Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Καλή και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα» μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Κ. Σημίτη
  • [02] Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε τυπογραφείο στου Ρέντη
  • [03] Στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2014
  • [04] Πρόστιμο 270.000 ευρώ για κακοποίηση ζώων
  • [05] Πυρκαγιά σε εργαστήριο διαλυτικών στου Ρέντη
  • [06] Γκ. Χαρδούβελης: Παλεύουμε, πιέζουν για τον προϋπολογισμό
  • [07] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
  • [08] Προϋπολογισμός 2015: Πρωτογενές πλεόνασμα 3% - Ανάπτυξη 2,9%
  • [09] Bloomberg: «Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία»
  • [10] Στο εδώλιο η Ολλανδή έφηβη που διασώθηκε από τη μητέρα της στη Συρία
  • [11] Μ. Θεοδωράκης: Να απαλλαγούμε «από τις καταδυναστευτικές δεσμεύσεις μας με τους πιστωτές μας»

  • [01] «Καλή και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα» μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Κ. Σημίτη

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ήταν μια καλή και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, την οικονομία και τα διεθνή θέματα.

    [02] Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε τυπογραφείο στου Ρέντη

    Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε τυπογραφείο και όχι σε εργαστήριο με διαλυτικά όπως αρχικά είχε αναφερθεί, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 5 στον 'Αγιο Ιωάννη στου Ρέντη. Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο εσωτερικό της επιχείρησης, όπως διαλυτικά, χαρτιά και μελάνια, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

    [03] Στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2014

    Μετά το βραβείο «Community Impact Award», το ελληνικό περιοδικό δρόμου «Σχεδία» βραβεύτηκε και με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2014. Η βράβευση αφορά τη «Σχεδία», αλλά και τις πρωτοβουλίες «Γκολ στη Φτώχεια» (ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων) και «Ένας Καφές σε Περιμένει». Οι τρεις πρωτοβουλίες συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι (αλλά όχι το σύνολο) του πεδίου δράσεων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διογένης».

    Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών.

    [04] Πρόστιμο 270.000 ευρώ για κακοποίηση ζώων

    Ιλιγγιώδες πρόστιμο, ύψους 270.000 ευρώ, βεβαιώθηκε σε 67χρονο Λαρισαίο, από την πρώην Δημοτική Αστυνομία Λάρισας που, έπειτα από καταγγελία συμπολίτη του, κατηγορείται για τη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου.

    Στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων, συνήθως ύστερα από καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, βεβαιώνονται τακτικά σε πολίτες, διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις σύμφωνα με το νόμου.

    Ωστόσο, η περίπτωση του 67χρονου μάλλον δεν έχει προηγούμενο, αφού τού επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 30.000 ευρώ «για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό» οπότε το συνολικό πρόστιμο για τα 9 σκυλιά φθάνει το παραπάνω ποσό.

    [05] Πυρκαγιά σε εργαστήριο διαλυτικών στου Ρέντη

    Πυρκαγιά από αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε σε ισόγειο εργαστήριο διαλυτικών, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 5 στον Αγ. Ιωάννη, στην περιοχή Ρέντη. Στην κατάσβεση της φωτιάς που έχει πάρει διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών, επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

    [06] Γκ. Χαρδούβελης: Παλεύουμε, πιέζουν για τον προϋπολογισμό

    «Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

    Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

    Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

    Διαβάστε επίσης: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, Προϋπολογισμός 2015: Πρωτογενές πλεόνασμα 3% - Ανάπτυξη 2,9%

    [07] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    Παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    [08] Προϋπολογισμός 2015: Πρωτογενές πλεόνασμα 3% - Ανάπτυξη 2,9%

    Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ) και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

    Πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα πτώση στο 22,6% από 24,8% εφέτος.

    Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 1,5% και θα ανέλθει σε 1,8% ενώ θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης.

    Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με μείωση των συντελεστών καθώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τρόικα έχει για άλλη μια φορά διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πραγματικοτητα, όπως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 επιβεβαιώνει την κυβέρνηση.

    [09] Bloomberg: «Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία»

    Η πίεση που ασκεί η τρόικα στην Ελλάδα για περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης, τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σε άρθρο γνώμης, με τίτλο: «Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

    «Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές της χώρας. Αν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διασπάσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν τρόπο για να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μειώσει το χρέος της χώρας, που είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, με μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών. Σε αντάλλαγμα, προσφέρουν την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης και μια πιστωτική γραμμή για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η προσφορά αυτή είναι «τοξική», γιατί οι περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής σύσφιξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ρίξουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια, όπως μπορεί κάλλιστα να συμβεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντικαταστήσει το μετριοπαθές κόμμα του κ. Σαμαρά στις εκλογές το επόμενο έτος (πριν από μερικούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και νίκησε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

    Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ύψους 1,5% του ΑΕΠ από ένα έλλειμμα 10,6% του ΑΕΠ- μια διαφορά άνω των 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό το σπάνιο επίτευγμα υποδηλώνει μια εντυπωσιακή, αν και καθυστερημένη, προσήλωση στον δημοσιονομικό έλεγχο. Όμως, η δημοσιονομική λιτότητα έχει πλήξει την οικονομία. Η οικονομία της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περίπου ένα πέμπτο και η ανεργία υπερβαίνει το 25%. Τελευταία, η οικονομία άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, αλλά ένας νέος γύρος λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, καθιστώντας πιθανόν ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 180% με τον στόχο για τις χώρες της ευρωζώνης να είναι στο 60%. Από μόνη της, η δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το κενό. Ακόμα και αν η ανάπτυξη συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού παραμείνει διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει, ούτε κατά προσέγγιση, καταφέρει αυτό.

    Αν η υπερβολική λιτότητα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα πρέπει να αναμένεται το τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία.

    [10] Στο εδώλιο η Ολλανδή έφηβη που διασώθηκε από τη μητέρα της στη Συρία

    Η Ολλανδή έφηβη που βοηθήθηκε από τη μητέρα της να επιστρέψει στην πατρίδα της από τη Συρία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο ως ύποπτη για τρομοκρατική δράση και απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

    Η 19χρονη Αΐσα, της οποίας το επίσημο μικρό όνομα είναι Στερλίνα, συνελήφθη την Τετάρτη κατά την επιστροφή της στη χώρα, δήλωσε η Ανμαρί Κεμπ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μάαστριχτ, όπου κατοικεί η οικογένεια. Η Αΐσα που πρόσφατα ασπάστηκε το Ισλάμ, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη συριακή πόλη Ράκα, προπύργιο της τζιχανστιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, για να παντρευτεί εκεί έναν τζιχαντιστή. Η μητέρα της Μονίκ, η οποία τη βοήθησε να επαναπατριστεί, δεν είναι ύποπτη.

    Η σημερινή ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών θα καθορίσει το χρόνο κράτησης της Αΐσα. Η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο παράταση της προφυλάκισης της Αΐσα κατά την εξέταση των στοιχείων της υπόθεσής της. Δημόσια ακρόαση αναμένεται σε τρεις μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του δικαστηρίου στο BBC. Σε αυτό το διάστημα η Αΐσα θα απαγορεύεται να μιλά σε μέλη της οικογένειάς της, εκτός από τη μητέρα της, καθώς και στα μέσα ενημέρωσης.

    [11] Μ. Θεοδωράκης: Να απαλλαγούμε «από τις καταδυναστευτικές δεσμεύσεις μας με τους πιστωτές μας»

    Σε μία δήλωση-παρέμβαση που ανέβηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει έντονους φόβους για το μέλλον της χώρας αν δεν καταφέρει να ξεφύγει από τις «καταδυναστευτικές δεσμεύσεις» με τους πιστωτές της, έτσι ώστε «να εξακολουθήσουμε να είμαστε ελεύθεροι Έλληνες».

    Σύμφωνα με τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, «ακόμα και ο πιο δύσπιστος Έλληνας σήμερα έχει καταλάβει ότι οι πιστωτές μας δεν θέλουν να μας αφήσουν από τις δαγκάνες τους και γι' αυτό το λόγο η τρόικα θέτει όλο και πιο σκληρούς όρους. Γιατί η Ελλάδα είναι γι' αυτούς "λαβράκι" και θέλουν να μας "τηγανίζουν" στον αιώνα τον άπαντα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τα δόντια τους μια για πάντα, αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε ελεύθεροι Έλληνες».

    Και προτείνει δύο λύσεις: «Πρώτον: Ουδετερότητα. Δεύτερον: Σύναψη στενών οικονομικών σχέσεων με Κίνα-Ρωσία (ή και με την Ευρώπη αν καταφέρει να απαλλαγεί τελείως από την Τρόικα). Με τον όρο ότι θα βοηθήσουν αφ' ενός να ξοφλήσουμε άμεσα και οριστικά το εθνικό μας χρέος και αφ' ετέρου να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με συμβάσεις κοινοπραξιών, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούμε να συνεκμεταλλευθούμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, εδάφους, υπεδάφους, υποθαλάσσιες και κυρίως βεβαίως τον αμύθητο πλούτο των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ, που σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων, σε βάθος χρόνου, ανέρχεται σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2014 - 11:30:32 UTC