Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Αλγερία
  • [02] Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου
  • [03] Στον πρωθυπουργό οι γονείς του Ν. Ρωμανού
  • [04] Κατάληψη στο δημαρχείο Χανίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό
  • [05] Η Μόσχα καταγγέλλει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανατροπή του Πούτιν μέσω επιβολής κυρώσεων
  • [06] Γκαλά όπερας για τη διάσωση του Οινοποιείου στο Τατόι
  • [07] Ξύπνησε από την εννιάχρονη «ύπνωσή» του το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «New Horizons»
  • [08] Τα τσιγάρα με γεύση μέντας αυξάνουν περισσότερο τον εθισμό στη νικοτίνη

  • [01] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Αλγερία

    Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα. Το πρωί επισκέφθηκε τη παλιά πόλη του Αλγερίου (casbah) και εργοστάσιο κατασκευής βαρέων οχημάτων. Χθές το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπελαζίζ Μπουτεφλίκα, η οποία συνεχίστηκε με τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

    «... Με τον αγαπητό και φίλο Πρόεδρο κ.Μπουτεφλίκα, διαπιστώσαμε ότι η συνεργασία μας, σε πάρα πολλούς τομείς, μπορεί να είναι αποτελεσματική και καρποφόρα. Μερικοί τομείς στους οποίους συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης είναι ο τομέας των υδρογονανθράκων, ο τομέας του τουρισμού που εάν ξεπεραστούν μερικές γραφειοκρατικές δυσκολίες θα μπορούσε η τουριστική συμφωνία Ελλάδος Αλγερίας να υπογραφεί και αύριο ακόμη, ή ο τομέας της γεωργίας, ο τομέας των κατασκευών και των υδροηλεκτρικών έργων. Συμφωνήσαμε επίσης, οι επιχειρηματίες τόσο της Ελλάδος όσο και της Αλγερίας να συναντώνται και να υπάρχει μια συνεννόηση και συνεργασία σε τακτά χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο Κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση.

    [02] Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου

    Πάνω από το όριο συναγερμού (στα 5,70 μέτρα) παραμένει, σήμερα, η στάθμη του ποταμού Έβρου, σε όλο το μήκος, κινητοποιώντας περαιτέρω τις αρμόδιες υπηρεσίες, που εδώ και δύο μέρες παρακολουθούν και παρεμβαίνουν για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, περίπου δέκα χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή Πετράδων - Πραγγίου πλημμύρισαν από ρήξη αναχωμάτων, ενώ άλλα δέκα χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου, έπειτα από τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου. Πλημμύρες καταγράφονται από σπάσισμο αναχώματος στην περιοχή Αμορίου και Λαβάρων, ενώ τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου καταγράφηκε και στη θέση Μελισσοκομείο, στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου.

    «Ενισχύονται τα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα με κατοικημένες περιοχές, δηλαδή το νερό να απειλήσει κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς. Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας, η Πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και ετοιμότητα , σε περίπτωση που κληθούν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό ατόμων.

    [03] Στον πρωθυπουργό οι γονείς του Ν. Ρωμανού

    Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συναντάται με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού, στο γραφείο του. Η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των γονέων του Νίκου Ρωμανού το οποίο μετέφερε, επικοινωνώντας με το γραφείο του πρωθυπουργού, ο δικηγόρος της οικογένειας Ρωμανού. Ο ίδιος ο Νίκος Ρωμανός, δηλώνει αντίθετος με τη συνάντηση, αν και κατανοεί -όπως δηλώνει- την αγωνία των δικών του.

    [04] Κατάληψη στο δημαρχείο Χανίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό

    Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το δημαρχείο Χανίων από ομάδα ατόμων σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Λίγο πριν τις 8 το πρωί, περίπου 25 άτομα, κυρίως νεαροί, μπήκαν στο εσωτερικό του δημαρχείου, δηλώνοντας σε όσους βρισκόταν μέσα ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν καθώς το κτήριο τελεί υπό κατάληψη. Οι καταληψίες, έκλεισαν την κεντρική πόρτα του δημαρχείου, ενώ απέκλεισαν και την είσοδο με ασανσέρ, που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο. Για την κατάληψη ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας φθάνοντας λίγο μετά στον χώρο. Έξω από το δημαρχείο βρέθηκαν και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις.

    [05] Η Μόσχα καταγγέλλει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανατροπή του Πούτιν μέσω επιβολής κυρώσεων

    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Είναι κοινό μυστικό ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι η δημιουργία των κατάλληλων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για να επέλθει αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία» δήλωσε ο Ριάμπκοφ ενώπιον της ρωσικής κάτω βουλής (Δούμα), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [06] Γκαλά όπερας για τη διάσωση του Οινοποιείου στο Τατόι

    Ένα από τα πλέον ετοιμόρροπα, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το Οινοποιείο, τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ο οποίος προχωρά στη διοργάνωση εκδήλωσης για τη διάσωσή του. Το Οινοποιείο, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα κτίσματα, με ένα τμήμα του υπόσκαφο για να διατηρεί τα κρασιά στη σωστή θερμοκρασία και υγρασία, στέκει σήμερα πληγωμένο, με τη στέγη του πεσμένη και όλο τον αυθεντικό εξοπλισμό του καταπλακωμένο και έρμαιο των καιρικών συνθηκών (δρύινα βαρέλια, άμαξες, εργαλεία, πατητήρι, γυάλινα μπουκάλια). «Αν δεν γίνονταν άμεσα τα σωστικά έργα, ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και η μπροστινή τοιχοποιία του κτίσματος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής. «Ωστόσο, η φθορά του θα ανακοπεί μόνο αν γίνει πλήρης αποκατάστασή του. Δεν θα αντέξει για πολλά χρόνια ακόμη το κτίριο», προσθέτει ο ίδιος.

    Με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατεθούν για τη μελέτη αποκατάστασης του Οινοποιείου, ο σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» διοργανώνει γκαλά όπερας την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Καρύτση 8). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) και Δημήτρης Γιάκας (πιάνο).

    [07] Ξύπνησε από την εννιάχρονη «ύπνωσή» του το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «New Horizons»

    Η ρομποτική διαστημοσυσκευή «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες) της NASΑ, καθ' οδόν προς τον παγωμένο Πλούτωνα, μόλις αφυπνίστηκε από την «νάρκωση» που βρισκόταν στη διάρκεια του εννιάχρονου ταξιδιού της. Θα είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν από κοντινή απόσταση τον μακρινό νάνο πλανήτη και τα φεγγάρια του, όταν το σκάφος φθάσει στον προορισμό του εντός του 2015.

    Το New Horizons έκανε ένα ήσυχο ταξίδι περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έτοιμο να επιτελέσει το κύριο μέρος της αποστολής του, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, το Space.com και το New Scientist. H συσκευή, μετά το προγραμματισμένο «ξύπνημά» της, άρχισε να επικοινωνεί κανονικά με το κέντρο ελέγχου στη Γη, αν και τα μηνύματά της χρειάζονται 4,5 περίπου ώρες για να φθάσουν στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, το οποίο συντονίζει την αποστολή.

    [08] Τα τσιγάρα με γεύση μέντας αυξάνουν περισσότερο τον εθισμό στη νικοτίνη

    Αν κανείς καπνίζει τσιγάρα με γεύση μέντας, είναι πιο δύσκολο να το κόψει, επειδή έχει εξαρτηθεί περισσότερο από τη νικοτίνη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε στη μελέτη πειραματόζωων. Δεν είναι η πρώτη φορά που το μίγμα καπνού και μέντας έχει «ενοχοποιηθεί» για τη δημιουργία μεγαλύτερης εξάρτησης στους καπνιστές. Εδώ και λίγα χρόνια, άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι προτιμούν τα τσιγάρα -και γενικότερα τον καπνό- με μέντα, καπνίζουν συχνότερα και το κόβουν δυσκολότερα. Μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά η νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στον σχετικό βιολογικό μηχανισμό, που ενισχύει τον εθισμό.

    Η μέντα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται σε φάρμακα για την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού, ενώ τα πρώτα τσιγάρα με αυτή τη γεύση εμφανίστηκαν ήδη από τη δεκαετία του ?20. Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ενώ το 50% των καπνιστών τσιγάρων, χωρίς γεύση, μπορούσαν να το κόψουν, το ποσοστό αυτό μειωνόταν έως το 23% για τους καπνιστές τσιγάρων με μέντα. Τα τσιγάρα μέντας αναμένεται να απαγορευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2022 και οι ΗΠΑ εξετάζουν κάτι ανάλογο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 December 2014 - 9:30:23 UTC