Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Νταβούτογλου: Ελάτε να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο στην Κύπρο
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η επιχειρηματική συνεργασία αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Ελλάδα και Τουρκία πυλώνες σταθερότητας
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν σημεία σύγκλισης
  • [05] Προφυλακιστέος ο 54χρονος, που δολοφόνησε 42χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου
  • [06] Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το ιταλικό κρατικό αξιόχρεο
  • [07] Κ. Μίχαλος: Οι συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας
  • [08] Ολυμπιακός-Νεπτούνας 47-36 στο ημίχρονο

  • [01] Α. Νταβούτογλου: Ελάτε να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο στην Κύπρο

    Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα μαζί με τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

    Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα.

    Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. «Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η επιχειρηματική συνεργασία αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις

    Η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ και πρόσθεσε ότι μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

    Είναι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα γιατί η επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς. Και ισχύει περισσότερο μεταξύ γειτόνων όταν καλλιεργείται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι οικονομικών και εμπορικών επαφών προς όφελος των δύο λαών. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων και τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων είναι ενθαρρυντικά αλλά απλώς ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων.

    Έχουμε με την Τουρκία σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό που έχει αυξανόμενη δυναμική με αύξηση των ροών μεταξύ των δύο χωρών. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. Χρειάζεται να συνεχιστεί η σφυρηλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Ελλάδα και Τουρκία πυλώνες σταθερότητας

    Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν το κοινό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ανέφερε στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν σημεία σύγκλισης

    Πλήρης επισκόπηση των διμερών θεμάτων Ελλάδας - Τουρκίας έγινε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους ομολόγους τους κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου.

    Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με δημοσιογράφους ανέφερε ότι συζητήθηκε το κυπριακό, το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για όλα και σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε σχέση με τους χειρισμούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και πως μπορεί να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή ηγεσία.

    [05] Προφυλακιστέος ο 54χρονος, που δολοφόνησε 42χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

    Το δρόμο για τις φυλακές θα πάρει ο 54χρονος δράστης, που δολοφόνησε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου τον 42χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της Τρίπολης.

    Ειδικότερα, πεντέμισι έξι ώρες κράτησε η απολογία του 54χρονου στον ανακριτή Τρίπολης, που παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι για να απολογηθεί, ύστερα από την 48ωρη προθεσμία που είχε ζητήσει για να ετοιμάσει την απολογία του.

    Ο 54χρονος κατέθεσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα, όπου αναφέρει με λεπτομέρειες το χρονικό του φονικού και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε. Η ζημιά που προκάλεσε στην τζαμαρία της πολυκατοικίας του και η δηλητηρίαση του σκύλου του, από το θύμα, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», υποστήριξε και στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος.

    Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος και θα οδηγηθεί στις Φυλακές Ναυπλίου.

    [06] Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το ιταλικό κρατικό αξιόχρεο

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας απόψε από BBB σε BBB-, μόλις μια βαθμίδα πριν από την κατηγορία των «σκουπιδιών», με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος τον βραδύ ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης, την χαμηλή ανταγωνιστικότητά της και τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του τεράστιου δημοσίου χρέους της.

    Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο υποσχόμενος να προωθήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να βγει η Ιταλία από την ύφεση?αλλά η ιταλική οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε υποχώρηση.

    Ο S&P αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη το 2015 θα ανέλθει σε ένα ρυθμό μόλις 0,2% και κατά μέσον όρο θα είναι 0,5% την περίοδο 2014-2017. Μόλις τον Ιούλιο, ο οίκος είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση BBB της Ιταλίας και προέβλεπε ανάπτυξη κατά μ.ό. 1% την επόμενη τριετία.

    Η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2014, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

    Πολλοί αναλυτές είπαν ότι τους εξέπληξε η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον S&P, σημειώνοντας ότι τα κόστη του δανεισμού της χώρας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ιδίως ενόψει της πιθανής έναρξης ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    Ο S&P προέβλεψε ότι το χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ της κι είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας, θα φθάσει τα ?2,256 τρισεκ. στα τέλη του 2017, ότι θα είναι δηλαδή κατά ?80 δισεκ. υψηλότερο από ό,τι προέβλεπε τον Ιούνιο.

    [07] Κ. Μίχαλος: Οι συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

    Υπάρχουν πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας με αμοιβαίο όφελος, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις οικονομίες των δύο χωρών. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας.

    Οι συνθήκες ευνοούν αυτήν την προσπάθεια, σημείωσε. Από τη μια, διευκρίνισε, η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικό έδαφος μετά από 6 χρόνια ύφεσης, στηριζόμενη στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, και από την άλλη, η Τουρκία παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα. Μια γειτονική αγορά, επισήμανε, με ευνοϊκά δημογραφικά χαρακτηριστικά, με πληθυσμό περίπου 76 εκατ. δυνητικών καταναλωτών, το 10% των οποίων ανήκει ήδη στη μεσαία και υψηλή εισοδηματική τάξη.

    [08] Ολυμπιακός-Νεπτούνας 47-36 στο ημίχρονο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2014 - 21:30:23 UTC