Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι» σε πρόωρες εκλογές και προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση
  • [02] Σε πρώτο πλάνο η προεδρική εκλογή
  • [03] Στα ίχνη του δράστη της επίθεσης στο Μικρολίμανο, η αστυνομία
  • [04] Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών στην Ιαπωνία
  • [05] Φιλική νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού

  • [01] «Όχι» σε πρόωρες εκλογές και προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση

    «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, με εκλογή πρόεδρου από την παρούσα Βουλή, λένε οι πολίτες σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής ενώ στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ, με 3,6%.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, η ΝΔ 22,2%, το ΠΑΣΟΚ 6,8%, το Ποτάμι 6,6%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, οι ΑΝΕΛ 3,2%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,6%, ενώ το λευκό - άκυρο και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνουν το 18,8%.

    Το 44% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 35,6%.

    Θεωρούν ως καταλληλότερη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ το 38,1%, έναντι μιας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 36,9%.

    Το 58,3% θεωρεί αρνητική εξέλιξη για την οικονομία τις πρόωρες εκλογές έναντι 36,6%.

    Το 55,9% δηλώνει ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή σε αντίθεση με το 37,2%.

    Το 72,2% πιστεύει ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας ενώ το 56,9% εκτιμά ότι η συμφωνία καθυστερεί γιατί η τρόικα προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις.

    [02] Σε πρώτο πλάνο η προεδρική εκλογή

    Στην εισήγηση του στη Διοικούσα Επιτροπή Νομού Θεσσαλονίκης του κόμματος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 καθώς θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αφού και οι πολίτες στέλνουν το μήνυμα μέσα από δημοσκοπήσεις ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση με βασικό κόρμο τη Ν.Δ. σε υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, ήδη λαμβάνει μέτρα που δίνουν ανάσες στην καθημερινότητα των πολιτών.

    «Η συναίνεση παραμένει ζητούμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού...» υπογραμμίζει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εφημερίδα «RealNews. Σημειώνει πως «οι αποφάσεις, που θα ληφθούν τώρα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία της χώρας. Οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να συζητήσουν για την προοπτική της χώρας». Η κ. Κεφαλογιάννη προειδοποιεί ότι οι εκλογές μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και προσθέτει πως «αυτό δεν το επιθυμεί κανείς». Υπογραμμίζει, δε, πως «ο λαός δεν αντέχει ούτε άλλους φόρους, ούτε άλλες περικοπές. Έγιναν με το παραπάνω». Δηλώνει πως το Κέντρο είναι ο ζωτικός χώρος της ΝΔ και συμπληρώνει: «Οι περιχαρακώσεις και ο απομονωτισμός δεν ταιριάζουν στη ΝΔ». Τέλος, σχετική με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμά ότι «όλα θα κριθούν από τις πολιτικές συνθήκες, που θα επικρατούν όταν θα ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία».

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τονίζει στην εφημερίδα «RealΝews» ότι «επιμένουμε: εκλογές, χθες» και προσθέτει: «Τα υπόλοιπα, δηλαδή, νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικό σύστημα και άλλες θεσμικές εκκρεμότητες, στην ώρα τους και αφού ο λαός θα έχει μιλήσει». Ο κ. Βούτσης επιπλέον σημειώνει: «Οι προσωπικές στρατηγικές, οι φιλοδοξίες και η διεκδίκηση ρόλων δεν ανήκουν στην κουλτούρα και τις αξίες της Αριστεράς, γιατί καταστρέφεται η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η συνθετική ικανότητα μαζί με την ταυτότητα, που είναι η ραχοκοκαλιά μας».

    «Φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το μεγάλο λαϊκό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί, από κανέναν δεν μπορεί να ανακοπεί το παλλαϊκό αίτημα για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας αλλά και την αποκαθήλωση από τις κυβερνητικές καρέκλες του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Από την δική μας πλευρά δεν χωρά πάντως κανένας εφησυχασμός», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός. Υπογραμμίζει ότι «η αυτοδυναμία είναι το ισχυρό όπλο μιας αριστερής κυβέρνησης απέναντι στην ολιγαρχία και στους δανειστές» και προσθέτει: «Δεν είμαι οπαδός της λενινιστικής άποψης ``θα συμμαχήσω ακόμη και με τον Διάβολο για να γίνουμε κυβέρνηση``. 'Αλλο επανάσταση, άλλο εκλογές. Οι δεσμεύσεις θα συνυπογραφούν με τον λαό. Αυτός είναι και ο μοναδικός μας κριτής. Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές».

    [03] Στα ίχνη του δράστη της επίθεσης στο Μικρολίμανο, η αστυνομία

    Στα ίχνη του ένοπλου που «γάζωσε» με Καλάσνικοφ του τα ξημερώματα νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, φέρεται να βρίσκεται η Ασφάλεια Αττικής, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο δράστης είναι Αλβανός υπήκοος και έχει απασχολήσει την Αστυνομία ως εμπλεκόμενος σε άλλα τρία περιστατικά στο παρελθόν, σε ένα εκ των οποίων σε καφενείο στο Μεταξουργείο είχε χάσει τη ζωή του ένα άτομο.

    Από την επίθεση του δράστη που σημειώθηκε στις 4:15 τα ξημερώματα σε νυχτερινό μαγαζί, στην Ακτή Δηλαβέρη στο Μικρολίμανο, στην Πειραιά, τραυματίστηκαν συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων τα 3 σοβαρά.

    Αστυνομικοί έχουν λάβει τις πρώτες καταθέσεις από υπαλλήλους και θαμώνες του καταστήματος και φέρεται να έχουν φθάσει στον εντοπισμό του δράστη από φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσω κινητού τηλεφώνου από πελάτες του καταστήματος την ώρα που διασκέδαζαν.

    Δεν αποκλείεται μάλιστα ο ένοπλος να διαμένει σε κοντινή απόσταση από το νυχτερινό κατάστημα καθώς το διάστημα από την στιγμή που αποχώρησε μέχρι να επιστρέψει με το πυροβόλο όπλο ήταν πολύ μικρό.

    Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη καθώς και με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» και ενημερώθηκε για την πορεία της κατάστασης των τραυματιών.

    [04] Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών στην Ιαπωνία

    Μία ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών συγκλόνισε σήμερα τη νομαρχία Ναγκάνο (βορειοκεντρική Ιαπωνία) ταρακουνώντας μια μεγάλη περιοχή για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας και μαρτυρίες που μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 22:08 ώρα Ιαπωνίας (15:08 ώρα Ελλάδας) με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται σε μόλις 10 χιλιόμετρα και προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ματαίωση των δρομολογίων σε ένα τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, όμως δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή έως την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων.

    Ορισμένοι πολίτες ανέφεραν ότι αντικείμενα έπεσαν, όμως προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί καμία σημαντική ζημιά ούτε κάποιος τραυματισμός.

    Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK διέκοψε αμέσως το πρόγραμμά του προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση.

    Σύμφωνα με την εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλεύεται έναν πυρηνικό σταθμό, σε κοντινή απόσταση, στο Κασιουαζάκι- Καρίουα στη γειτονική περιφέρεια Νιιγκάτα, διεξάγονται έλεγχοι όμως οι 7 αντιδραστήρες του σταθμού βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

    [05] Φιλική νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού

    Η ΑΕΚ επικράτησε 3-2 του Παναθηναϊκού, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το παιχνίδι έγινε χωρίς την παρουσία φιλάθλων, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρών ήταν ο πρόεδρος της "πράσινης" ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα μαζί με τον "ισχυρό άνδρα" της Ενωσης, Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Στον αγωνιστικό τομέα, οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκαν 2-0, με τέρματα του Αραβίδη στο 28΄ και του Πλατέλλα στο 35΄, ενώ ενδιάμεσα ο Ρισβάνης είχε δοκάρι για τον Παναθηναϊκό. Στο β΄ ημίχρονο ο Γιάννης Αναστασίου άλλαξε όλη την ενδεκάδα του «τριφυλλιού» και χρησιμοποίησε και τον Σωτήρη Νίνη, που ξαναφόρεσε την πράσινη φανέλα μετά από 2,5 χρόνια. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με γκολ των Δώνη (47΄) και Μπερίσα (55΄), όμως τελικά η ΑΕΚ πήρε τη νίκη γοήτρου χάρη σε τέρμα του Ντακόλ στο 65΄.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 November 2014 - 17:30:24 UTC