της Μακεδονίας

    Το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας». Ο κ. Καμμένος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο μητροπολίτης Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια συναντήθηκε μαζί του. Στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης είπε ότι δεν χωράει κανένας συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και τάχθηκε κατά μιας «μικτής», όπως είπε, ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αμέσως μετά το τέλος της Λειτουργίας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε: «Το μήνυμα του Παναγιωτάτου σήμερα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας. Ένα μήνυμα που συνεχίζει τους αγώνες του Μακαριστού Χριστόδουλου για το όνομα της Μακεδονίας. Ενώπιον λοιπόν και Θεού και λαού απαντώ στον Παναγιώτατο ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είμαστε η εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος, αλλά και κανένας Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συντασσόμαστε με την άποψη του Παναγιωτάτου αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

    Σχετικά με τις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Είναι σαφές πλέον ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί εκλογές. Δεν μπορεί να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας, δίνοντας παράταση ζωής σε μία κυβέρνηση που έχει δώσει ανοικτή εντολή στον κ. Νίμιτς τα Σκόπια να ονομαστούν «Βόρεια Μακεδονία». Ο ελληνικός λαός πλέον σύσσωμος, πρέπει να απαιτήσει εκλογές τώρα. Αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, χωρίς καν να ρωτήσει τον ελληνικό λαό».

    [02] Οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται «καλή χρονιά» δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας

    «Φοβάμαι μην χάσω την εξουσία, σας καλώ σε αποστασία». Με αυτή την χαρακτηριστική «διαπίστωση» εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σήμερα από την Λάρισα, σχολιάζοντας άρθρο του Αντώνη Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα. Θέτοντας, δε, το δίλλημα της επικείμενης προεδρικής εκλογής, επεσήμανε ότι οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το αν τα email προς την τρόικα θα γίνουν νόμος και αν δέχονται το νέο εργασιακό καθεστώς της ολοκληρωτικής βαρβαρότητας ή αν θα πάει η χώρα σε εκλογές απελευθέρωσης και λύτρωσης. Αυτή είναι η ουσία, υπογράμμισε, όσο κι αν ο κύριος Σαμαράς και οι συναυτουργοί του προσπαθούν να φορέσουν το ζουρλομανδύα τους στη Βουλή των Ελλήνων, γιατί ο λαός έχει ήδη το λόγο.

    Παράλληλα απηύθυνε προσκλητήριο συμπαράταξης σε όσες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα «θέλουν να βάλουν φραγμό στο γκρέμισμα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Απλώνουμε το χέρι σε κάθε Έλληνα, όποιο κόμμα κι αν ψήφιζε μέχρι χτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε δε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    [03] Τριμερή συμφωνία για τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ προτείνουν οι πρυτάνεις

    Πρόταση να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια έπειτα από τριμερή συμφωνία ανάμεσα στα ίδια τα ιδρύματα, την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και το υπουργείο Παιδείας καταθέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε χθες. Για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε «παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό». Ως εκ τούτου, ζητά την «άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων».

    Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι η μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) πλέον του 40% στην περίοδο 2010-14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα Πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις ζητούν, επίσης, από την πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, ενώ τάσσονται κατά «της επιχειρούμενης "πανεπιστημιοποίησης" των ΤΕΙ».

    [04] Συντριπτική νίκη για τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Άμπε δίνουν τα exit polls, στην Ιαπωνία

    Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατήγαγε σήμερα συντριπτική νίκη κατά τις πρόωρες βουλευτές εκλογές, όπως προκύπτει από τα exit polls. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την εκλογική αυτή αναμέτρηση δημοψήφισμα για το πρόγραμμά του για την αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

    Όπως δείχνουν τα έξιτ πολς, ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίων στην κάτω βουλή των 475 εδρών, αλλά το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τέτοια «υπερ-πλειοψηφία». Ο 60χρονος Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του, γνωστή ως Abenomics», και να φέρει την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο.

    [05] Ένας αιώνας ΕΣΗΕΑ

    Συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής η Ένωση Συντακτών διοργάνωσε την έκθεση «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014», η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Ξεχωριστή θέση στο πάνθεον του Ελληνικού Τύπου κατέχει η ΕΣΗΕΑ. Στα 100 χρόνια παρουσίας της βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων που δίνουν οι «λειτουργοί» του Τύπου για ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Με δεδομένη, λοιπόν, την μέχρι τώρα λαμπρή πορεία της, μια πορεία αγωνιστική, αλλά και την αγάπη των λειτουργών του Τύπου για την ενημέρωση, το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό, όπως της αξίζει» τόνισε στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης, ανέφερε: «Όπως στο παρελθόν, πετύχαμε πολλά πράγματα και είμαστε υπερήφανοι για αυτά, έτσι συνεχίζουμε τον αγώνα για την αλήθεια, τον αγώνα για την αξιοπρέπεια, τον αγώνα για την αλληλεγγύη. Στο δύσκολο αλλά και όμορφο αυτόν αγώνα έχουμε σπουδαία παρακαταθήκη το έργο των προηγούμενων γενεών, τόσο αυτών που έχουν φύγει από κοντά μας, αλλά αποτελεί τιμή μας να λέμε ότι είμαστε συνάδελφοί τους, όσο και αυτών που είναι ακόμα μαζί μας και σήμερα τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Με αυτήν την παρακαταθήκη και με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε, καθώς, τη σκυτάλη που μας παρέδωσαν οφείλουμε να τη δώσουμε και εμείς με ασφάλεια και προοπτικές».

    Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, την ίδια ημέρα που εκατό χρόνια πριν (14/12/1914) υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενώσεως από μια χούφτα δημοσιογράφους της εποχής κάτω από αντίξοες, για τον τόπο, συνθήκες για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.Περιλαμβάνει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 December 2014 - 13:30:22 UTC