Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Κ. Σημίτη
  • [02] Στη Βουλή σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού
  • [03] Δεύτερη έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο απέσπασε το αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP
  • [04] Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Άμπε διέλυσε την Κάτω Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές
  • [05] «Αισθάνομαι "τυχερός" που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο»

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Κ. Σημίτη

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, σήμερα στις 11 το πρωί, στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος θα τον ενημερώσει για την εν γένει πορεία της χώρας, την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την επόμενη μέρα του μνημονίου, για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα εθνικά θέματα.

    «Πολύ φιλική και με θετικό πρόσημο» χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έκαναν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα διεθνή θέματα, για την οικονομία, για τη διαπραγμάτευση και για την παράταξη, για τη συσπείρωση των δυνάμεων, όπως πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν του ανέφερε ο κ. Παπανδρέου εάν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι δεν μπήκαν σε τέτοια θέματα, ότι τώρα θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016.

    [02] Στη Βουλή σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού

    Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015. Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις στις 7 του ίδιου μήνα, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

    [03] Δεύτερη έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο απέσπασε το αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP

    Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κέρδισε σήμερα τη δεύτερη έδρα του στο κοινοβούλιο επικρατώντας των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις αναπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές. Ο Μαρκ Ρέκλες, ο υποψήφιος του UKIP, υπήρξε βουλευτής των Τόρις μέχρι τον Σεπτέμβριο που αποστάτησε από το συντηρητικό κόμμα. Συγκέντρωσε 16.867 ψήφους, ποσοστό λίγο υψηλότερο του 42% στην περιφέρεια Ρότσεστερ και Στρουντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

    Ο υποψήφιος των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος με 13.947 ψήφους, ενώ εκείνος των Εργατικών τρίτος με 6.713. Η συμμετοχή ανήλθε στο 50,67%.

    [04] Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Άμπε διέλυσε την Κάτω Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε διέλυσε σήμερα την Κάτω Βουλή ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 14 Δεκεμβρίου στις οποίες θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία του, δύο χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία. Ο Άμπε είναι ο «πατέρας» του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «Αbenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.

    Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο Άμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι' αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της κατά 1,5 χρόνο, δηλαδή για το 2017.

    [05] «Αισθάνομαι "τυχερός" που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο»

    Η «Φόνισσα», είναι η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη που ανεβαίνει σε παγκόσμια πρώτη από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς. Βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα της Φραγκογιαννούς «ανάμεσα στη Θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη», με αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση. Το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Σβώλος, τη μουσική διεύθυνση ο Βασίλης Χριστόπουλος, τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και τα σκηνικά ο Πέτρος Τουλούζης.

    «Επέλεξα την «Φόνισσα» γιατί ο Παπαδιαμάντης είναι οικείος σε μένα από τα εφηβικά μου χρόνια. Επίσης ήταν και η καθημερινή μου συντροφιά αυτά τα τρία χρόνια που δουλεύω την όπερα, οπότε υπάρχει ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο σε σχέση με τον ίδιο, την γλώσσα του και την ποιητικότητά του» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και συμπλήρωσε: «Όλο αυτό το διάστημα που το έγραφα δεν ασχολήθηκα με την Φραγκογιαννού σαν άνθρωπο, αλλά σαν ιδέα, σαν ιδέα την είχα στο κεφάλι μου, ο άνθρωπος ήταν ο Παπαδιαμάντης». «Η μουσική έχει τη δυνατότητα να σου καθαρίσει ακόμη και την ψυχή, να δικαιολογήσει όλη αυτή την διαστροφή, το παραλήρημα, την τρέλα και ταυτόχρονα να ειπωθούν πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν με τον λόγο, δεν μπορούν να ειπωθούν με τον νου», σημείωσε ακόμη ο συνθέτης.

    Μιλώντας για την Ελλάδα της κρίσης είπε ότι δεν θα έφευγε από την Ελλάδα για να πάει σε μία χώρα όπου θα αισθανόταν μεγαλύτερη ασφάλεια «γιατί ξέρω ότι και αυτή η ανασφάλεια που περνάμε τώρα είναι κάτι πολύ σημαντικό, που αξίζει τον κόπο που το ζούμε και αισθάνομαι θα έλεγα "τυχερός" που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεν ξέρω τις αντοχές μου, αλλά επειδή συμβαίνουν και θα συμβούν κοσμοϊστορικές αλλαγές και από εδώ και πέρα θα δούμε ποια θα είναι η αυριανή ημέρα, σε αυτή την αυριανή ημέρα δεν θα ήθελα να είμαι απών, θα ήθελα να είμαι εδώ και να την ζω από μέσα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2014 - 7:30:23 UTC